4 decembrie 2021

Festival SFR: Ion Caramitru este invitatul special de anul acesta

Clapper board and film tape with dark background, 3d rendering. Computer digital drawing.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ediţia 2021 va avea loc în perioada 11-15 august

Ediţia cu numărul 12 a festivalului Serile Filmului Românesc îi este dedicată actorului şi regizorului Ion Caramitru. Între 11-15 august 2021, artistul va fi prezent la Iaşi, alături de colegi de scenă, prieteni, actori, regizori sau scenarişti, pentru întâlniri cinematografice şi discuţii cu spectatorii.

„Ca la fiecare ediţie SFR, surprindem publicul cu invitaţi de renume ai teatrului şi cinematografiei româneşti. După Mircea Daneliuc, Mircea Diaconu, George Mihăiţă, Cristian Mungiu, Victor Rebengiuc, Florin Piersic şi Horaţiu Mălăele, a venit momentul să dedicăm ediţia de anul acesta maestrului Ion Caramitru, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru întreaga sa activitate, ca artist şi promotor al creaţiilor culturale. Este o reală plăcere că a ales să fie alături de noi, mai ales că este un nume strâns legat de valorile Iaşului. Spectatorii vor avea ocazia să vizioneze, chiar în prezenţa actorului, o serie de producţii unde Ion Caramitru interpretează roluri magistrale”, menţionează Andrei Giurgia, directorul SFR.

Retrospectiva Ion Caramitru va cuprinde, printre altele, următoarele filme:
– Porţile albastre ale oraşului – regia Mircea Mureşan (1975)
– Ştefan Luchian – regia Nicolae Mărgineanu (1981) – Proiecţie aniversară în prezenţa echipei – 40 de ani de la lansare
– Întunecare – regia Alexandru Tatoş (1985)
– Amen – regia Costa-Gavras (2002)

„Întâi de toate, nu am încotro, trebuie să spun cât de bucuros sunt să revin la Iaşi. Am mai spus-o, deci dacă o mai spun acum încă o dată, este pentru că îmi doresc ca eu însumi să îmi stabilizez sentimentele. Când vin la Iaşi, vin acasă. Când veneam la Iaşi, veneam pentru Eminescu, pentru publicul de acolo, veneam cu spectacolele Teatrului Bulandra, apoi cu cele ale Teatrului Naţional din Bucureşti şi de fiecare dată aveam sentimentul că acolo se petrec apropieri sufleteşti cu totul aparte. Iată-mă, acum, pentru perioada 11-15 august, invitat la Serile Filmului Românesc. (…) După alte calculaţii, aflu că e a 12-a ediţie a acestui festival, ceea ce nu e de ici, de colea. Dorindu-i festivalului viaţă lungă, dorindu-i publicului din Iaşi, pe care abia aştept să îl revăd, o prezenţă cât mai masivă la acest festival. Mulţumesc organizatorilor, mulţumesc oraşului şi voi fi sigur acolo, între 11-15 august, pentru retrospectiva de film Ion Caramitru”, precizează Ion Caramitru, în calitate de invitat special.

DESPRE ION CARAMITRU

Cu roluri principale în peste 40 de filme româneşti, americane, britanice, irlandeze sau franceze, Ion Caramitru este unul dintre cei mai cunoscuţi actori români, cu un talent autentic şi incontestabil. Printre cele mai importante roluri în cinematografie se numără: Comoara din Vadul Vechi (1964) – argatul Ion Dohotaru, Porţile albastre ale oraşului (1974) – tunarul Şerbănescu, Ştefan Luchian (1981) – Ştefan Luchian, Stejar-extremă urgenţă (1974) – maiorul Werner von Richter, Punga cu libelule (1981) – chestorul poliţiei, Liceenii (1986) – profesorul Socrate, Extemporal la dirigenţie (1988) – profesorul Socrate, Întunecare (1986) – Radu Comşa, Jude City (1991), A Question of Guilt (1993), An Exchange of Fire (1993) – Oscar Karel, Misiune Imposibilă (1996) – Zozimov, Two Deaths (1995), Deep Secrets (1996) – Caine, Amen (2002) – Contele Fontana.

Premiat cu numeroase distincţii şi premii pentru rolurile care i-au consacrat activitatea neîntreruptă, Caramitru se bucură de colaborări permanente cu instituţiile din România pentru roluri importante în spectacolele din repertoriu şi regie de spectacole. A interpretat mai mult de 60 de roluri în piese de teatru şi a semnat regia mai multor producţii.

În acelaşi timp, Ion Caramitru conduce activitatea Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti şi este preşedinte UNITER (Uniunea Teatrală din România – Bucureşti), prilej cu care urmăreşte valorificarea potenţialului culturii şi a patrimoniului cultural.