Publicat: 4 Mai, 2014 - 10:21
Share

Îmbinând religia cu laicitatea, Romfilatelia îmbrățișează din nou inițiativa PostEurop de realizare a unor emisiuni de mărci poștale sub genericul Europa 2014. Pentru anul acesta, tema prestabilită de PostEurop este Instrumente muzicale naționale, subiect regăsit printre preferințele colecționarilor. 

Cele două timbre ale emisiunii reunesc, într-o manieră grafică artistică deosebită, o serie de instrumente muzicale din iconografia lăcașurilor de cult ortodoxe din Moldova, precum și instrumente definitorii pentru tradiția românească, cum sunt lăuta, cobza, vioara, naiul, tulnicul.

Tulnicul, vechi instrument originar din Țara Moților, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,10 lei. Considerat parte din moștenirea culturală a poporului român, tulnicul este înfățișat în mâna unui înger, simbol al sacralității, dar și în mâinile unei copilițe de la munte, păstrătoare gingașă a obiceiurilor și tradițiilor ancestrale.

Lăuta, prezentată pe pe timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei, este un instrument popular asemănător cobzei, al cărui renume se datorează și faptului că majoritatea partiturilor apărute foloseau tabulatura, accesibilă și celor care nu cunoșteau notația muzicală. Muzica este sugerată printr-un taraf de lăutari, personaje pitorești ale mahalalelor și piețelor de odinioară, în cadrul căruia interpreții cântă la vioară, lăută și nai.

Celor două timbre li se alătură un plic prima zi, pe care sunt ilustrate două instrumente paradoxal asemănătoare: orga de biserică, sugerând astfel caracterul religios și naiul, o orgă în miniatură, instrument atât de drag românilor prin sunetul diafan și interiorizat, cunoscut în spațiul cultural – etnic românesc încă din Antichitate și regăsindu-se în universul existențial al dacilor.

Începând cu ziua de luni, 5 mai 2014, emisiunea de mărci poștale Europa 2014 - Instrumente muzicale naționale va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Totodată, Romfilatelia anunță participarea României în cadrul competiției EUROPA 2014, concurs organizat anual de PostEurop, în urma căruia este premiat cel mai frumos timbru al operatorilor poștali desemnați.