Publicat: 21 Octombrie, 2014 - 19:07

Începând din 2014, România va fi an de an sub semnul lui George Enescu: Concursul va fi organizat alternativ cu Festivalul Enescu

În urma reusitei obtinute în 2014, Concursul International George Enescu va fi organizat de sine statator, alternativ fata de Festival, urmatoarea editie urmând sa aiba loc între 3 si 25 septembrie 2016, la Ateneul Român si la Universitatea de Muzica din Bucuresti.

Cu o traditie în a deschide drumuri pentru mari nume ale muzicii clasice de astazi în plan international, Concursul Enescu face ca România sa conteze în plan international prin certificarea si valorizarea tinerilor artisti care reprezinta elita generatiei viitoare la nivel mondial.

'Rezultatele obtinute la editia din 2014 a Concursului Enescu, organizata separat de Festival, precum cresterea cu 20% a numarului de artisti înscrisi în Concurs, salile pline la principalele concerte, prezenta în presa internationala confirma faptul ca evenimentul a ajuns la o maturitate care îi permite sa se desfasoare de sine statator. Prin organizarea Concursului alternativ fata de Festivalul Enescu, numele compozitorului George Enescu ramâne în atentia nationala si internationala an de an, din doua perspective esentiale: un mix de orchestre si nume mari în Festival, care interpreteaza lucrari de Enescu, precum si introducerea lucrarilor de George Enescu în repertoriul tinerilor artisti care promit. Pe termen mediu, acestea genereaza prezenta compozitiilor lui George Enescu pe marile scene ale lumii, precum si în înregistrari — mai multi laureati ai Concursului Enescu pregatesc înregistrari ale lucrarilor compozitorului român la case de discuri internationale. Este o reusita a României la cel mai înalt nivel si este dovada ca 'România conteaza !'', a declarat pentru presa Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului si Concursului George Enescu.

Mai multi muzicieni reputati, atât români, cât si straini, care au facut parte din juriul editiei 2014 reliefeaza importanta Concursului Enescu în plan international:

'Ceea ce este foarte special din punctul meu de vedere la Concursul Enescu este ca reuseste sa transmita nivelul geniului lui George Enescu — compozitor, dirijor si violonist—, abordarea sa unica a muzicii, care pluteste si peste noi, juriul, dar, mai ales, se regaseste în eforturile de interpretare ale concurentilor. Nivelul Concursului din 2014 a fost fara îndoiala mai ridicat decât al editiei din 2011, atât prin calitatea juriului, cât si prin faptul ca am avut niste artisti finalisti extrem de bine pregatiti si de talentati.' — Alan Weiss (SUA), membru în juriu la Sectiunea Pian, considerat ca fiind unul dintre 'cei mai de seama pianisti ai generatiei sale'.

'Editia 2014 a Concursului Enescu a fost pur si simplu perfecta. Cred ca nivelul artistic al concurentilor a fost cu mult mai ridicat decât la editia din 2011 si m-am bucurat sa pot face parte din juriu si sa vad aceasta evolutie.' — Augustin León Ara (Spania), membru în juriu la Sectiunea Vioara, unul dintre cei mai apreciati profesori si solisti la nivel international.

'Concursul international de vioara George Enescu se situeaza astazi în prima liga a concursurilor din lume si concureaza, ca importanta, cu Indianapolis (SUA), Jacques Thibaud (Franta), Wieniawski (Poznan-Polonia) si Kreisler (Austria). Asta este ceea ce ma bucura cel mai mult. Nivelul artistic al Concursului este foarte ridicat ceea ce nu poate decât sa serveasca prestigiului sau. Diferente majore s-au înregistrat între editiile din 2011 si 2014, toate pozitive: alcatuirea programului de Concurs, calitatea deosebita a pianistilor acompaniatori, tot ce tine de logistica si de imagine.' — Florin Croitoru (România), membru în juriu la Sectiunea Vioara, solist si pedagog, apreciat ca unul dintre cei mai distinsi violonisti români.

Informatii în premiera despre Concursul Enescu editia 2016

Editia 2016 se va deschide cu un concert extraordinar pe scena Ateneului Român sustinut de trei dintre laureatii editiilor precedente, astazi muzicieni români cu rasunet international — violonista Ana Tifu (laureata a editiei 2007), pianistul Mihai Ritivoiu (laureat al editiei 2011) si violoncelistul Valentin Radutiu (laureat al editiei 2011).

