30 iunie 2022

Festival cu droguri și nepăsare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu ani în urmă, am publicat în Cotidianul relatări despre consumul de droguri și alcool și despre accesul minorilor în spațiul festivalului. N-am primit nici o evaluare de la poliția Clujului și nici de la primărie.

Parcă le-am fi transmis o glumă. La ce afacere uriașă este Untold și la cîți beneficiari există, consumul de droguri și alcool între participanți, inclusiv între minori, chiar era o glumă. De la Untold, afacerea festivalurilor a crescut vertiginos. Festivaluri de muzică electronică pe litoral, în Capitală, la Cluj, la Bonțida etc. Nu m-ar mira ca în anii următori să avem parte de o triplare a numărului de festivaluri. Faptul că aceste festivaluri au devenit și piețe pentru droguri știa toată lumea. Știa poliția, știa jandarmeria, știa SRI și știau politicienii.

Adevărul este că în țara noastră nu sunt cultivate clasicele forme de divertisment și mai ales de performanțe sportive. Divertismentul subcultural domină și sufocă. „Păcănelele“ sunt peste tot, din piețe pînă în comune izolate, pariurile sportive joacă luminile pe la colțuri de stradă dar și pe internet, într-o ofensivă nebună de publicitate. În orașele mari, plouă cu discoteci și cluburi care combină paparoasele cu muzica, trasul pe nas și cu tabletele periculoase. Și acum, pe picior mare, aceste festivaluri devenite pretexte pentru vînzări masive.

Nu-i exclus ca diverse concerte și șușanele organizate în provincie să acopere cam același comerț. Și toate acestea în creștere continuă de ceva vreme, fără campanii de combatere, fără destructurări spectaculoase de rețele, fără un număr sporit de centre de dezintoxicare.

Oare de ce? Ajung droguri la decidenți? Nu știu! Adesea, unii delirează prostii și se holbează în neant cu pupilele căscate, dar nu pot fi dovediți de nimeni. Bîlbîiala unor politicieni români din generația tînără poate veni și din incultură și din dezvoltare cerebrală insuficientă, nu neapărat din droguri. Dar mersul legănat al studenților și al liceenilor buimaci și jumătățile de cuvinte și propozițiile fără punct și logică vin cu siguranță de acolo. Nu se sperie nimeni? Nu reacționează nimeni?

După cît de „scurt”, adică zîmbitor și fără cuvinte, a răspuns neica Bode de la Interne la conferința de presă de marți, chiar sunt înclinat să cred că omul fie nu pricepe gravitatea situației, fie acoperă ceva. Ministrul Transporturilor, la trenurile cu bani, a fost, ministru de Interne a ajuns și secretar general de PNL este, ce-i mai trebuie? Poate rîde în nas oricui. El abia vorbește și a atins deja mai toate onorurile importante dintr-o țară!

Cum se face că autoritățile din România n-au mai raportat capturi importante și nici rețele destructurate, în contextul în care, prin locurile preferate ale celor tineri, miroase de trăznește? Nu cumva banii din piața drogurilor se preling la polițiai și la politicieni?

În același timp, nu pot să nu așez în celălalt talger al situației perchezițiile și reținerile din timpul și de după Saga Festival (????). La toate revărsările de public de la Cluj-Napoca,  poliția n-a „cules” nimic. La pretextele muzicale de pe litoral, la fel. Pe neașteptate, la București, jandarmeria și poliția agață peste 180 de iubitori de muzică și drog? Cum naiba?

A murit un om și reacția pare mai degrabă din categoria „fă-te că muncești”. După felul în care răspund cei bombardați cu întrebări nici nu poate fi vorba de altceva!

Țeapa-Saga-Festival-pierderi-datorii-haos-1000×600.jpg