27 septembrie 2022

FACIAS: Dosarele având în majoritate covârșitoare ca făptuitori angajați ai statului român s-au finalizat cu 1.883 de condamnări definitive

Scales of Justice, Lady Justice, law library concept, Law books in the background.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenția asupra unei situații extrem de grave, care are consecințe financiare devastatoare pentru unele instituții ale statului român.

Potrivit datelor Direcției Naționale Anticorupție, în ultimii ani dosarele instrumentate de procurori, având în majoritate covârșitoare ca făptuitori angajați ai statului român, s-au finalizat cu 1.883 de condamnări definitive, astfel:

2018 – 584 de condamnări
2019 – 422 de condamnări
2020 – 450 de condamnări
2021 – 427 de condamnări

În 2019, un președinte al ANAF a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de influență în legătură cu primirea unui comision de 20% într-o procedură de achiziții publice. Și el, la fel ca mulți alții, se încadrează în prevederile unui ordin al Ministerului Finanțelor Publice – 50/2011 – care s-a dovedit a fi păgubos pentru statul român în cei 11 ani de când se află în vigoare.

Potrivit Ordinului, persoanele care ocupă sau au ocupat funcții de demnitate publică, înalți funcționari publici, funcționari publici și personal contractual în cadrul Ministerului Finanțelor Publice, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al unităților aflate în subordinea acesteia au dreptul să le fie plătite cheltuielile de judecată în dosarele în care sunt implicate. În cazul unei condamnări, Ministerul trebuie să recupereze aceste cheltuieli de la persoana condamnată, iar dacă este vorba despre o achitare, de la persoana sau instituția care adus acuzații nefondate.

La solicitarea expresă făcută de FACIAS, Ministerul de Finanțelor Publice a explicat că până acum nu a fost niciun caz în care statul să recupereze sumele plătite.

Vorbim despre o discriminare pozitivă care se dovedește a fi, însă, un privilegiu pe care doar anumite categorii de funcționari publici îl au. Mai mult, aceste dispoziții legale se aplică nu doar funcționarilor publici din Ministerului Finanțelor Publice, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al unităților aflate în subordinea acesteia, ci și personalului contractual. În esență, tuturor angajaților acestor instituții.

Considerăm că utilizarea acestor instrumente legale care conferă un statut privilegiat nejustificat unora este contrară unor principii democratice fundamentale.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

Sursa foto Pixabay