Publicat: 6 Noiembrie, 2015 - 14:29

FACIAS solicită, în continuare, tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de prejudicierea chiriașilor din casele naționalizate. Prezentăm comunicatul de presă al FACIAS pe acest subiect:

"Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a clasat plângerea penală formulată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului împotriva fostului premier Emil Boc și a celorlalte persoane care se fac vinovate de prejudicierea persoanelor evacuate din casele naționalizate în perioada 3 februarie 2009 — 1 septembrie 2010. 
Între 3 februarie 2009 și 1 septembrie 2010 — timp de mai bine de un an, sute de persoane au avut parte de soluții în instanță, fără însă a li se putea aplica prevederile Legii 1/2009 (Legea Voiculescu), deși aceasta era în vigoare din luna februarie 2009. Și asta pentru că Guvernul Boc a refuzat, cu rea-credință, în toată această perioadă să emită normele metodologice prin care legea putea fi aplicată, în pofida faptului că acestea trebuiau emise în termen de o lună.  
În plângerea formulată de FACIAS, Emil Boc a fost acuzat de abuz în serviciu prin această tergiversare nejustificată prin care s-au cauzat, în mod evident, prejudicii grave celor care ar fi putut beneficia de prevederile legii în cauză.  
Așa cum FACIAS a arătat și în plângerea trimisă PICCJ pentru cercetări, aceste prejudicii nu au fost și nici nu vor putea fi acoperite de principalul vinovat, Guvernul României, care deși cunoștea atributiile care ii reveneau, a cauzat tacit prin aceasta o vătămare a actului normativ menționat.
Pentru ca justele despăgubiri să fie acoperite de către cei care se fac vinovați, și nu tot din buzunarul plătitorilor de taxe si impozite, FACIAS a solicitat Procurorului General al Parchetului de pe langa ICCJ sa demareze cercetarea penală pentru identificarea, sancționarea și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor care se fac vinovate de abuz în serviciu si nerespectarea normelor legale în vigoare, acțiune care a avut consecinte directe  nemijlocite asupra unei categorii semnificative de cetățeni.
În ordonanța de clasare a plângerii, PICCJ a apreciat ca ”fapta nu este prevazuta de legea penală”. 
FACIAS va contesta decizia PICCJ susținând faptul că persoanele care au cumpărat imobile în baza Legii nr. 112/1995 au fost prejudiciate în urma anulării contractelor de vânzare-cumpărare, consecință a retrocedării în natură a imobilelor către foștii proprietari în perioada 03 martie 2009 până în 01 septembrie 2010, chiar dacă modificarea legislativă interzicea retrocedarea în natură. 
FACIAS reamintește că în perioada martie 2009-septembrie 2010 au fost soluționate pe rolul instanțelor aproximativ 2313 de cauze având ca obiect Legea nr. 10/2001, însă  numai 7% din dosare au beneficiat de prevederile Legii nr. 1/2009. Instanțele judecătorești nu au putut preciza dacă in cele 2150 dosare ramase au  fost sau nu incidente prevederile Legii nr. 1/2009".