Publicat: 29 Decembrie, 2017 - 20:06

Noaptea dintre ani nu va fi luminată doar de focurile de artificii din toată lumea. Prima noapte a lui 2018 va aduce o surpriză plăcută pasionaţilor de astronomie - o Super Lună spectaculoasă, cum se poate vedea doar o dată pe an, informează CNN

Prima lună plină din ianuarie, denumită şi Luna Lupului, este una dintre cele două super-luni care îi vor încânta pe pasionații de fenomene astronomice încă de la începutul anului 2018. De altfel, specialiştii au denumit această perioadă, în care vor avea loc fenomene spectaculoase, "Trilogia Super Lunii".

Prima Super Lună din 2018 va ajunge la apogeu în noaptea de 1 ianuarie, într-o aliniere datorată ciclului lunar și calendaristic. Denumirea de lună "lup" vine de la triburile americane vechi, care foloseau această alăturare pentru că era perioada anului în care haitele de fiare sălbatice încep să urle la marginea pădurilor.

Super-Luna va atinge maximul în noaptea dintre 1 și 2 ianuarie, la 4:24, ora României. Pe 31 ianuarie va avea loc şi cea de-a doua Super-lună din această perioadă, care va fi una albastră.

Fenomenul de "Super-Lună" are loc când astrul ajunge la cea mai mică distanță față de Pământ în timpul rotației sale, când luna este cu aproximativ 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă.