8 octombrie 2022

FAO își intensifică eforturile pentru a salva recolta viitoare și pentru a asigura exportul cerealelor vitale din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

foto: Rein Paulsen, directorul Biroului FAO pentru Situații de Urgență și Reziliență.

Noul proiect finanțat de Japonia, în valoare de 17 milioane USD, urmărește să abordeze deficitul de depozitare a cerealelor și să crească exportul de produse agricole esențiale către piețele internaționale

Kiev/Yokohama/Roma – Pentru a aborda impactul războiului din Ucraina asupra sectorului agricol global, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a lansat un nou proiect de 17 milioane de dolari pentru a ajuta fermierii ucraineni să salveze recolta viitoare din iulie -August asigurând în același timp exportul de bunuri agricole critice pe piețele internaționale.

Finanțat de Japonia și implementat împreună cu Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina, proiectul urmărește restabilirea capacității de depozitare a cerealelor și funcționalitatea lanțurilor de aprovizionare de la recoltare până la export, precum și menținerea capacității productive a fermierilor ucraineni pentru a permite producțiile viitoare continue.

„Fermierii din Ucraina se hrănesc pe ei înșiși, comunitățile lor și alte milioane de oameni din întreaga lume. Asigurarea că pot continua producția, pot stoca și accesa piețele alternative pentru a-și vinde produsele este vitală pentru a asigura disponibilitatea alimentelor, pentru a proteja mijloacele de trai, pentru a consolida securitatea alimentară în Ucraina și pentru a asigura că alte țări dependente de import au o aprovizionare constantă și suficientă de cereale la un cost gestionabil. ”, a declarat Rein Paulsen, directorul Biroului FAO pentru Situații de Urgență și Reziliență.

Ucraina este unul dintre primii cinci exportatori mondiali de cereale, furnizând anual peste 45 de milioane de tone de cereale pe piața globală. Potrivit Ministerului Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, din cauza blocării porturilor de la Marea Neagră, țara are încă 18 milioane de tone de recolta de cereale și semințe oleaginoase de anul trecut în magazine care așteaptă exportul. Rutele feroviare și fluviale alternative nu pot compensa exporturile pierdute prin transportul maritim și blocajele de-a lungul noilor lanțuri de aprovizionare potențiale care nu au fost încă rezolvate.

În 2021, 36 din 55 de țări cu crize alimentare depindeau de exporturile Ucrainei și Rusiei pentru mai mult de 10% din importurile lor totale de grâu, în timp ce unele au obținut aproape în totalitate importurile lor de grâu din Ucraina și Federația Rusă.    Potrivit Ministerului Politicii Agrare și Alimentației, volumele exporturilor de cereale sunt în mod normal de 6 milioane de tone pe lună, în timp ce în 2022, doar 322 000 de tone în martie, 970 000 de tone în aprilie, 1,2 milioane de tone în mai și peste 1 milion. tone în iunie au fost exportate.

Potrivit Serviciului de Stat de Statistică al Ucrainei, la 1 ianuarie 2022, capacitatea totală de stocare în țară era de 75 de milioane de tone. Luând în considerare zonele direct afectate de război, în prezent sunt disponibile doar 60,9 milioane de tone de capacitate de stocare.    Începând cu 2 iunie, 14,2 milioane de ha au fost plantate cu culturi de primăvară – cu 19,4% mai puțin decât anul trecut, potrivit Ministerului Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina.    Aproximativ 25% dintre producătorii de culturi nu dispun de produsele de protecție a plantelor de care au nevoie.

Producătorii casnici și comerciali nu pot avea acces la combustibil suficient pentru producția agricolă și transport. Această lipsă de disponibilitate a combustibilului poate afecta recolta din iulie/august a culturilor de iarnă.    Prețurile inputurilor agricole sunt în creștere, cu o creștere medie de 40–45% a prețului semințelor, agenților de protecție a plantelor, îngrășămintelor și combustibilului. În sezoanele următoare, producătorii pot determina că recoltele în picioare nu sunt profitabile de recoltat.

Foto sursa

https://www.fao.org/brussels/news