Publicat: 1 Iunie, 2016 - 20:37

Festivalul Filmului European s-a încheiat cu un turneu în țară, în cinci ediții locale: Baia Mare, Cluj-Napoca, Tg Mureș, Hunedoara și Timișoara. La cele peste 110 proiecții organizate pe durata Festivalului, s-au înregistrat în total aproximativ 8100 de spectatori, dintre care 5200 în București. Anul acesta accesul la spectacolele din București nu a mai fost gratuit, dovedind că filmul european poate reprezenta și un succes de box office.

'Festivalul nostru se clădește cu contribuția fiecărei țări din Europa, și poate constitui cea mai elocventă metaforă a multiculturalității europene și a succesului cooperării între școli și curente diferite. Un festival necompetitiv, cum este Festivalul Filmului European, care oferă o panoplie a tuturor cinematografiilor naționale europene, care dovedește că există public pentru filme de tot felul, se dorește nu doar un prilej de contextualizare a filmului românesc în cel european, ci și o pledoarie pentru mai multe săli de cinema, în București dar mai ales în țară. Ne propunem ca pentru următoarele ediții să găsim soluții creative pentru a ajunge în cât mai multe locuri, cu filme cât mai variate, evenimente conexe interactive și oaspeți cât mai interesanți'. a declarat Liviu Jicman, vicepreședinte al ICR.

Desfășurat în perioada 5 — 29 mai 2016, ediția aniversară a Festivalului Filmului European, a prezentat publicului 85 de filme, oferite de ambasadele a 29 de țări, de Biroul Parlamentului European în România, Festivalul One World Romania și distribuitori români (4 Proof Film, 42 KM FILM, Aparte Film, HiFilm Productions, Independența Film, Mandragora, Mobra Film, Rova Film, Strada Film și Transilvania Film). Cel de-al zecelea ambasador onorific a fost Anca Damian, care a oferit ideea spotului de promovare, pe care l-a regizat și produs.

Festivalul a împletit arta vizualului cu muzica (în evenimentele Imaginarium și CineConcert Jazz), cu educația (la atelierele Ilenei Bîrsan și vizionările CinEd), cu expozițiile foto și cu dezbaterile reprezentanților echipelor unora dintre filmele prezentate.

Cele patru orașe care își dispută titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 (Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara) au beneficiat de ediții locale ale FFE. Spectatorii ediției bucureștene au desemnat câștigătorii celor două premii de popularitate: pentru lungmetraj — filmului Mica Anglie (Grecia, 2013), și pentru scurt—și mediumetraj — filmului Ecouri (Republica Moldova, 2015).

Ediția din București s-a derulat în perioada 5 — 15 mai, în 8 săli: Cinema PRO, Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Institutul Cultural Român, Centrul Ceh, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură 'Vito Grasso' și Spațiul Public European. La Baia Mare, FFE a avut loc în perioada 13-15 mai, la Teatrul Municipal, unde a primit 800 de spectatori la cele 7 proiecții. La Cluj-Napoca, proiecțiile au avut loc la cinema Mărăști, între 20-22 mai, și au participat 350 de spectatori, iar în aceeași perioadă festivalul a fost prezent și la Tîrgu Mureș, la cinema Arta, unde au rulat filme pentru 400 de spectatori. În ultimul weekend de Festival, 27-29 mai, edițiile locale din Timișoara și Hunedoara au programat proiecții în aer liber (în Grădina de vară Capitol la Timișoara, și la Castelul Huniazilor la Hunedoara), precum și în interior, în spații alternative (la Ambasada, în Timișoara, respectiv la Aula Facultății de Ingineri din Hunedoara). Numărul de spectatori la Timișoara a fost de aproximativ 600 (7 proiecții), iar la Hunedoara s-a apropiat de 800 (la cele 9 proiecții).

Invitați în Festival: actorii Lars Ranthe, Levente Molnár, ștefan Velniciuc, Cristian Priboi, Adrian Loghin, Oana Tudor și Radu Romaniuc; regizorii Cătălin Mitulescu, Roxana Stroe, Alina Manolache, Iulian Stanciu, Lari Gligor, Dumitru Grosei, Valeriu Jereghi și Ivan Nitchev; artista plastică Sabine Pleyel și fotograful Silviu Gheție, muzicienii Alessandro Giachero, Horia Maxim, Mihaela Arnica și Georg Hamann, criticii de film Cristian Tudor Popescu, Mihai Fulger, Iulia Blaga, Cătălin Olaru și Ileana Bîrsan; operatorii Florin Mihăilescu și Laurențiu Răducanu, editorul Gabi Basalici și sunetistul Ciprian Cimpoi.