13 august 2022

Extinderea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În şedinţa de Guvern din 25 martie 2022, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXII-a etape anuale a Programului de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor pe perioada 2010-2024. Fondurile alocate pentru etapa de anul acesta sunt în suma totală de 75.400 mii lei, din care pentru zona judeţelor Suceava – Botoşani sunt alocate următoarele sume:
– suma de 1000 lei, necesară realizării studiilor de fezabilitate pentru înfiinţarea unei unităţi de creştere a precipitaţiilor în Moldova
– suma de 436 mii lei necesară elaborării studiilor de fezabilitate în vederea înfiinţării unui număr de 18 puncte de lansare (8 în Suceava şi 10 în Botoşani).

În data de 17 Mai 2022, a demarat la Suceava etapa de elaborare a studiilor de fezabilitate în vederea înfiinţării celor 8 puncte de lansare aferente judeţului nostru. În acest sens, a avut loc o întâlnire de lucru desfăşurată împreună cu domnul Prefect al judeţului Suceava Gheorghe-Alexandru Moldovan, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene Suceava, Elena Claudia Gogu împreună cu dr. ing. Dan Axinte – director de zonă şi consilier al Directorului General al Societăţii Intervenţii Active în Atmosfera SA Bucureşti, membru fondator al proiectantului general al Sistemul National Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, dr. fizician Daniel Florea – director de program al Unităţii de combatere a căderilor de grindină – Moldova 1 – Iaşi.

Acţiunile au continuat timp de două zile şi au avut în vedere identificarea la nivelul UAT-urilor a suprafeţelor de teren care pot fi puse la dispoziţie, prin concesionare către MADR, în vederea amplasării celor 8 puncte de lansare.

Grupul de rachete va asigura protecţia culturilor agricole de pe 515,6 hectare din cele două judeţe, a populaţiei, infrastructurii şi bunurilor care sunt expuse căderilor masive de grindină. Valoarea investiţiei va depăşi 4 milioane de euro şi va crea un număr de 72 noi locuri de muncă la nivelul judeţului Suceava, prin angajarea personalului care va opera sistemele antigrindină.

Localităţile din judeţul Suceava pe raza cărora vor fi amplasate punctele de lansare antigrindină sunt: Burla, Şerbăuţ, Hânţeşti, Vereşti, Vultureşti, Fântâna Mare, Horodniceni, Comăneşti. Această primă investiţie, acoperă în proporţie de aproximativ 85% zona agricolă a judeţului.

Diector Executiv
Elena Claudia GOGU

Sursa foto: Pixabay