Publicat: 5 Iunie, 2018 - 13:03

Singuratatea este sfasietoare in copilarie si tot mai multi copii cresc fara a-i avea alaturi pe parintii lor dragi. De 1 Iunie, copiii persoanelor private de libertatea au fost inveseliti, pentru cateva ore, de cei aflati in echipa de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, care i-au adus sa-si revada parintii aflati in detentie, la Penitenciarul Jilava.

Parintele Arhimandrit Ciprian Gradinaru a declarat ca deja este o traditie pentru voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului sa organizeze astfel de intalniri de Ziua Copilului: "Actiunea are scopul de a-i bucura pe copii, de a-i bucura pe parintii, pe tatii lor care sunt privati de libertate si de a le face ziua aceasta de 1 Iunie, Ziua Copilului, o zi a bucuriei pentru ca indiferent de problemele juridice sau sociale in care sunt implicati, copiii sunt nevinovati, copiii le simt lipsa, copiii le poarta dorul, copiii traiesc o trauma pe care, poate, cei mai multi o vor avea toata viata. De la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului ne-am deplasat cu voluntarii pentru a bucura si parintii, copiii si familiile lor".

"Noi mai organizam activitati la o scara mai mica. Un Festival al copiilor nu am mai avut si cred ca este prima oara cand se organizeaza in sistemul penitenciar. Inseamna foarte mult, dar trebuie sa spun ca nimic din toate acestea nu s-ar fi intamplat daca nu am fi avut colaboratori de nadejde, iar voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului sunt deja niste parteneri traditionali ai nostri. De ani de zile, voluntarii vin la diverse activitati si nu doar ca ofera daruri persoanelor private de libertate, dar ofera din timpul lor. Acesta este un lucru extraordinar de important pentru ca, poate, cea mai scumpa resursa, la vremea actuala, este timpul", a punctat Cristina Teoroc, director adjunct la Penitenciarul Bucuresti Jilava.

Danut Pruna, coordonatorul grupului de voluntari, a punctat: "Ne bucuram mult de tot ca am reusit sa revenim aici la Penitenciarul Jilava. Bucuria este cu atat mai mare, cu cat, anul trecut, noi ne-am petrecut tot aici ziua de 1 Iunie alaturi de 30 de copii. Ne bucuram mult de tot ca aceasta activitate pe care am desfasurat-o anul trecut, anul acesta s-a transformat intr-un festival, o anvergura mult mai mare, 160 de copii, foarte multe ONG-uri. De aceea, conteaza foarte mult ca cineva sa aprinda o scanteie si de aici sa se dezvolte ceva minunat, anul acesta bucurandu-se mult mai multi copii, acestia fiind alaturi de familie de 1 Iunie".

Evenimentul de la Penitenciarul Bucuresti Jilava a fost presarat cu multe momente artistice asigurate de catre Costel Enache, naist; Elena Cretu care a recitat poezii; Sofia Danga si Isabella Draghici. La festival a participat si Ioana Morar, director general adjunct la Administratia Nationala a Penienciarelor.

"Am vrut sa le transmit copiilor ca aceasta perioada a copilariei este cea mai frumoasa, este lucrul pe care il traim toata viata si pe care trebuie sa-l avem mereu in sufletul nostru si prin orice am trece de-a lungul vietii sa nu uitam niciodata ca suntem copii si sa punctam acest lucru in fiecare clipa acolo unde suntem, cu cine suntem pentru ca este lucrul cel mai frumos si cel mai pur", a spus Elena Cretu, poeta si voluntar.

Un alt voluntar, Sofia Danga, a declarat: "A fost extraordinar si chiar ma bucur ca voluntarii au ocazia sa vina aici si sa ajute persoane care, iata, nu se intampla in fiecare zi sa fie ajutate. Prin muzica, prin aceasta arta, ii putem ajuta si le putem incalzi sufletele, unii dintre ei se intampla sa fie in depresie sau sa fie mai jos situati in societate, fapt care ii face sa fie tristi si, eu cred ca prin muzica ii putem ajuta foarte mult in acest sens. Sunt sigura ca pe langa asta, copiii lor si familiile lor sunt foarte incantate ca s-a organizat aici acest eveniment". 

”A fost o sansa si o oportunitate sa ma intalnesc cu familia. Este ceva frumos, nu ne gandeam. O bucurie. Cand am venit aici, fiica mea era mult mai mica si acest lucru ma ajuta sa ne cunoastem mai bine, sa tinem o legatura pentru a nu ne uita ”, spune un tata privat de libertate care este placut impresionat de lumea minunata in care s-a transformat Peninteciarul Jilava. 

Ma bucur mult ca sunt cu tati azi si imi doresc sa fiu in fiecare zi cu el, dar mai e putin” au fost cuvintele unei fetite.

Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.