Publicat: 18 Decembrie, 2013 - 13:12

Marți, cei prezenți la Festivalul Național de Muzică Folk Om Bun, la Teatrul Nottara, din Capitală, au avut parte de un cadou deosebit, constând în întâlnirea cu unii dintre cei mai iubiți artiști români, Adrian Ivanițchi, Andrei Păunescu, Victor Socaciu și Vasile Șeicaru, care, vreme de câteva ore, au urcat publicul într-o altă sferă, într-o lume mult mai bună, una a artei și a sensibilității, necoruptă de societate.


Cea de-a doua zi a festivalului ajuns la ediția cu numărul 23, organizat, ca și în anii trecuți, de artistul Victor Socaciu, care a pus mult suflet, străduindu-se ca totul să fie cât mai aproape de perfecțiune posibil, a început cu recitalurile concurenților, prezentați de amfitrionul serii, Adrian Ivanițchi.

Primul grup care a evoluat marți pe scena Teatrului Nottara a fost Dor, o formație bucureșteană compusă din două fete adolescente cu voci de profunde și din tatăl lor, care a interpretat piesele "Scrisoare către Eminescu" și "Aripi de înger".

A urmat Vali Petcu, un artist din Constanța, care a prezentat cântecele "Emoții din trecut", o piesă foarte adâncă, despre nostalgia tinereții trecute și a vremurilor de odinioară, și "Cămașa de stele".

Ana-Maria Băiețel, o tânără studentă la Arhitectură, a interpretat un cântec despre un copil orfan căruia i se pare că își vede tatăl decedat și o piesă adresată Sfintei Fecioare.

Grupul Antic, din Brăila, a încheiat seria concurenților, cu piesele "Pasăre rară" și "Frumoasă stea", un cântec de dragoste, despre o iubire pierdută, plin de speranță.

Odată încheiate evoluțiile concurenților, Adrian Ivanițchi a urcat din nou pe scenă, de această dată nu pentru a prezenta un nou artist, ci pentru a susține un recital.

Maestrul a început cu piesa "Amiaza", din 1975, continuând cu "Balada lumii", "Fișă personală", "Mona Lisa", o piesă scrisă de un poet australian, "Tânăr și acum", un cântec despre tristețea cauzată de trecerea anilor și nostalgia tinereții, recitalul acestuia fiind îndelung aplaudat de cei prezenți.

În urma aplauzelor publicului, Ivanițchi a oferit un bis, interpretând piesa "Lied vechi de dragoste", pe versurile lui Adrian Păunescu.

Andrei Păunescu a urcat pe scenă, în aplauzele celor prezenți, interpretând "Te văd", după care a declarat că această întâlnire constituia un privilegiu pentru el.

Îndrăgitul artist a continuat cu o piesă ale cărui versuri fuseseră scrise de regretatul său tată, Adrian Păunescu, "Haide mamă, haide tată", împreună cu Maria Magirescu.

Andrei a continuat cu "Iobag la patron, iobag la stat", un cântec social interpretat împreună cu publicul prezent, care a fost invitat să cânte alături de artist și la următoarele piese, "Las-o să plece" și "Amor cubist", care au fost primite cu mult drag de cei prezenți, care l-au determinat pe artist să ofere și un bis, "Să fim mai frumoși".

Emeric Imre a fost următorul artist care a urcat pe podium, cel care, la vârsta de 26 de ani, câștigase Premiul Special al Juriului în cadrul Festivalului Om Bun prezentând piesele "Teama", "Gara", "Flaut înzăpezit", pe versurile lui Adrian Păunescu, "Muntele", pe versurile aceluiași poet genial, "Nebun de alb", colindul "Sfânta noapte de Crăciun", pe versurile lui Adrian Păunescu, și, la bis, "Trecerea", pe versurile lui Nichita Stănescu.

După plecarea lui Andrei Păunescu, pe scenă a urcat Victor Socaciu, organizatorul celebrului festival ce are loc în fiecare an, care și-a început recitalul cu o piesă compusă de Adrian Păunescu, în 1979, "Opinia mea".

Foarte mulți dintre fanii prezenți în sală cunoșteau versurile cântecului, aceștia acompaniindu-l pe Victor Socaciu la toate piesele.

Au urmat piesele "Rugăciunea țăranului român", "A mea", "În mâinile cui", "La un ceai", un alt cântec despre nostalgia tinereții și despre trecerea ireversibilă a anilor, "Tata și caii", un cântec foarte profund, care i-a impresionat pe foarte mulți dintre cei prezenți, urmat de "Oameni de zăpadă", o piesă pe versurile lui Adrian Păunescu.

Printr-un adevărat exercițiu de democrație, Victor Socaciu a decis, pe baza preferințelor publicului prezent, ultimele trei piese - "Roata", "Charlie Chaplin" și "Mama lor la toți".

În momentul în care, în timpul piesei "Charlie Chaplin", artistul i-a dedicat o strofă marelui Păunescu, publicul s-a ridicat în picioare, în semn de respect, pentru poetul decedat și pentru gestul artistului.

După încheierea recitalului lui Victor Socaciu, pe scenă a urcat, în aplauzele tuturor celor prezenți, Vasile Șeicaru, cel mai îndrăgit interpret de muzică folk din țara noastră.

Șeicaru a început cu piesa "Actorul", după care a ținut să mulțumească publicului pentru prezența la festival și a anunțat iminenta lansare a unui nou album, "Rătăcire".

Artistul originar din orașul cu floare de tei, Galați, lansat de Cenaclul Flacăra, care nu a uitat niciodată faptul că poetului Adrian Păunescu, pe versurile căruia a scris multe cântece, îi datorează succesul său, a continuat cu "Lumina", urmată de varianta în limba română a piesei "Blowing In The Wind", lansată de Bob Dylan, interpretată împreună cu publicul, atât de avid de muzica bună, pe care are atât de rar ocazia să o urmărească live.

Recitalul lui Vale a continuat cu "Ia de aici, pune aici", "Nici n-am știut, nici n-am aflat", "În orașul cu floare de tei", o superbă piesă de dragoste, "Rânduri către Moș Crăciun", "Antiprimăvara", "Aruncarea în valuri", "Din prea mult sau prea puțin", piese care i-au purtat pe cei prezenți pe cărarea nostalgiei, amintindu-le celor prezenți de minunatele momente de care se leagă aceste piese, de anii tinereții, de iubiri pierdute sau regăsite, de persoanele speciale din viața lor cărora le cântaseră aceste piese sau cu care fuseseră la concertele lui Șeicaru de-a lungul timpului și care acum nu mai sunt lângă noi.

Vasile Șeicaru și-a exprimat regretul că își întâlnește fanii atât de rar, în concerte, și a anunțat că plănuiește un turneu prin cluburi, în anul 2014.

Aplaudat îndelung de public, Vale le-a mai oferit celor prezenți piesa "Biletul de tren", încheind în mod fantastic o seară magică.

Festivalul Om Bun continuă, miercuri, de la ora 18.00, cu recitalurile lui Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Mircea Bodolan, Florin Săsărman, Cătălin Stepa, la Teatrul Nottara.