16 octombrie 2021

Festivalul Enescu prezintă premiera operei enesciene „Strigoii” în România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vlad Ivanov – narator, alături de soprana Rodica Vica, în suita Peer Gynt de Grieg
* Academia di Santa Cecilia prezintă un program modernist

Accesul la ambele concerte ale zilei, pe bază de certificat verde

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeşelea; Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti şi cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internaţional George Enescu.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, va avea loc un concert susţinut de Filarmonica George Enescu, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Programul debutează cu Suita Peer Gynt op. 23 de Grieg, cu participarea sopranei Rodica Vica şi a actorului Vlad Ivanov în rolul de povestitor. Grieg a compus această suită pentru piesa cu acelaşi titlu scrisă de Ibsen, în anul 1875, iar premiera a avut loc la Mollergaden Theatre Oslo, cu Grieg la pupitrul dirijoral. Aceasta capodoperă a liderului muzicii Scandinave, ilustrează aerul nordic şi priveliştile sale, fiind o muzică descriptivă, romantică şi originală, inspirată din sonorităţile muzicii populare norvegiene. Edvard Grieg a creat prin capodoperele sale, identitatea specifică a şcolii naţionale Norvegiene.

Programul este completat de Oratoriul Strigoii de George Enescu, o lucrare incompletă, la care Enescu a lucrat din anul 1916. Schiţa sa iniţială pentru pian a fost culeasă şi aranjată de Cornel Ţăranu în anii 1970 şi orchestrată de Sabin Pautza. Lucrarea este inspirată de versurile lui Mihai Eminescu şi reprezintă o lume aparte ce merită descoperită. Premiera mondială a avut loc la Berlin în anul 2019, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeşelea, care o aduce pentru prima oară în România în Ediţia Jubiliară a Festivalului. Vor interpreta soliştii Rodica Vica, Alin Anca, Tiberius Simu, Florin Estefan.

La Sala Palatului la ora 19.30 va concerta Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma, condusă de dirijorul Daniele Gatti, solistul serii fiind celebrul pianist Jean Yves Tibaudet. Programul cuprinde sonorităţi exotice ale modernismului, semnate de Enescu, Ravel şi Debussy.

Prima lucrare a concertului este Simfonia a IV-a în mi minor de George Enescu, un opus incomplet la care Enescu a lucrat între anii 1928 şi 1934, şi care a fost finisat de Pascal Bentoiu în anul 1996. Premiera a avut loc în 1997 la Ateneul Român, interpretată de Orchestra Filarmonicii George Enescu.

În continuarea programului vom asculta Concertul în Sol Major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea pianistului Jean Yves Tibaudet. Concertul în Sol Major a fost compus între anii 1929 şi 1931 şi are menirea de a încânta publicul, este o piesă de entertainment mai degrabă decât o lucrare cu semnificaţii profunde, contemplative. A fost scrisă în spiritul muzicii lui Mozart şi Saint-Saens, fiind influenţată de sonorităţi ale muzicii jazz şi a exotismului muzicii spaniole, trăsături întâlnite în creaţiile compozitorilor impresionişti. Premiera a avut loc la Paris în 1932, iar compozitorul a dirijat concertul, solistă fiind pianista Marguerite Long.

Seara se încheie cu sonorităţi evazive ale impresionismului francez, Debussy – La mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre. La mer, uvertură simfonică inspirată de peisajul maritim, este o lucrare sugestivă şi caracteristică stilului lui Debussy, prin contururile vagi, simbolism şi influenţa muzicii japoneze. Debussy a lucrat la uvertură între anii 1903 şi 1905, şi a dedicat-o editorului său, Jaques Durand. Premiera a avut loc la Paris în 1905, sub bagheta dirijorului Camille Chevillard.

Accesul la ambele concerte al Festivalului Enescu se va face pe bază de certificat verde. Masca este obligatorie, pe nas şi pe gură, pe toată perioada prezenţei în interiorul clădirilor unde au loc concertele.

SERIA CONCERTE ŞI RECITALURI

ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00

LOC DE DESFĂŞURARE: ATENEUL ROMÂN

ORCHESTRA FILARMONICII GEORGE ENESCU
GABRIEL BEBEŞELEA dirijor

Program:
Grieg Peer Gynt op. 23
VLAD IVANOV povestitor
RODICA VICĂ soprană

Enescu Strigoii
RODICA VICĂ Regina (soprană)
ALIN ANCA Narator
TIBERIUS SIMU Arald (tenor)
FLORIN ESTEFAN Vrăjitorul (bariton)

Gabriel Bebeşelea este dirijorul principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca. Admirat pentru entuziasmul şi muzicalitatea sa, s-a bucurat de o reputaţie care a crescut substanţial şi rapid în ultimii ani, consacrându-l ca pe o stea cu o ascensiune rapidă în lumea dirijatului.Câteva momente importante ale stagiunii de concerte 2019/2020 sunt debuturile alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestra Simfonică din Barcelona, Tonkunstler Orchestra şi Orchestra Simfonică din Singapore. De asemenea, Gabriel Bebeşelea se va întoarce la Konzerthausorchester Berlin, la Orchestra Filarmonică Naţională Rusă, Orchestra Simfonică Academică de Stat „Evgheni Svetlanov” din Rusia şi la Orchestra Ulster. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, a înregistrat un CD cu oratoriul redescoperit al lui George Enescu, „Strigoii” şi a sa „Pastorale – Fantaisie pour petite orchestre” (ediţie curatoriată de Gabriel Bebeşelea). CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în luna septembrie 2018.

