Publicat: 28 Octombrie, 2019 - 17:00
„Menestrelul Culorilor / George Ștefănescu-Râmnic / Retrospectivă“

Asociația culturală Kulturforum KAKTuS e.V. din Lüdinghausen a organizat în perioada 30 iunie -1 septembrie 2019 o mare retrospectivă dedicată operei artistului plastic George Ștefănescu-Râmnic (1914-2007) care și-a petrecut ultimii 18 ani din viață în acest oraș, având o bogată activitate culturală. Acesta a avut nenumărate expoziții personale și a participat la multe expoziții de grup atât în Lüdinghausen cât și în întreaga Germanie, lăsând o amintire de neuitat în viața culturală a comunității.
Vernisajul a avut loc în sala de festivități a cetății renascentiste Burg Lüdinghausen. Peste 240 de iubitori de artă au adus, prin prezența lor, un omagiu „Menestrelului Culorilor“ așa cum a fost denumit de către presa de specialitate maestrul George Ștefănescu-Râmnic.
 Au luat cuvântul reprezentați al forumului cultural KAKTuS și ai orașului. Criticul de artă și prieten al maestrului Ștefănescu, Dr. Hans Wolfgang Schneider a făcut o prezentare a vieții și operei artistului punând accent pe plurivalenta stilistică și tematică a operei prezentate în sălile cetății.
Expoziția care poartă numele de „Menestrelul Culorilor / George Ștefănescu-Râmnic / Retrospectivă“ reunește 87 de lucrări ale artistului despre care critica de specialitate spune că „a făcut culorile să cânte“.


Pentru această retrospectivă a fost conceput un Corporate Design, cu o signaletică prin intermediul căreia vizitatorii au acces la surse de informații aflate pe situl oficial al artistului, în Wikipedia, WikiArt sau Canalele Fundația George Ștefănescu și George Ștefănescu-Râmnic Legacy aflate pe Youtube.


Curatorul expoziției, arhitect Radu Ștefănescu, fiul artistului, a dorit că iubitorii de artă să poată să își facă o imagine cât mai completă despre opera lui George Ștefănescu în diversitatea ei tematică și stilistică, invitându-i să treacă prin cele 11 capitole ale albumului „Discretă Frumusețe“, capitole care reprezintă și 11 teme preferate ale acestuia.

Panotarea expoziției urmărește firul roșu conducător al cărții, banere amintesc de artist și studioul sau din stradă Domniță Anastasia iar pe etichetele pot fi citite texte care spun povestea lucrării sau a personajului din lucrare.


  Peste 2.000 de vizitatori din Germania, Olanda, Canada, USA, Danemarca, Suedia, Singapore, Rusia și România au putut descoperi atât opera unui maestru al picturii românești cât și personaje marcante ale teatrului românesc, ale artelor plastice sau monumente reprezentative din țară. Cu certitudine se poate spune că este prima dată când Doamna Lucia Sturdza Bulandra, pictorul Ion Țuculescu sau maestrul Nicolae Dărăscu sunt prezenți într-o expoziție în cetatea renascentistă Burg Lüdinghausen din Münsterland. 

Lucia Sturdza Bulandra in Nebuna din Chaillot, ulei pe panza, 93x72 cm, 1972 Pictorul Ion Tuculescu, ulei pe carton, 72x53 cm, 1967

  Sâmbătă 24 august a avut loc închiderea expoziției „Menestrelului culorilor“, eveniment final cu titlul „Armonia Culorilor“. Evenimentul a durat 45 de minute în care formația The Black Caps din Lüdinghausen a interpretat unplugged cunoscute melodii din repertoriul internațional iar Thomas Böcker a recitat din clasicii germani Hesse, Hölderin, Nietzsche și Rilke. Atât poeziile cât și muzică au fost alese ca ilustrație la tablourile expuse.
  Duminică 6 octombrie 2019 a fost deschisă Săptămâna Culturală Europeană în Gütersloh prin vernisajul expoziției „Menestrelului culorilor“ în Galeria Sparkasse Gütersloh-Rietberg. Expoziția "Menestrelul Culorilor" - George Ștefănescu-Râmnic (1914-2007), concepută de fiul său Radu Ștefănescu că retrospectivă, încearcă să spună vizitatorilor povestea artistului născut în primul război mondial, rănit grav în al doilea război mondial și care a avut apoi posibilitatea să vadă Europa Unită. Istoricul de artă Christiane Hoffmann a prezentat publicului artă maestrului George Ștefănescu-Râmnic.
Deosebit de interesantă a fost prezentarea și interpretarea adusă portretelor actrițeiei Lucia Sturdza-Bulandra în Nebună din Chaillot și a pictorului Ion Țuculescu în armură de împărat roman. 
Deasemenea au luat cuvântul ambasadorul României la Berlin, Excelență Sa Domnul Emil Hurezeanu și Viceprimarul orașului Gütersloh, Doamna Monika Paskarbies. Expoziția rămâne deschisă până pe dată de 8 noiembrie 2019. 

CITATE :
  "O expoziție trăiește prin vizitatorii ei. Am avut șansa de a avea parte de mulți oaspeți de toate generațiile care cu prezența lor au însuflețit spațiilor de expunere". 
 " Expoziția retrospectivă "Menestrelul Culorilor" din vara anului 2019 în Burg Lüdinghausen, a fost o călătorie în trecut, în anii petrecuți alături de părinții mei, o călătorie în care am spus povestea lucrărilor expuse, povestea tatălui meu". 
  "Sper că prin picturile care și-au găsit un nou cămin, prin colecționarii care le-au achiziționat, poveștile spuse de mine să nu fie uitate și să amintească și pe viitor de un pictor român pe nume George Ștefănescu-Râmnic, un artist care iubea atât de mult pictură încât "Făcea culorile să cânte“. 

Vezi și:

Vernisajul expoziției de pictură George Ştefănescu-Râmnic (1914-2007)

Centenarul pictorului George Ştefănescu-Râmnic (1914–2007)

Expoziţia pictorului George Ştefănescu-Râmnic „Grădina Zburatorului”

Decernarea Premiului pentru Curatoriat 2014 al Secţiei de Critică a Uniunii Artiştilor Plastici din România

Seară muzeală George Ştefănescu-Râmnic: “Nostalgia atelierului”