Publicat: 27 Noiembrie, 2020 - 14:59
Share
Locul venerabilului Aurel Vainer (89 ani) a fost luat de Silviu Wexler

Vreme de două zile, (25-26 noiembrie 2020), la Palatul Parlamentului, s-au desfășurat alegerile pentru funcțiile de conducere ale Federației Comunităților Evreiești din România. După două cadențe prezidențiale, dr. Aurel Vainer, ajuns la venerabila vârstă de 89 ani, a predat ștafeta. Congresul al IV-lea FCER l-a votat pe deputatul Silviu Vexler - președinte, economistul Ovidiu Bănescu – vicepreședinte, Eduard Kupferberg – secretar general și Irina Marin-Cajal – președinta Comisiei de Etică și Mediere.

 

                 În ultimii doi-trei ani, noul președinte al F.C.E.R., dl Silviu Vexler, s-a făcut vizibil în spațiul public românesc printr-o activitate bogată, marcată de inițiative parlamentare apreciate. După ce vreme de patru ani a fost consilier în Biroul Parlamentar al deputatului Aurel Vainer, în 2016 a devenit deputat al minorității evreiești, vicepreședinte al Comisiei pentru Muncă și Protecția Soctală (CDEP), președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Statul Israel, (2018), și Înalt Reprezentant al Parlamentului României pentru combaterea antisemitismului, (2020).

Deputatul Silviu Vexler este autor a 13 legi și peste 20 de amendamente adoptate de Parlamentul României care privesc, în principal, evreii, Comunitățile Evreiești din România și supraviețuitorii Holocaustului, și restituirea proprietăților evreiești confiscate în anii comunismului. Între aceste Legi adoptate de Parlamentul României se numără Legea privind unele măsuri de prevenire și combatere a antisemitismului, Legea pentru majorarea indemnizațiilor acordate supraviețuitorilor Holocaustului, Legea privind înființarea Nuzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, Legea privind instituirea Zilei limbii și teatrului idiș, Legea privind construirea unui monument dedicat eroilor evrei care și-au dat viața pentru România în Primul Război Mondial etc.

              Editor al volumelor „Contribuția evreilor la dezvoltarea României” și „Mărturii și imagini despre Holocaustul din România”, implicat în proiectele de restaurare a peste 21 de sinagogi în toată țara, noul președinte Silviu Vexler este primul membru român în Consiliul de Conducere al organizației mondiale „Claims Conference & World Jewish Restitution”. Recent, el a fost decorat de Președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Cavaler.

               În pofida acestui Curiculum Vitae remarcabil, un grup de intelectuali evrei și-au manifestat împotrivirea ca aceeași persoană să dețină și funcția de deputat și cea de președinte al FCER. În plus, semnalau ei într-o scrisoare adresată dr. Aurel Vainer, e de notorietate faptul că dl Silviu Vexler „și-a manifestat în mod transparent afinitățile pentru unul dintre partidele parlamentare. Ocuparea funcției de președinte FCER la o persoană percepută în societatea românească ca fiind apropiată de o anumită parte a eșichierului politic, este de natură a prejudicia FCER și evreii din România. După cum se știe, FCER este un organism de reprezentare a intereselor evreilor din România și nu poate juca un rol politic”.

                 Printre semnatarii acestui apel se află acad. prof. dr. Corneliu Sabetay (Craiova); prof. dr. Liviu Rotman (SNSPA, București); Marco Maximilian Katz, vicepreședinte Asociația Sionistă din România; Tiberiu Roth, președinte ASR; prof. dr. Victor Neumann (Timișoara); arhitectul Lou Ghelerter ș.a.

                  Apelul nu a influențat rezultatele alegerilor, și, cum era de așteptat, Silviu Vexler a fost ales președinte al FCER. Poate și pentru simplul motiv că păstrarea „echidistanței politice” a FCER nu presupune evitarea susținerii puterii care se află la guvernare.