18 septembrie 2021

FBI publică documentul privind atacurile din 11 septembrie, declasificat în baza decretului Biden

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Documentul datează din 2016 și se bazează pe mărturia unei persoane care a lucrat la consulatul Arabiei Saudite din Los Angeles și, ulterior, a căutat să obțină cetățenia americană.

Biroul Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite a publicat sâmbătă primul dintre documentele privind atacurile din 11 septembrie 2001, declasificate ca parte a decretului Președintelui american Joe Biden. Documentul este postat pe site-ul web al departamentului.

„Acest material este publicat ca parte a unui ordin executiv semnat la 3 septembrie 2021, referitor la o revizuire pentru declasificarea anumitor documente legate de atentatele teroriste din 11 septembrie 2001”, se arată în mesajul explicativ.

Documentul declasificat, care conține un număr semnificativ de fragmente interzise de la publicare, datează din 2016. Constă din 16 pagini și se bazează pe mărturia unei persoane care a lucrat la consulatul Arabiei Saudite din Los Angeles și a aspirat ulterior să obțină cetățenia americană. Numele sursei a fost, de asemenea, eliminat din motive de confidențialitate.

Raportul se referă la contactele acesteia cu persoane care, potrivit autorităților americane, ar putea oferi sprijin logistic semnificativ teroriștilor care au participat la deturnarea avioanelor de pasageri pe 11 septembrie 2001. În special, vorbim despre contactele sursei cu alți doi cetățeni din Arabia Saudită, dintre care unul a lucrat și în consulatul saudit din Los Angeles, iar celălalt, potrivit FBI, ar putea fi un agent al serviciilor de informații saudite.

Decretul lui Biden
La 3 septembrie, Președintele SUA, Joe Biden, a semnat un decret care revizuiește anumite documente guvernamentale legate de atacurile din 11 septembrie 2001 pentru o eventuală declasificare.

Anterior, aproximativ 1,8 mii de americani, inclusiv rude ale victimelor atentatelor din 11 septembrie, au semnat o scrisoare către Biden, în care îl îndeamnă să se abțină de la participarea la evenimente comemorative dedicate următoarei aniversări a tragediei până când nu declasifica circumstanțele atacurilor. Autorii apelului sunt convinși că aceste documente conțin dovezi ale implicării liderilor Arabiei Saudite în incident. În plus, grupul a atras atenția asupra faptului că Biden, în timp ce era încă candidat la președinție, s-a angajat să dezvăluie cât mai multe informații posibil în acest sens, dar nu a făcut-o niciodată.

La rândul său, Ambasada Arabiei Saudite în Statele Unite a anunțat că autoritățile țării sunt în favoarea declasificării complete a tuturor documentelor legate de ancheta de către autoritățile SUA a atacurilor din 11 septembrie, în speranța că publicarea acestor materiale „va pune pentru totdeauna capăt acuzațiilor nefondate împotriva regatului”.

La 11 septembrie 2001, 19 teroriști din grupul Al-Qaeda au deturnat patru avioane de pasageri. Au trimis doua dintre ele la turnurile World Trade Center din New York, iar altul la clădirea Pentagonului din suburbiile Washingtonului. Al patrulea avion deturnat se îndrepta și el spre Capitală, dar s-a prăbușit în apropierea orașului Shanksville (Pennsylvania). În urma acestui atac, pe lângă teroriștii înșiși, au fost uciși 2.977 de bărbați, femei și copii.

Redactor Ciprian Pop