Publicat: 17 Aprilie, 2016 - 14:11

Între 20 și 26 aprilie 2016 va avea loc Festivalul Filmul Central-Est European 'goEast' de la Wiesbaden, care prezintă o serie de aproximativ 140 de filme în cele 7 secțiuni ale sale. Festivalul a fost înființat în anul 2001 de către Institutul de Film din Frankfurt/Main și s-a dezvoltat ca o platformă de dialog între Est și Vest. Temele importante care stau în centrul manifestării sunt mai ales schimbările razante din Europa Centrală și de Est, dar și identitatea europeană.

Competiția Oficială a festivalului de anul acesta include lungmetrajul românesc 'Orizont', în regia lui Marian Crișan. Filmul, proiectat în premieră mondială în noiembrie 2015 în cadrul Tallin Black Nights Film Festival, va fi reprezentat la Wiesbaden de producătorul Mihail Dorobantu.

Adaptare modernă a intrigii nuvelei 'Moara cu Noroc', de Ioan Slavici, 'Orizont' spune povestea lui Lucian (András Hatházi) și a Andrei (Rodica Lazăr) — soț și soție, care, încercând să își găsească 'norocul', preiau în adminstrare o cabană pierdută undeva în Munții Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte și la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri. Din distribuție mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleș, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuță, Elena Purea.

De asemenea, la secțiunea Beyond Belongings, va fi proiectat și filmul 'Aferim!', în regia lui Radu Jude, premiat în 2015 cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

Totodată la secțiunea East-West Talent Lab vor participa regizoarele Andreea Cristina Borțun și Ozana Nicolau. Secțiunea East-West Talent Lab este dedicată creării unei rețele de dezvoltare de proiecte cinematografice între statele Europei Centrale și de Est și Germania. Participanții își prezintă aici și un proiect propriu. Cel mai bun proiect va fi premiat cu un premiu de dezvoltare în valoare de 3.500 de euro.

Din delegația românească de anul acesta face parte și regizoarea Anca Pușcaș, într-o dublă calitate, aceea de membru al juriului pentru 'Development Award' în cadrul secțiunii East-West Talent Lab și de participant în cadrul secțiunii Oppose Othering. Aceasta din urmă este o secțiune introdusă în premieră anul acesta, în care tineri cineaști formează echipe bilaterale (Germania — statele EE), cu obiectivul de a utiliza mijloacele cinematografice pentru a investiga situații de excluziune socială pe diverse criterii și de a prezenta proiecte care promovează solidaritatea, curajul civic și rezistența la discriminare.

Încă de la prima ediție, festivalul goEast a creat oportunitatea filmelor românești de a se prezenta pe o platformă germană și de a fi cunoscute și în afara granițelor. Institutul Cultural Român din Berlin se află la cel de-al optulea an de parteneriat cu Festivalul de Film goEast, în cadrul căruia a susținut prezența la festival a unor nume importante din cinematografia românească. Premii importante la acest festival au obținut 'Filantropica' lui Nae Caranfil, 'Premium' în regia lui Alexandru Ionescu, 'Podul de flori', regie Thomas Ciulei, 'Cea mai fericită dată din lume' a lui Radu Jude, 'Medalia de onoare', regia Călin Peter Netzer, 'Morgen' și 'Rocker', în regia lui Marian Crișan, 'Domestic', în regia lui Adrian Sitaru, precum și 'Quod Erat Demonstrandum' al lui Andrei Gruzsniczki.

Mai multe detalii despre programul festivalului găsiți pe www.filmfestival-goeast.de.