7 octombrie 2022

FACIAS atrage atenția că unele dintre măsurile de relaxare propuse pot fi discriminatorii

drepturi- discriminari
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția în privința unor posibile discriminări, care ar putea avea loc în contextul măsurilor de relaxare propuse.

Mai exact, este vorba despre accesul persoanelor în restaurante și hoteluri, în cazul deschiderii acestora la o capacitate de 100%, exclusiv pentru persoanele vaccinate cu ambele doze împotriva COVID-19.

Potrivit propunerii, accesul acestor persoane se va face cu verificarea prealabilă a CNP-ului într-o bază de date, pentru a se vedea dacă sunt sau nu vaccinate.
O astfel de măsură ar putea reprezenta o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești, fiind, potrivit legii, o măsură discriminatorie.

OUG 137 din 31 august 2000 (republicată), definește clar faptul că cetățenii au dreptul la un tratament egal  și au „dreptul de acces la toate locurile și serviciile destinate folosinței publice”.
De asemenea, măsura propusă ridică și o serie de probleme legate de prelucrarea datelor personale, în temeiul GDPR.

Considerăm că revenirea la normalitate, respectiv implementarea măsurilor de relaxare trebuie făcute cu respectarea legii și a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești. În acest context, FACIAS va lua toate măsurile pentru a preveni și a combate orice formă de discriminare sau abuz, direct sau indirect.

Biroul de Presă FACIAS