13 august 2022

FACIAS: România pierde 2 miliarde de euro din PNRR! Acum riscă să piardă şi banii pentru construirea creşelor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), în cadrul proiectului privind monitorizarea implementării măsurilor asumate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), remarcă existenţa unor sincope privind o serie de măsuri prevăzute, precum şi o situaţie absolut ciudată, România fiind în situaţia de a pierde o sumă importantă din PNRR, din cauza unor estimări greşite.

Astfel, România va pierde aproximativ 2 miliarde de euro, în urma creşterii economice de 7% în anul 2021 faţă de anul 2020. Ca urmare a creşterii PIB-ului României, bugetul pe granturi se va diminua cu 2 miliarde de euro, deoarece alocările iniţiale fuseseră stabilite de Comisia Europeană pe baza unor estimări ale PIB mai pesimiste decât rezultatele efective înregistrate de România. Cu toate acestea, creşterile spectaculoase ale economiei României rămân până la acest moment doar pe hârtie, fără ca românii să beneficieze în mod direct de acestea şi, mai mult, se pierd 2 miliarde de euro din PNRR prin care se puteau realiza investiţii esenţiale pentru români.

La finalul lunii iunie se va împlini termenul privind semnarea contractelor pentru construirea, echiparea şi operaţionalizarea a 110 creşe. Deşi ghidul aferent apelului se află în dezbatere publică, riscul depăşirii termenului este unul iminent şi real. Iar acest lucru va duce la pierderea finanţării de 230 de milioane de euro din PNRR.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.

Biroul de Presă FACIAS