Publicat: 13 Februarie, 2015 - 14:05
Share

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita implicarea statului in problema generata de aprecierea FRANCULUI ELVETIAN prin masuri care sa aiba un efect imediat.
Saltul urias inregistrat la data de 15 ianuarie de francul elvetian a afectat zeci de mii de familii de romani care au contractat credite, producand adevarate drame celor care s-au imprumutat in aceasta moneda in anii de boom economic si care acum se afla in imposibilitatea de a-si mai plati ratele.
State precum Croatia sau Ungaria au luat masuri urgente in incercarea de a clarifica si rezolva situatia cetatenilor aflati in situatii similare.
Este momemtul ca si statul roman sa propuna solutii viabile care sa vina in ajutorul debitorilor lezati de aceasta situatie.
Avand in vedere ca Romania are un guvern social-democrat consideram ca este datoria sa să se aplece si asupra nevoilor acestor familii, pentru a identifica instrumentele care ar putea fi puse, in contextul dat, la dispozitia cetateanilor afectati de problema aprecierii CHF. Astfel, este absolut necesara gasirea unei solutii care sa implice asumarea in egala masura a raspunderii partilor implicate in aceasta problema, respectiv banci – debitori – BNR.
Atunci cand vine vorba de negocierea contractelor, constatam ca avem de-a face cu un raport de inegalitate intre banca si clienti. Cea dintai dispune de
persoane cu vaste cunostinte in domeniul financiar, dar si juridic, avantaje pe care debitorii nu le au. In acest context, un set de masuri inteligente propuse de stat ar putea compensa acest dezechilibru al raportului de forte.
FACIAS atrage atentia asupra faptului ca neimplicarea celei de-a treia parti (statul roman) in medierea acestei probleme ar putea avea consecinte grave in viitor precum transformarea celor mai multi dintre actualii debitori in persoane asistate social - categorie deja problematica pentru Romania - si tema de campanie pentru majoritatea partidelor. Pentru ca sistemul de stat sa nu ajunga a fi si mai mult impovarat, este obligatorie gasirea unor solutii urgente.
Biroul de presa FACIAS