7 decembrie 2021

Fayez Badawi: „Rezistența noastră populară va învinge statul Israel”.

Interviu cu Fayez Badawi, purtător de cuvânt în Europa pentru Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Interviu cu Fayez Badawi, purtător de cuvânt în Europa pentru Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP)

 Palestina se confruntă în aceste zile cu o exacerbare a violenței din partea Israelului. Regimul de ocupație israelian bombardează din nou Gaza și Cisiordania. Un nou masacru comis împotriva poporului palestinian în fața pasivității puterilor și organizațiilor internaționale care fac apel la „dezescalarea conflictului” și „moderarea părților” ca și cum ar fi un război între egali.

Fayez Badawi, purtător de cuvânt în Europa pentru Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP) a acordat sâmbătă un interviu pentru ziarul spaniol Nueva revolución

„Rezistăm. Avem un popor extraordinar care își demonstrează unitatea chiar acum ”, spune mândru Fayez înainte de a începe. Și este de notorietate faptul că acest mare popor la care se referă rezistă uneia dintre principalele puteri militare de pe planetă de zeci de ani.

Fayez,  în 15 mai poporul tău a marcat  73 de ani de la „Nakba”. Ce înseamnă această zi pentru poporul palestinian?

„Nakba” înseamnă dezastru pentru poporul palestinian. Este cea mai mare dramă pe care o poate suferi un popor. Este ziua fondării statului Israel în 1948. Un stat realizat de coloniști europeni. Mișcarea sionistă a început în Europa și a adus rușine poporului palestinian. Nașterea acestui stat înseamnă fragmentarea Palestinei în trei părți: arabi israelieni care trăiesc în statul Israel, refugiați palestinieni care trăiesc în exil din 1948, mulți dintre ei în cabane în lagărele de refugiați din Liban, Siria și Iordania. Și, în al treilea rând, ceea ce mass-media și comunitatea internațională complice cu Israelul numesc Palestina: lagărul de concentrare din Gaza și Cisiordania ocupată. Aceasta este „Nakba” pentru noi, rușinea pentru popoarele noastre și, într-adevăr, pentru toate popoarele lumii arabe.

Care este situația actuală a poporului palestinian în fața noului atac militar pe care regimul de la Tev Aviv îl desfășoară în aceste zile?

Israelul se simte în largul său. Lucru permis de tăcerea Națiunilor Unite, a așa-numitei „comunități internaționale” și a Uniunii Europene. Israelul comite masacre și acțiuni criminale împotriva poporului palestinian de la crearea sa în 1948. Există o politică sistematică din partea Tel Avivului care vizează apartheidul și anihilarea poporului palestinian.

Situația actuală nu este altceva decât continuarea politicii penale israeliene. Avem Cisiordania sub deplină ocupație. Există mai mult de 600 de puncte de control militare unde, tocmai în aceste zile, mai mulți tineri care treceau dintr-un cartier în altul au fost uciși. Problema este că Israelul a trecut deja o linie roșie: Ierusalimul, Capitala Palestinei. Încearcă să-i scoată pe palestinieni din zonă. Cel mai recent exemplu este cartierul Sheikh Jarrah, unde 27 de familii au fost deja evacuate. Ne confruntăm cu un plan colonial care vrea să ne strivească.

În Gaza, cel mai mare lagăr de concentrare din lume, a avut loc o mare manifestație de solidaritate. Un popor care trăiește sub ocupație și suferă zilnic masacre și atacuri are dreptul la rezistență. Lumea privește în sens invers, în timp ce bombardamentele și asasinatele au loc în întreaga Gază, în aceste zile. De aceea, oamenii s-au ridicat pe tot teritoriul național, de la râul Iordan până la Marea Mediterană. Este o revoltă împotriva politicii de apartheid.

Mass-media și comunitatea internațională prezintă această situație ca un conflict între egali, arătând că sunt echidistante între agresori și cei atacați. Care este evaluarea dumneavoastră a acestei abordări ?

Este rușinos. Sunt complici ai barbariei sioniste. Cum poți echivala victima cu călăul? Noi, palestinienii, suntem în lagăre de refugiați, în închisori, suferim de foame și de moarte. Iar de cealaltă parte se află Israelul, cea mai mare forță militară din lume. Statul Israel nu este un stat civil, este un stat militar format din coloniști. De aceea, așa-numita comunitate internațională este complice la masacre și la încălcarea drepturilor omului pe care le desfășoară acest regim. Israelul este criminalitatea organizată susținută și răsfățată de Occident. Nu avem o armată, avem o rezistență populară. Singurul lucru care ne-a rămas este demnitatea ca popor și dreptul nostru de a ne apăra.

Uniunea Europeană are o clauză conform căreia, atunci când un stat nu respectă dreptul internațional, acesta trebuie sancționat. Nu l-au aplicat niciodată Israelului. Este o barbarie, un lucru de neacceptat. Există o presiune foarte puternică din partea Statelor Unite pentru ca acest lucru să nu se întâmple și să nu fie adoptată o rezoluție care să condamne terorismul de stat sionist.

Sosirea lui Joe Biden la Casa Albă s-a arătat unora ca „marea speranță”. Cu toate acestea, el a făcut recent declarații în care s-a aliniat regimului sionist și a asigurat că „Israelul are dreptul să se apere”. Ce părere aveți despre aceste cuvinte ale președintelui SUA?

Cu republicanii sau cu democrații, imperialismul SUA a susținut întotdeauna regimul israelian. Biden și Trump ar putea avea diferențe în ceea ce privește unele aspecte, dar sunt de acord cu un singur lucru: să ofere sprijin militar și diplomatic pentru a proteja Israelul. Să ne amintim că una dintre primele funcții ale vicepreședintelui Kamala Harris la preluarea mandatului a fost să-și arate sprijinul pentru Israel. Și SUA nu a adus niciodată pace lumii. Am asistat la dezastrul suferit de popoarele din Orientul Mijlociu. De la ocuparea Afganistanului, prin sprijinul pentru dictaturile lumii arabe, masacrul din Yemen sau războiul din Siria. Nu așteptăm nimic de la politica americană. Dar, vă spun ceva, palestinienii au învins toate agresiunile și invaziile care au avut loc de-a lungul istoriei în țara noastră. Algeriei i-au trebuit132 de ani pentru a alunga colonialismul francez. Rezistența noastră populară poate dura mai mult sau mai puțin, dar, în cele din urmă, vom câștiga, vom învinge statul Israel.

Care sunt cererile voastre istorice pentru poporul palestinian?

Avem o idee foarte clară. Vrem să fim solidari și să trăim în pace cu toate popoarele lumii. Vrem să realizăm un stat democratic, laic și progresist, de la râul Iordan până la Marea Mediterană. Cum o putem obține? Aplicarea dreptului internațional. Dacă acest lucru nu este aplicat, ceea ce ne rămâne este rezistența în toate formele sale, inclusiv rezistența armată, deoarece este un drept legitim pentru orice popor care suferă de colonialism și ocupație. Avem dreptul la o viață demnă și să trăim în pace. Cei care nu sunt interesați de pace sunt industria militară, capitalismul condus de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și instrumentele sale militare: Israel și NATO. Trebuie să punem capăt acestui colonialism sălbatic întruchipat în statul Israel.

Articol tradus din limba spaniolă de Ciprian Pop