8 august 2022

Fermierii olandezi se ridică împotriva Agendei 2030 a guvernului lor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pacea socială a fost ruptă în Olanda. Mii de kilometri de ambuteiaje se văd pe șoselele țării lalelelor, din cauza blocajelor fermierilor care protestează de două săptămâni împotriva politicii „pseudo-ecologiste” a guvernului Mark Rutte.

Sunt cele mai importante mobilizări de acest gen, de zeci de ani, in Olanda, spun sindicaliștii locali.

Dar, cât de des se întâmplă, pe cât de interesantă este ceea ce se întâmplă pe străzi este prezentarea făcută de mass-media și analiștii care nu văd dincolo de orizontul lor oarecum limitat. Mulți spun că un liberal, precum Rutte, nu ar fi trebuit să adopte un program așa-zis de „stânga”, precum Agenda 2030.

În mijlocul unei crize alimentare, nu pare logic să cerem fermierilor să reducă emisiile de oxid de azot și amoniac. Ceea ce stă la baza este chiar invers: există o supraproducție agrară pe care guvernul vrea să o reducă.

„Legea azotului” a lui Rutte prevede o distrugere a capacității productive a agriculturii intensive olandeze, în special la creșterea animalelor. Jumătate dintre fermieri vor trebui să-și abandoneze fermele.

Fermierii au anunțat că vor continua să lupte împotriva planurilor pseudo-ecologice ale guvernului. Agractie si FDP, cele mai importante doua organizații sindicale agricole din țară, s-au alăturat mobilizării care paralizează Olanda din 22 iunie încoace. Chiar mai mult, 45 la sută din populație susține revendicările.

Ieri după-amiază au fost 154 de kilometri de ambuteiaje la ora de vârf. Fermierii invadează autostrăzile cu tractoarele lor și aruncă recolta în intersecții, benzinării și clădiri publice.

În ultimele zile ale protestelor, protestatarii au aruncat grămezi de gunoi de grajd în fața casei ministrului agriculturii și au blocat cu gunoi de grajd intrarea în casa ministrului Mediului, Henk Staghouwer, care a elaborat „legea azotului”.

Guvernul a anunțat amenzi pentru fermierii care sunt identificați în proteste, la care protestatarii au reacționat cu mai multe blocaje ale principalelor rute ale țării, inclusiv pe calea de acces spre Germania, întrerupând comunicațiile terestre dintre cele două țări care sunt mari parteneri comerciali.

Fermierii denunță că legile de mediu nu numai că îi vor scoate din muncă, ci vor avea un impact fără precedent asupra producției de alimente pentru țară. Ei estimează că țara va suferi o foamete generalizată la câteva luni după ce planurile „verzi” ale guvernului vor începe să fie aplicate.

A consemnat Ciprian Pop