SERIA MARI ORCHESTRE ALE LUMII

ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00

LOC DE DESFĂŞURARE: SALA PALATULUI

ORCHESTRA ACADEMIEI NAŢIONALE SANTA CECILIA DIN ROMA
DANIELE GATTI dirijor
JEAN YVES THIBAUDET pian

Program:
Enescu Simfonia nr. 4 în mi minor
Ravel Concertul în sol major pentru pian şi orchestră
Debussy La Mer, trois esquisses symphoniques pour orchestre

Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia din Roma a fost prima orchestră din Italia care s-a dedicat exclusiv repertoriului simfonic, oferind premiere ale principalelor capodopere ale anilor 1900, precum Fântânile Romei şi Pinii Romei de Respighi. Fondată în 1908, Orchestra a fost dirijată de unele dintre cele mai importante figuri muzicale ale secolului XX: de la Mahler, Debussy, Saint-SaĂŤns, Strauss, Stravinsky, Sibelius, Hindemith, Toscanini, Furtwangler, De Sabata, Karajan şi Abbado până la cei mai impresionanţi interpreţi ai zilelor noastre, inclusiv Gergiev, Thielemann, Dudamel, Temirkanov, în timp ce Bernardino Molinari, Franco Ferrara, Fernando Previtali, Igor Markevitch, Thomas Schippers, Giuseppe Sinopoli, Daniele Gatti şi Myung-Whun Chung au fost directorii muzicali. Leonard Bernstein a fost preşedinte de onoare între 1983 şi 1990.

Daniele Gatti a absolvit ca dirijor de orchestră şi compozitor la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano. Este Director Muzical al Teatrului dell’Opera din Roma şi ocupă aceeaşi funcţie la Orchestra Mozart. De asemenea, este consilier artistic al Orchestrei de Cameră Mahler (MCO). A fost dirijor principal al Orchestrei Regale Concertgebouw (RCO) din Amsterdam şi a ocupat anterior roluri prestigioase în cadrul unor instituţii muzicale importante precum Academia Naţională din Santa Cecilia, Orchestra Filarmonică Regală, Orchestra Naţională a Franţei, Opera Regală din Londra, Teatrul Comunal din Bologna şi Opera din Zurich. Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Viena, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze şi Filarmonica Teatrului Scala sunt doar câteva dintre renumitele instituţii simfonice cu care lucrează. Unele dintre numeroasele producţii importante noi pe care le-a dirijat includ Falstaff pus în scenă de Robert Carsen (la Londra, Milano şi Amsterdam); Parsifal pus în scenă de Stefan Herheim deschizând Festivalul din Bayreuth din 2008 (unul dintre puţinii dirijori italieni care au fost invitaţi la festivalul wagnerian); Parsifal pus în scenă de Francois Girard la Metropolitan Opera din New York; patru opere la Festivalul din Salzburg (Elektra, La boheme, Die Meistersinger von Nurnberg, Il Trovatore).

Timp de mai bine de treizeci de ani, Jean-Yves Thibaudet a concertat peste tot în lume, a înregistrat peste 50 de albume construindu-şi reputaţia ca unul dintre cei mai valoroşi pianişti ai zilelor sale. Are în repertoriu o mulţime de lucrări solo, de muzică de cameră şi orchestrală, de la Beethoven, Liszt, Grieg şi Saint-Saens, la Khachaturian şi Gershwin, şi până la Oliver Messiaen, Qigang Chen, James MacMillan, Richard Dubugnon şi Aaron Zigman. Încă de la începutul carierei sale, a delectat publicul prin muzica sa, dincolo de repertoriul standard, a abordat genuri de la jazz şi până la muzica de operă, realizând numeroase transcripţii pentru pian. Profundele sale prietenii realizate prin intermediul profesiei i-au adus colaborări fructoase cu lumea filmului, a modei şi a artelor vizuale, străbătând astfel lumea.

BUCUREŞTIUL CREATIV

* Expoziţia de fotografie şi documente inedite despre George Enescu şi Festivalul Enescu „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu şi la Sala Palatului. Expoziţia este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul Enescu.
* Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internaţional George Enescu 2021, difuzat de TVR.

* Producţia Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionne
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021, realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu şi Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.

INFORMAŢII SUPLIMENTARE:

DESPRE PROGRAM, ARTIŞTI ŞI NOUTĂŢI: www.festivalenescu.ro

AGENDA FESTIVALULUI cu interviuri, cronici şi informaţii despre programul zilei:https://bit.ly/3jneKsC

ACCES PRESĂ: Accesul presei acreditate la concerte se face conform acreditării. Pentru alte evenimente, nu e nevoie de acreditare.

IMAGINI VIDEO de la TVR: Televiziunile au dreptul de a preluat imagini de la linkul de mai jos, pentru ştirile lor, cu citarea sursei – TVR. Aceste imagini nu pot fi urcate pe Facebook.
ftp://newftp.tvr.ro/; user:enescu.tvr; parola:b@sBx4Ui(pentru acces, folosiţi programul FileZilla)

IMAGINI FOTO ŞI VIDEO: Toate tipurile de media pot folosi imaginile foto şi video oferite de Festivalul Enescu la linkul următor: https://bit.ly/3DoPoCI. Pentru fotografii, vă rugăm să păstraţi creditul.