27 iunie 2022

Expoziţiile Generaţii – un periplu fotografic al proiectelor intergeneraţionale dezvoltate în 15 comunităţi din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 9 iulie, Fundaţia Regală Margareta a României invită seniorii şi copiii bucureşteni la expoziţia de fotografie Generaţii, găzduită de Roaba de Cultură în parcul Herăstrău. Expoziţia prezintă o colecţie de momente surprinse la Centrul Generaţii din Bucureşti, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtăşindu-le experienţa şi pasiunile lor prin ateliere şi cluburi intergeneraţionale. Astfel de expoziţii au loc simultan în alte 14 localităţi, unde proiectele intergeneraţionale din anul şcolar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii.

Evenimentul din Bucureşti debutează la ora 17.00 şi include ateliere creative organizate chiar de voluntarii seniori ai Centrului Comunitar Generaţii, un program artistic oferit de bursierii Fundaţiei Regale Margareta a României, o tombolă cu premii constând în cărţi pentru copii oferite de Editura Litera şi alte surprize pentru copii şi bunici. Expoziţia fotografică din Herăstrău este deschisă publicului în perioada 5-11 iulie.

Expoziţia Generaţii face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergeneraţională şi îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susţinute de Fundaţia Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea şi complementaritatea relaţiilor dintre cei tineri şi cei în vârstă, precum şi importanţa şi rolul pe care fiecare generaţie îl are în crearea unei societăţii sustenabile.

Expoziţia Generaţii va avea loc simultan şi în alte 14 localităţi din ţară, acolo unde copiii şi seniorii participă la activităţi intergeneraţionale, în scopul susţinerii şcolare, dar şi al dezvoltării vocaţionale sau personale, finanţate prin programul naţional „Centrele Generaţii”. Imaginile, emoţiile şi relaţiile intergeneraţionale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip şcoală după şcoală din fiecare comunitate de către doi fotografi pasionaţi de bine – Ana Călin şi Franco Godini.

Rezultatele unui studiu naţional realizat de Fundaţia Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În acelaşi timp, rata abandonului şcolar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluţie la aceste două probleme, Fundaţia a dezvoltat o metodologie intergeneraţională bazată pe colaborarea între generaţii, pe schimbul reciproc de valori şi experienţe, pe nevoia tinerilor şi a copiilor de modele pozitive şi pe dorinţa seniorilor de a se menţine activi în comunitate.

Metoda intergeneraţională presupune implicarea seniorilor în activităţi de pregătire şcolară, cluburi şi ateliere educaţionale, cercuri vocaţionale şi sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiaşe care frecventează centrele sociale de tip şcoală după şcoală. Începând cu 2015, metoda intergeneraţională a fost implementată în 31 de centre de zi, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de şcoală primară şi gimnazială.

În anul şcolar 2020-2021, activităţile intergeneraţionale s-au desfăşurat atât în cadrul centrelor, cât şi în mediul online. Fundaţia Regală Margareta a României, împreună cu Hochland România, Raiffeisen Bank, Metropolitan Life şi cu implicarea Federaţiei Fundaţiilor Comunitare din România (FFCR), au sprijinit programul Generaţii în 15 centre sociale de zi din ţară, unde 172 de seniori au activat ca voluntari pentru 623 copii şi au desfăşurat 1210 sesiuni intergeneraţionale. Prin metoda intergeneraţională, copiii şi-au îmbunătăţit rezultatele şcolare, au câştigat noi abilităţi vocaţionale sau sociale, dar şi noi prieteni, iar voluntarii vârstnici şi-au recăpătat sentimenul valorii şi starea de bine.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susţinut ateliere online pentru copiii din Centrele Generaţii şi au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoştinţe şi experienţă între generaţii o aduc societăţii. Personalităţi precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu şi Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaş, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu şi solistul Gabriel Cotabiţă, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar şi provocările şi privilegiile asumate.

Centrele Generaţii în anul şcolar 2020-2021

1. Centrul Comunitar Generaţii Bucureşti, sector 6, Fundaţia Regală Margareta a României

2. Centrul de zi „Creştem Împreună”, Asociaţia Salvaţi Copiii filiala Argeş – Piteşti, jud. Argeş

3. Centrul de zi „Next Generation”, Asociaţia Samarineni în Comunitate – Mărculeşti, jud. Ialomiţa

4. Centrul de zi „Întotdeauna învingători”, Asociaţia Părinţilor ,,Florian Cristescu”- Turnu Măgurele, jud. Teleorman

5. Centrul de zi pentru copii Cenade, Asociaţia Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – Cenade, jud. Alba

6. Centrul de zi „Diaconia”, Asociaţia Diaconia Ajutor Internaţional – Braşov, jud. Braşov

7. Centrul de zi „Casa Maria II”, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Reghin, jud. Mureş

8. Centrul de zi „Sf. Serafim de Sarov”, Asociaţia Filiala Filantropia Ortodoxă Războieni-Cetate – Războinei, jud. Alba

9. Centrul de zi „Buckner”, Fundaţia Buckner – Târnăveni, jud. Mureş

10. Centrul de zi „Micii Inocenti”, Fundaţia Inocenţi – Bistriţa, jud. Bistriţa Năsăud

11. Centrul de zi „Oaza Copiilor, Asociaţia Oaza Arad – Arad, jud. Arad

12. Centrului de zi „Stern der Hoffnung”, Asociaţia Stern der Hoffnung România – Buziaş, jud. Timiş

13. Centrul de zi pentru copii „Cernat”, Fundaţia Creştină Diakonia – Cernat, jud. Covasna

14. Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, Asociaţia Multifuncţională Filantropică Sfântul Spiridon – Galaţi

15. Centrul „Casa YANA”, Fundaţia YANA – Nicolae Bălcescu, jud. Bacău

* * *

Despre Fundaţia Regală Margareta a României
Fundaţia Regală Margareta a României este una din organizaţiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societăţii civile prin programe sociale şi educaţionale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundaţia sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii Mai multe detalii despre programele Fundaţiei sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Despre Roaba de cultură
Proiectul Roaba de cultură este dezvoltat de Asociaţia Green Revolution, cu sprijinul ALPAB (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti) şi se desfaşoară în perioada mai – septembrie. Accesul în zona Roabei de cultură este liber şapte zile pe saptamană şi beneficiază de acces Wi-Fi gratuit.

Despre Green Revolution
Green Revolution, fondată în martie 2009, este prima organizaţie nonguvernamentală de ecologie urbană din Romania ce pune în practică măsurile ce stau la baza construirii unui oraş verde.