3 iulie 2022

Family Start: Guvernul îţi dă bani să te însori, să faci botezul şi să-ţi iei maşină

nunta cuple- pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Împrumut, fără garanţii, maxim 75.000 lei

Persoanele cu vârste între 18 şi 45 de ani vor putea accesa un împrumut din partea statului pentru a-şi organiza chiar o nuntă sau un botez, dar şi pentru achiziţionarea unei maşini de familie. Este vorba despre proiectul „Family Start”, care potrivit premierului Nicolae Ciucă va fi adoptat în scurt timp, într-o şedinţă de Guvern. Creditul maxim pe care îl pot obţine este de 15.000 de euro.
Mai exact este vorba despre un program iniţiat de Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea (foto).
„Este vorba despre credite care sunt garantate de către stat, în cuantum de 10.000 de euro pentru studenţi, pentru a-şi plăti anumite nevoi personale şi 15.000 de euro pentru tinere familii, sau pentru tineri, în general, nu neapărat constituţi într-o familie, pot fi cupluri la început de drum. De asemenea, pentru achitarea chiriei, sau dacă au copii, pentru plata creşei, grădiniţei, afterschool, dar şi evenimente personale. Diferenţa dintre aceste credite şi un credit obişnuit de consum, care poate fi contractat acum de la o bancă privată, este în primul rând garanţia statului. Nu se cere dovada unor venituri, nu se pune gaj pe o anumită proprietate”, a declarat, luni, ministrul.
Firea a mai spus că ieri urma să aibă loc o întâlnire la Ministerul de Finanţe şi cu Fondul Român de Garantare şi Contragarantare pentru a se stabili criteriile financiare, perioada de graţie şi dobânda.

Din iunie
„Dorinţa noastră explicită este ca aceste credite să se diferenţieze în totalitate de ceea ce se găseşte acum, ca şi disponibil pe piaţă în materie de credite de nevoie personale pentru tineri şi studenţi. Cel mai important este că nu se solicită surse sigure de venit, pentru că sunt studenţi şi tineri. Şi de asemenea anumite proprietăţi, care să fie gajate. Acesta este şi sensul, creditele să fie stimulative pentru studenţi. Garanţia este a statului, prind Fondul de Garantare şi Contragarantare”, a precizat Firea.
Potrivit acesteia, aceste credite preferenţiale ar urma să fie acordate chiar din cursul acestui an, primele cereri să poată fi depuse în luna iunie, urmând ca în luna iulie să înceapă decontările.

Confirmat de premier
Referiri la noua măsură de sprijin a fost făcută şi de premierul Nicolae Ciucă. „Împreună cu toate celelalte ministere avem proiecte de mare ajutor mai ales în aceste momente dificile prin care trece ţara noastră. Am anunţat deja două proiecte dedicate familiilor în pachetul «Sprijin pentru România». Decontăm procedurile de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, din motive medicale, şi ne dorim să oprim declinul demografic. Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunţii, a unui botez sau pentru achiziţia unei maşini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în şedinţă de Guvern”, a precizat Ciucă.
Potrivit acestuia, banii se adresează tinerilor la început de drum şi pot fi folosiţi în diverse moduri. Se propune garantarea unui credit în valoare de maximum 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat. Însă în banii respectivi nu sunt incluse în garantare dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului, iar numărul maxim prevăzut de beneficiari ai acestui program este de 10.000.
Momentan nu a fost făcută public modalitatea prin care se pot accesa banii.

CE POŢI PLĂTI CU BANII DIN PROGRAM
– cheltuieli cu şcoala pentru elevi;
– cheltuieli cu grădiniţa;
– cheltuieli cu creşa;
– bani pentru after-school;
– cumpărarea de autoturisme de familie;
– taxe de studii pentru studenţi: licenţa, master, doctorat;
– evenimente private (nunţi, botezuri);
– avans pentru cumpărarea unei locuinţe;
– plata chiriei.

Autor: Marius BOERIU – Buna ziua BRASOV

foto: pixabay