În cadrul Concursului Enescu 2016, toti cei trei câstigatori ai editiei 2014 vor sustine recitaluri extraordinare: violonistul de origine româna stabilit în Germania Stefan Tarara — pe 18 septembrie, pianistul spaniol Josu de Solaun — pe 24 septembrie si violoncelista de origine sud-coreana Eun-Sun Hong — 10 septembrie.

Vor sustine recitaluri si membri ai juriilor internationale, muzicieni-reper în muzica clasica internationala de astazi: Jean Philippe Collard — pian (22 septembrie),   Pierre Amoyal — vioara (16 septembrie).

Artisti de marca pe piata internationala au confirmat participarea ca membri ai juriilor internationale ale Concursului: Jean Philippe Collard — Presedintele juriului de pian, Natalia Gutmann li Arto Noras (Sectiunea Violoncel), Peter Ruzicka (Sectiunea Compozitie), aclamata violonista de origine româna Silvia Marcovici si singurul român angajat vreodata al Academiei Regale de Muzica din Londra, violonistul Remus Azoitei (Sectiunea Vioara).

Premierele editiei 2014, desfasurate între 6 si 27 septembrie:

Cei trei câstigatori ai Concursului Enescu 2014, Stefan Tarara (Germania) —  vioara, Sung-Eun Hong (Coreea de Sud) — violoncel, Josu de Solaun (Spania) — pian, vor interpreta Triplul concert pentru Vioara, violoncel si Pian în Do major, Op. 56, de Beethoven — o lucrare celebra, care îi aduce pe câstigatori în acelasi timp, pe aceeasi scena. Concertul va avea loc pe 10 august 2015, în cadrul prestigiosului Festival de la Ravello (Italia) si va fi transmis live de televiziunea RAI.

Stefan Tarara, câstigatorul sectiunii vioara, va urca si pe scena Festivalului Enescu din 2015.

Master-class-uri oferite laureatilor Concursului de doua dintre cele mai importante institutii de muzica din lume, cu care Concursul Enescu se afla în parteneriat — Academia de Muzica din Viena si Kronberg Academy.

Derularea unei campanii de promovare interna si externa cu mesajul cheie 'România conteaza'!

Implementarea unui sistem de înregistrare pentru public pe site, dupa model occidental

Transmisii live pe un ecran în fata Ateneului Român (100 de locuri pe scaune)

Campanie video cu 7 artisti recunoscuti la nivel international astazi, laureati ai Concursului Enescu — România conteaza !

Consolidarea prezentei în zona social media, cu deschiderea paginii Instagram a Festivalului si Concursului George Enescu.

Cifrele editiei 2014:

240 de tineri artisti din 36 de tari de pe 5 continente înscrisi în Concurs, premii în valoare de peste 100.000 de euro;

3000 de rezervari pentru locuri în salile de concert în doar 24 de ore, 3 televiziuni internationale partenere (France24, Euronews si Mezzo), peste 1.800 de materiale generate în presa româneasca;

Peste 64.000 de vizitatori unici pe site-ul www.festivalenescu.ro;

Accesarea site-ului www.festivalenescu.ro în timpul Concursului Enescu s-a facut din întreaga lume: 6,27% din Germania, 5.80% din USA, 3.98% din Japonia, 55% din România etc.

Concursul a generat 221 de postari pe bloguri, pagina de Facebook a Festivalului si Concursului înregistrând un vârf de reach de 45.648 de persoane si un numar de fani de peste 34.000 de persoane (în continua crestere).

Detalii suplimentare despre Concurs

Remarcabili solisti precum violonistul Stefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonista Silvia Marcovici care interpreteaza astazi sub bagheta celor mai faimosi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotati pianisti români în lume, Radu Lupu si Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice — soprana Ileana Cotrubas, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu si cei mai performanti artisti români de generatie noua — Alexandru Tomescu, Vlad Stanculeasa, Remus Azoitei, Ana Tifu — sunt doar câtiva dintre cei mai apreciati muzicieni români la nivel international care au debutat ca laureati ai Concursului International George Enescu.

Concursul International George Enescu este construit ca o prelungire fireasca a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural international organizat de România. George Enescu îi sprijinea în timpul vietii pe tinerii muzicieni — ca director onorific al Asociatiei Muzicale Române, compozitorul român a facut donatii substantiale pentru a plati bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a sustinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinta si acorda un premiu national de compozitie. În linia valorilor în care credea compozitorul român, Concursul Enescu descopera, sustine si promoveaza tinerele talente din întreaga lume.