7 decembrie 2021

Femeile pot diminua cazurile de violenţă domestică prin implicare, nu prin tăcere

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Societatea civilă şi instituţiile statului trebuie să coopereze activ în vederea diminuării fenomenului violenţei în familie, deoarece fenomenul rămâne unul îngrijorător în România. Cu ocazia „Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeii”, marcată anual în întreaga lume în 25 noiembrie, atrag atenţia asupra faptului că, din nefericire, situaţiile de violenţă în familie au crescut alarmant în ultimii ani. Multe dintre cazurile înregistrate oficial au avut drept consecinţă decesul victimelor, o situaţie intolerabilă într-o societate democratică şi europeană.

Consider că nicio româncă nu trebuie să fie traumatizată de partenerul ei de viaţă, indiferent de cauzele care ar putea genera aceste reacţii anormale. Din păcate, femeile nu ştiu cu adevărat să îşi apere interesele şi nu au mentalitatea de a înţelege că singurele care au vreun drept asupra vieţii lor sunt ele însele. Datele statistice indică faptul că o proporţie covârşitoare din cazurile de violenţă în familie sunt trecute sub tăcere de către victimele femei, iar astfel se ajunge la proliferarea acestui fenomen. Îmi doresc ca femeile să conştientizeze că pot diminua cazurile de violenţă domestică prin implicare, şi nicidecum prin tăcere.
Nici modificările substanţiale aduse Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie nu au condus la suficienta încurajare a potenţialelor beneficiare de a-şi cere drepturile. Numărul cauzelor pentru care s-au solicitat ordine de protecţie este în continuare unul agravant, deoarece nu reflectă adevărata dimensiune a fenomenului violenţei în familie, respectiv numărul real de femei care ar fi trebuit să solicite aceste ordine de protecţie. Din nefericire, fenomenul violenţei se manifestă nu doar în familiile din mediul rural sau cu o pregătire precară, ci sunt frecvente din ce în ce mai mult şi în mediul urban, respectiv în familii peste medie din punct de vedere intelectual.

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme. În fiecare colţ al lumii, efectul real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică drumul spre dezvoltare, pace şi egalitatea de şanse. Comunitatea internaţională şi societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor. Aceasta este, de fiecare dată, o încălcare a drepturilor lor, un fapt inacceptabil şi un act criminal!

Deputat PSD Dâmboviţa,
Georgeta-Carmen HOLBAN