Publicat: 27 Noiembrie, 2020 - 13:08
Share

"Felii", cu Ofelia Popii şi "LIVE", regia Bobi Pricop se văd în acest weekend în cadrul Festivalului Naţional de Teatru

FNT 30 / FNT ALTFEL - online, TVR, on-air

"Felii", un spectacol de la Lia Bugnar, cu Ofelia Popii şi "LIVE", regia Bobi Pricop, cea mai recentă producţie a Secţiei Germane a TNRS, sunt cele două spectacole pe care Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu le prezintă în acest weekend, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru "FNT 30 / FNT ALTFEL", eveniment organizat anul acesta online. Constantin Chiriac va fi de asemenea prezent online la Festivalul Naţional de Teatru, în cadrul colocviului "Teatrul la limită. Esteticile pandemiei".

Actuala ediţie a Festivalului Naţional de Teatru este construită pe intenţia de a pune în dialog trecutul cu prezentul teatral, esteticile creatorilor de ieri cu formele noi ale unui azi ce încă îşi caută identitatea. FNT 30 / FNT ALTFEL oferă premise pentru o meditaţie profundă asupra viitorului. FneuitareT, FnelinişteT, arta ACTORULUI mare, Premieră în FNT, Spectacolul ascuns, Spectacole invitate, "Vorbe, vorbe, vorbe...", Esteticile pandemiei, FNT ON AIR sunt cele nouă secţiuni ale ediţiei online a Festivalului Naţional de Tetru din acest an. "arta ACTORULUI mare" şi "Esteticile pandemiei" sunt cele două secţiuni în care TNRS va prezenta spectacole în acest sfârşit de săptămână.

"Felii", one woman show cu Ofelia Popii, în secţiunea "arta ACTORULUI mare"

Unul dintre cele mai longevive spectacole din repertoriul Naţionalului sibian, spectacol care se joacă de fiecare dată la Sibiu cu casa închisă, "Felii", regia Lia Bugnar, cu Ofelia Popii, va fi prezentat online, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru "FNT 30 / FNT ALTFEL". Spectacolul va putea fi vizionat gratuit, pe site-ul FNT, începând de sâmbătă, 28 noiembrie 2020, ora 23:30 şi până luni, 30 noiembrie 2020, ora 23:30. Spectacolul a fost inclus în secţiuiea "arta ACTORULUI mare", secţiune care celebrează harul, virtuozitatea şi împlinirea în profesie, calităţi pe care le-au probat în timp artişti-reper ai scenei româneşti de teatru. Recitalurile propuse reprezintă tot atâtea lecţii memorabile de artă a actorului. Ele stimulează şi inspiră, bucură şi înalţă spiritual. În acelaşi timp, probează forţa unui triunghi creator: actor - dramaturg (cu un accent pus, în această secţiune pe dramaturgia românească) - regizor.

"Mi-e greu să vorbesc despre o piesă pe care am scris-o, am tot timpul senzaţia că tot ce era de spus pe marginea subiectului am spus deja, prin intermediul personajelor, în piesa însăşi. Felii e o înlănţuire de povesti, o intersectare de destine, care gravitează toate în jurul unui bărbat cu a cărui moarte începe piesa. Felii, adică mai puţin decât bucăţi şi mai mult decât firimituri. Nu trebuie să mănânci tot cozonacul ca să-ţi dai seama cum a ieşit. O felie e exact cât îţi trebuie, să-ţi faci pofta, dar să nu te saturi. Felii de viaţă, felii de iubire, felii de criză, felii de tristeţe, felii hilare, felii. Şi când cameleonul Ofelia Popii se dezlănţuie între atâtea felii, spectacolul poate, pe bună dreptate, să se numească Ofelii. Nici că putea această piesa a mea să aibă un destin mai norocos." Lia Bugnar

Esteticile pandemiei: "LIVE", regia Bobi Pricop

Cea mai nouă producţie a Secţiei Germane a Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, un spectacol pentru care echipa de creatori a lucrat în cea mai mare parte a timpului online, va putea fi vizionat în cadrul "FNT 30 / FNT ALTFEL", începând de duminică, 29 noiembrie 2020, ora 15:30 şi până marţi, 1 decembrie 2020, ora 15:30, pe site-ul oficial al FNT. Secţiunea în care spectacolul a fost inclus, "Esteticile pandemiei", reprezintă spectacole născute în plină perioadă de criză ca reacţie a artei în faţa neantului şi ca efort al câtorva creatori de a identifica noi soluţii estetice, ieşiri din impas. Sunt spectacole-argument, pledoarii pentru o idee înaltă: indiferent ce se întâmplă, teatrul trebuie să îşi continue existenţa.

"Conceput de la început ca un work-in-progres, piesa a fost dezvoltată de la zero în strânsă legătură cu poveştile personale ale actorilor, iar personajele şi situaţiile descrise de spectacol reflectă gândurile şi preocupările întregii echipe. A fost un process organic, în care am dobândit limbaje noi, am explorat diverse forme de a lucra împreună şi de a ne exprima. Formula de prezentare la care ne-am oprit este una hibridă, spectacolul desfăşurându-se pe scena teatrului pentru un număr limitat de spectatori (atunci când acest lucru este posibil) şi concomitent fiind transmis în sistem pay-per-view online către spectatorii digitali ai TNRS. Spectacolul urmăreşte cinci scurte poveşti care se petrec în mediul online, situaţii extrem-contemporane care ne invită să reflectăm asupra felurilor în care poate fi percepută realitatea în epoca post-adevărului. O epocă în care orice este posibil şi credibil, atât timp cât acel lucru reuşeşte să stabilească o conexiune emoţională cu vulnerabilităţile, predispoziţiile sau aşteptările noastre." Bobi Pricop, regizor

Constantin Chiriac invitat la colocviul "Teatrul la limită. Esteticile pandemiei"

Moderat de criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu şi Călin Ciobotari, colocviul "Tetrul la limită. Esteticile pandemiei" aduce în dialog oameni de teatru care în anul 2020 au cătutat şi au găsit soluţii pentru a rămâne alături de public. Duminică, 29 noiembrie 2020, de la ora 12:30, pe site-ul FNT, îi puteţi vedea în dialog pe Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi preşedinte al FITS, regizorii Andrei şi Andreea Grosu - fondatorii teatrului independent UNTEATRU, Petru Vutcărău, regizor şi director artistic al Teatrului "Eugen Ionesco" din Chişinău, Ada Lupu Hausvater, regizoare şi director al Teatrului Naţional din Timişoara şi Miklas Bacs, actor.

FNT 30 / FNT ALTFEL

Producători: UNITER - Uniunea Teatrală din România şi Televiziunea Română
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii
Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte
Partener: Institutul Cultural Român
Sponsor: Fundaţia "PROCULTURA" Magdalena şi Ovidiu Buluc
Partener principal: MOL România
Cu sprijinul: Dedeman

Tag-uri Institutii: