27 iunie 2022

FACIAS: Unul din patru elevi nu este înscris la examenul de bacalaureat

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Semnal de alarmă tras de FACIAS: Statul asistă impasibil la problemele grave din învăţământul românesc

Situaţia absolut dezastruoasă înregistrată în acest an, în ceea ce priveşte numărul elevilor înscrişi pentru examenul de bacalaureat, ar trebui să reprezinte un moment zero pentru Educaţie şi un punct de plecare nu doar pentru corectarea situaţiei de acum, ci şi pentru a construi fundaţia pentru un sistem educaţional funcţional şi coerent.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) aminteşte că, în discursurile politicienilor din ultimii 30 de ani, Educaţia a fost mereu un pilon central, dar vorbele nu s-au transformat niciodată în fapte.

Astăzi avem o generaţie în care unul din patru elevi nu este înscris la examenul de bacalaureat. Fără a ne gândi la rata de promovare, plecăm din start cu un număr uriaş de elevi care nu vor da bacalaureatul în prima sesiune.

Nu, domnule ministru, nu pandemia este de vină pentru această situaţie, ci vina aparţine exclusiv autorităţilor statului şi celor care au condus timp de trei decenii destinele învăţământului românesc. Nu trebuie să ne uităm la cifrele din anii trecuţi, dar dacă vrem să o facem, atunci putem spune că în 2021, atunci când am avut lockdown şi stare de urgenţă, procentul elevilor care nu s-au înscris la bacalaureat a fost sensibil mai mic decât anul acesta.

Simptomele le-am văzut de ani de zile, le ştim, însă în continuăm să asistăm impasibili la un fenomen care ucide viitorul pentru zeci şi sute de mii de tineri. Statul român nu face nimic concret pentru a corecta această situaţie, pentru a salva ce se poate salva şi pentru a se asigura că viitorul copiilor şi tinerilor din această ţară nu este pus în pericol.

Educaţia este un drept universal al omului, un drept garantat prin Constituţie. Şi, cu toate acestea, ce face statul român pentru a se asigura că acest drept fundamental este respectat? Şi astăzi suntem ţara din UE cu cea mai mare rată a abandonului şcolar.

Avem nevoie de măsuri concrete şi rapide, pentru a ne asigura că o astfel de situaţie nu se va repeta. Ne exprimăm speranţa că, măcar în ceasul al doisprezecelea, factorii de decizie vor avea înţelepciunea şi inspiraţia de a acţiona unitar, coordonat, pentru a evita un dezastru.

FACIAS, conform scopului statutar, dar şi prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetăţenilor şi urmăreşte asigurarea transparenţei în funcţionarea instituţiilor statului, ca principiu al democraţiei şi statului de drept.