27 mai 2022

FEST – FDR 2021 – SEMINŢE intră pe ultima sută de metri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

FEST – FDR 2021 – SEMINŢE intră pe ultima sută de metri. Ultimele trei zile de festival aduc în sălile Teatrului Naţional din Timişoara o serie de spectacole şi evenimente efervescente care preiau tema centrală a acestei ediţii a FEST-FDR şi o redau din cele mai diverse perspective.

O nouă zi de festival. Vineri, 3 septembrie, de la ora 11,00, în foaierul Sălii 2 din Parcul Civic, proiectul Teatru – lectură în Parcul Civic din cadrul CND 2021 continuă cu spectacolul-lectură Copiii nopţii de Radu Andrei, în interpretarea actorilor Matei Chioariu, Victor Manovici, Roberta Popa, Iuliana Crăescu, Bogdan Spiridon şi Andrei Chifu, coordonaţi de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

Teatru-lectură în Parcul Civic este un proiect cultural cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Participarea este liberă, iar evenimentul va fi transmis în live-streaming.

Primul spectacol FEST-FDR al zilei este programat de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Naţional unde Teatrul „George Ciprian” din Buzău prezintă spectacolul Despre iubire sau aşa ceva… de Cosmin Pană, în regia lui Vlad Trifaş, o poveste plasată într-o lume „aflată la graniţa dintre real şi imaginar, dintre posibil şi probabil”, în care personajele caută şi găsesc iubirea în cele mai neaşteptate feluri, în cele mai neaşteptate locuri, în cele mai neaşteptate situaţii.

În aceeaşi zi, are loc primul episod al unei aventuri teatrale deosebite, propuse de Teatrul Dramaturgilor Români (Bucureşti): Trilogia minelor de Csaba Szekely, în regia lui Horia Suru, „o incursiune cu tente horror-comice în lumea rurală transilvăneană”. Trilogia minelor începe cu episodul Flori, programat vineri, 3 septembrie de la ora 21,00, în Sala 2 şi va continua sâmbătă, 4 septembrie de la aceeaşi oră, în aceeaşi sală de spectacol cu episodul 2. Beznă, şi duminică, 5 septembrie, cu episodul 3. Apă. Cei cinci actori care joacă toate rolurile celor trei episoade, reuşesc să construiască o lume care ne este foarte aproape, pe care o intuim, dar pe care prea puţini o cunosc în resorturile ei profunde. Spectacolele pot fi văzute atât independent, ca istorii de sine stătătoare, cât şi în ansamblul lor, în cadrul trilogiei.

Sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 19,00, seria de evenimente Teatru-lectură în Parcul Civic continuă cu lectura publică a piesei Noul profet de Radu Popescu, în citirea actorilor Romeo Ioan şi Alecu Reus, coordonaţi de regizorul Sabin Popescu. Participarea şi intervenţiile în discuţiile care vor urma sunt libere, iar evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de YouTube a Teatrului Naţional.

Tot sâmbătă, de la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului Naţional, FEST-FDR vă invită la Rosto, o întâlnire cu lumea schiţelor lui Caragiale, privită prin lupa critică şi ludică a regizorului Alexandru Dabija, o producţie Teatrul ACT (Bucureşti). Spectacolul Rosto reprezintă, totodată, o nouă întâlnire cu actorul Marcel Iureş, acestuia alăturându-i-se Ionuţ Toader şi Dan Rădulescu.

Penultima zi a festivalului se încheie cu episodul 2. Beznă din Trilogia minelor de Csaba Szekely, în regia lui Horia Suru, spectacol programat de la ora 21,00, la Sala 2. Reprezentaţia este urmată, de la ora 22,30, în foaierul Sălii 2, de cel de-al treilea dialog din cadrul Studio FEST-FDR, un bun prilej de a intra în dialog cu regizorul şi actorii care alcătuiesc distribuţia acestui triptic teatral inedit şi cât se poate de provocator.

Duminică, 5 septembrie. Ultima zi de FEST-FDR debutează la ora 10,00, în Parcul Civic, în foaierul Sălii 2, cu cea de-a patra şi ultima lectură publică din cadrul proiectului Teatru-lectură în Parcul Civic, intitulată Medeea: Furie Actorii Alina Ilea, Cătălin Ursu, Cristian Szekeres, Laura Avarvari şi Ana-Maria Pandele Andone vor da voce piesei dramaturgului Radu Popescu, în coordonarea regizoarei Mihaelei Lichiardopol. Participarea la eveniment este deschisă tuturor celor interesaţi să intre în contact cu piese care ajung la public în premieră absolută, în formule de lucru, ca rezultat al Atelierelor CND în care textele au fost prelucrate de echipele formate din regizor, actori şi dramaturg. Atât lectura, cât şi discuţiile care vor urma vor fi transmise în direct pe pagina de YouTube a Teatrului Naţional.

Tot duminică, 5 septembrie, de la ora 12,00, tot în foaierul Sălii 2, va avea loc dezbaterea Încotro 2021?, pe o temă care – prin perspectiva evoluţiei instituţiilor de spectacol – pune în discuţie traseul unei societăţi aflate într-un moment de bilanţ. Dezbaterea se va axa pe necesitatea modificărilor legislative pentru instituţiile de spectacol publice şi private, ca demers esenţial pentru viitor. La eveniment va participa secretarul de stat în Ministerul Culturii, dl Demeter Andras Istvan. Dezbaterea poate fi urmărită pe pagina de YouTube a Teatrului Naţional, în transmisiune directă.

Ultima zi de festival continuă cu spectacolul 2+2=5 , după Crimă şi pedeapsă de Dostoievski, o producţie a Teatrului Mic. Reprezentaţia programată de la ora 19,00, în Sala Mare, îl readuce în universul FEST-FDR pe Radu Iacoban, în triplă ipostază de autor al adaptării pentru scenă a romanului, regizor al spectacolului şi actor.