20 octombrie 2021

Expoziţii, concursuri, ateliere, întâlniri şi apariţii editoriale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează, pe parcursul anului 2021, o serie de activităţi (expoziţii, concursuri, ateliere, întâlniri şi apariţii editoriale), cu scopul de a marca 200 de ani de la naşterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deţinătorul primului premiu internaţional pentru literatura română.

Deşi data naşterii sale provoacă încă controverse (sunt cunoscuţi trei ani posibili – 1818, 1819 şi 1821), acceptăm data aleasă chiar de Vasile Alecsandri, 21 iulie 1821: „Sunt născut în Bacău, la anul 1821, luna iulie” („Suvenire din viaţa mea”, Mirceşti, 1865).

Luna iulie îi este, astfel, în mod special dedicată acestei complexe personalităţi, poet, folclorist, diplomat, membru fondator al Academiei Române, director al Teatrului Naţional din Iaşi (1840), considerat de critica literară deschizător de drumuri în teatrul românesc.

Publicul este invitat să asiste la mai multe evenimente ce marchează Bicentenarul Alecsandri (1821-2021).

Obiectul lunii iulie la Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi este o broderie încadrată de o ramă personalizată, ce are în mijloc monograma lui Vasile Alecsandri, primită în dar de scriitor de la Regina Elisabeta, ca semn al preţuirii de care se bucura acesta din partea Casei Regale. Broderia regală poate fi admirată la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mirceşti, în perioada 1-31 iulie 2021.

În spaţiul online, Bicentenarul Alecsandri este marcat prin publicarea unor noi resurse în cadrul platformei „Un click pe patrimoniu”. Acestea vor oferi celor interesaţi informaţii mai puţin cunoscute publicului larg, despre originile familiei Alecsandri, despre părinţii poetului, despre inspiraţia pentru pastelurile sale, sau despre o fotografie cu dedicaţia scriitorului. Cinci texte însoţite de fotografii vor fi publicate pe parcursul lunii iulie, valorificând patrimoniul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi vor fi la doar un click distanţă, pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro.

În ziua de 13 iulie 2021, va avea loc concertul în aer liber SoNoRo Conac, organizat de Asociaţia Sonoro la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mirceşti, la care publicul iubitor de muzică clasică se va delecta cu piese ale celebrilor compozitori Pablo Casals, Zoltan Kodaly, Wolfgang Amadeus Mozart. Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit şi se face pe bază de invitaţie sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: rezervari@sonoro.ro.

Numărul din iulie 2021 al revistei Historia va cuprinde un dosar dedicat lui Vasile Alecsandri, cu texte redactate de muzeografii MNLR Iaşi şi fotografii din Arhiva şi Fototeca MNLR Iaşi.

Cu sprijinul Primăriei Comunei Mirceşti, în ziua de 17 iulie 2021, la muzeul din Mirceşti, MNLR Iaşi va defăşura o serie de activităţi cultural-educative dedicate copiilor, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Mirceşti. Astfel, vor fi organizate un atelier de dezvoltare personală prin teatru bazat pe scrierile lui Vasile Alecsandri şi „Povestea Conacului Fermecat”, un atelier de desen bazat pe ilustraţii ale Conacului de la Mirceşti, ambele coordonate de Iunia-Maria Ştefan, educator muzeal MNLR Iaşi. Va avea loc o ediţie specială a programului de educaţie muzeală „Academia copiilor”, coordonat de Diana Lona Leonte, muzeograf, în cadrul căreia elevi din Mirceşti vor pregăti câteva momente artistice, sub coordonarea prof. Ştefania Liliana Hobincă; în cadrul programului, va fi organizată şi expoziţia „Pasteluri pe sfoară”, cu lucrările copiilor inspirate din opera scriitorului. Publicul prezent la muzeu se va bucura şi de o audiţie specială, susţinută de actriţa Iulia Deloiu Trif, de la Teatrul pentru copii şi tineret „Luceafărul” Iaşi şi de un recital la chitară susţinut de tânărul Ioan Trif.

Ziua de 21 iulie 2021, în care se împlinesc 200 de ani de la naşterea scriitorului, va fi marcată prin câteva evenimente ce vor avea loc la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou. Pentru început, publicul va fi invitat la vernisajul expoziţiei „Alecsandri 200”, realizată de o echipă de muzeografi coordonaţi de Lăcrămioara Agrigoroaiei. Vernisajul va fi urmat de lansarea volumului aniversar „Vasile Alecsandri. 200 de ani de la naştere (1821-2021)”, coordonat de Dr. Sorin Iftimi şi apărut în 2020 la Editura Palatul Culturii. Totodată, MNLR Iaşi va lansa o medalie aniversară Vasile Alecsandri – Bicentenar (1821-2021).

Tot în această zi, vor fi anunţaţi câştigătorii din cadrul concursului „Caligrafii tematice”, ediţia a III-a, ce a fost lansat în luna februarie a acestui an şi a propus participanţilor să realizeze caligrafii moderne sau tradiţionale, după dorinţa şi creativitatea fiecăruia, din opera vastă a lui Vasile Alecsandri (poezie, teatru, proză). Expoziţia cu lucrările declarate câştigătoare va fi organizată ulterior la Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri nr. 6.