Publicat: 4 Decembrie, 2012 - 21:44
Share
Deocamdată, în fază de proiect

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi înaintat Guvernului spre aprobare, orice livrare de lapte crud efectuată de un producător către un prim cumpărător trebuie să facă obiectul unui contract între părţi sau primii cumpărători trebuie să facă o ofertă scrisă de contract de livrare a laptelui crud de către producători.

Hotararea vizeaza recunoasterea organizatiilor de producatori din sectorul laptelui si al produselor lactate, precum si stabilirea relatiilor contractuale din sectorul laptelui si al produselor lactate.

 Astfel, incepand cu data de 1 Aprilie 2015, orice livrare de lapte crud pe teritoriul Romaniei a unui producator catre un prim cumparator de lapte crud trebuie sa faca obiectul unui contract intre parti sau primii cumparatori trebuie sa faca o oferta scrisa de contract de livrare a laptelui crud de catre producatori.

“In sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) lapte crud - produsul obtinut din mulsul uneia sau mai multor vaci, care nu a fost tratat termic la peste 40 oC sau supus unui tratament cu un efect echivalent;
b) producator - o persoana fizica sau juridica, ale carei exploatatii se afla pe teritoriul Romaniei, care produc si livreaza lapte catre un prim cumparator;
c) prim cumparator - o intreprindere sau grup care cumpara lapte de la producatori pentru:
(i) a-l supune uneia sau mai multor operatiuni de colectare, ambalare, depozitare, racire sau transformare, inclusiv in temeiul unui contract;
(ii) a-l ceda uneia sau mai multor intreprinderi care trateaza sau prelucreaza laptele sau alte produse lactate.
d) organizatie de producatori - orice persoana juridica, care activeaza in sectorul laptelui si al produselor lactate, constituita exclusiv din producatori agricoli, si are ca scop negocierea productiei de lapte a membrilor, recunoscuta de autoritatea competenta” - mentioneaza MADR in proiect.

Exceptii:
In proiect se precizeaza ca nu este necesar sa se incheie un contract sau o oferta de contract atunci cand laptele crud este livrat de un producator unei cooperative al carei membru este producatorul, daca statutul cooperativei respective sau normele si deciziile prevazute in cadrul acestui statut sau intemeiate pe acesta prevad dispozitii avand efecte similare prevederilor stabilite la art.12 alin.(2).

De asemenea, nu este necesar sa se incheie un contract sau o oferta de contract pentru livrari de maximum 10 tone lapte crud catre un prim cumparator, fiind suficient borderoul de achizitie/factura fiscala.

In prezent, exista o problema de repartitie a pretului de la un capat la altul al filierei laptelui, care afecteaza in special preturile de la poarta fermei, care, in general, nu cresc in functie de costurile de productie din ce in ce mai ridicate, se arata in documentul citat. (SURSA: AGROINFO).