28 noiembrie 2021

Familia Tot vine în sfârşit la întâlnirea cu spectatorii!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică, 21 noiembrie, de la ora 17.30, Familia Tot a lui Istvan Orkeny are prima reprezentaţie, după ce premiera cu acest mult aşteptat spectacol a fost amânată de două ori, din motive medicale. Textul spectacolului, în regia lui Bocsardi Laszlo, este o variantă scenică a romanului şi a piesei de teatru cu acelaşi titlu – Totek / Familia Tot. Căci această capodoperă a literaturii dramatice mondiale a apărut pentru prima dată în 1966, sub forma unui roman scurt, pe care Istvan Orkeny îl rescrie un an mai târziu, sub forma unei piese de teatru.

În introducerea romanului său, publicat în 1966, Istvan Orkeny scrie: „Dacă un popor este obişnuit să-şi suporte soarta, e bineînţeles greu să-l găseşti vinovat pentru că se resemnează până la extenuare. (…) Există popoare fericite: ele sunt cele care s-au revoltat la timp. Noi suntem din specia celor care nu se revoltă la timpul potrivit. Eu asta cred – şi familia Tot este un exemplu, că singura ieşire a omului este prin faptă.”

Ieşirea invocată de Istvan Orkeny nu se vede în Matraszentanna, micul sat de munte care, deşi nu poate fi localizat pe vreo hartă, dezvăluie cum alunecarea într-un coşmar a devenit şi încă poate deveni realitate, oricând şi oriunde. În Matraszentanna, alunecarea / căderea a îneput cu aşteptarea şi a continuat cu resemnarea. Aşteptarea întoarcerii acasă a celor plecaţi să lupte pe frontul celui de Al Doilea Război Mondial. Şi familia Tot aşteaptă, îl aşteaptă pe Gyula, singurul lor fiu. Dar de pe front vine Maiorul, care va fi găzduit de familia Tot, la rugămintea fiului. Un musafir lovit de o violentă sminteală, acea formă de stricăciune a minţii care instaurează coşmarul şi care aminteşte de vorba lui Matei Evanghelistul : „Vai lumii, din pricina smintelilor!”. Şi vai de familia

Tot, care de frică şi de dragul fiului suportă regimul de teroare impus de nemăsuratul orgoliu al unui ofiţer sărit de pe fix. Vestea morţii fiului pe front vine prea târziu, gesturile de revoltă sunt zadarnice, căci sminteala hrănită şi crescută din dezinformare şi frică a devenit o forţă distrugătoare de neoprit. Aşa cum incontrolabilă şi de neoprit poate deveni şi forţa distrugătoare a smintelii din vremurile noastre, pe care le trăim sub semnul dezinformării şi al fricii şi în care ne lamentăm cu toţii, precum Hamlet: „Vremea / E scoasă din ţâţâni. Ah, ce blestem / Că eu n-am fost născut ca s-o întrem!”.

Următoarele reprezentaţii cu Familia Tot sunt programate pe 23, 24 şi 30 noiembrie, în Sala Mare a Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.