20 septembrie 2021

Festivalul George Enescu, la feminin

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Staruri internaţionale feminine – precum Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili – şi numeroase artiste recunoscute pentru talentul lor vin la Festivalul George Enescu

Ediţia aniversară a Festivalului Internaţional George Enescu va aduce la Bucureşti unele dintre cele mai reprezentative figuri feminine ale muzicii clasice ale momentului.

Diana Damrau şi Joyce DiDonato, două voci care s-au aflat pentru prima dată în România în ediţia din 2019 a Festivalului revin în faţa publicului românesc, acum în companie orchestrală. Mezzosoprana americană Joyce DiDonato, impresionată de căldura publicului românesc, va interpreta din nou pe scena Ateneului cu un program de excepţie, iar soprana Diana Damrau va concerta împreună cu Orchestra de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, dirijată de Jeremie Rhorer.

Una dintre cele mai celebre pianiste ale momentului, Yuja Wang, vine din nou la Festivalul Enescu, de data aceasta alături de Orchestra de Cameră Mahler. În premieră, aceasta va susţine un concert şi în Sibiu. Programul ediţiei jubiliare este bogat în prezenţa unor muzicieni de excepţie: Maria Joao Pires va încânta din România publicul cu un nou concert mozartian împreună cu Filarmonica Mării Baltice. Pianista va susţine un recital şi la Cluj.

Printre marile nume feminine ale acestei ediţii este şi soprana Sonya Yoncheva, una dintre cele mai apreciate nume ale scenei internaţionale prezentă pentru prima dată în România. Fascinanta pianista georgiană Khatia Buniatishvili apare din nou pe scena Festivalului alături Orchestra Tonhalle Din Zurich dirijată de Paavo Jarvi.

Violonista Patricia Kopatchinskaja, o prezenţă constantă pe marile scene ale lumii şi a Festivalului Enescu, va interpreta la Bucureşti şi la Iaşi Concertul pentru vioară, live electronics şi orchestră, o lucrare scrisă special pentru ea de compozitorul Fred Popovici. De asemenea, ea este prezentă în Festival şi alături de Orchestra Filarmonicii din Londra.

Un element interesant este faptul că Alexandra Dariescu interpretează Concertul pentru pian de Clara Schumann (ultima dată programat în România în anul 2006), lucrarea fiind considerată de specialişti un manifest de mare feminism. Printre numele de excepţie se pot menţiona: violonistele Hillary Hahn, Viktoria Mullova, Carolin Widmann, pianistele Alexandra Siloncea, Lise de la Salle, tânara soprana Regula Muhlemann, precum şi violoncelista americană Alisa Weilerstein.

Recunoscută pentru pasiunea sa pentru muzica lui George Enescu, pianista germană Sina Kloke va avea două apariţii în cadrul acestei ediţii. Cel mai recent album al său, „Enescu Piano Works”, îi este dedicat marelui compozitor şi a fost primit excelent de către specialişti.

Publicul iubitor de muzică clasică se va bucura şi de prezenţa Elenei Muşuc, una dintre cele mai apreciate soprane ale momentului. La finalul lunii martie 2019, Elena Moşuc a reuşit extraordinara perfomanţă de a câştiga „Oscar della Lirica”, cea mai prestigioasă distincţie internaţională a muzicii de operă, echivalentul muzical al Premiilor Oscar pentru cinematografie.

Soprana Rodica Vică revine la Festivalul Enescu într-un eveniment deosebit: oratoriul enescian Strigoii, în interpretarea Orchestrei Filarmonice George Enescu sub conducerea drijorală a lui Gabriel Bebeşelea. Roxana Constantinescu, mezzosoprană cunoscută pentru complexitatea muzicalităţii sale, va fi vedeta lucrării în primă audiţie Te Deum dedicat aniversării celei de-a 25-a ediţii a Festivalului pentru mezzosoprană, cor şi cor de copii, compusă de celebrul Jose Cura.

Venezueleana Gabriela Montero va fi prezentă în cadrul Seriei Muzica secolului XXI în dublă ipostază de pianistă şi compozitoare, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti şi va interpreta Concertul latin pentru pian şi orchestră. De asemenea, în cadrul aceleiaşi serii, lucrarea unei alte compozitoare contemporane, Julia Wolfe, se află în programul Orchestrei Filarmonicii Mihail Jora Din Bacău dirijată de Jessica Cottis, o figură carismatică şi apreciată în domeniu.

O prezenţă inedită şi efervescentă în aceeasi serie va fi şi acordeonista letonă Ksenija Sidorova care va interpreta lucrarea compoztorului rus Efrem Podgaits în cadrul concertului Orchestrei de Cameră Dogma, la Sala Radio.

În programul Festivalului se regăsesc şi două dintre cele mai apreciate regizoare multimedia din România Carmen Lidia Vidu şi Nona Ciobanu, care au pregătit publicului spectacole incredibile: Piticul (Der Zwerg) de Alexander Zemlinsky şi un program special de Stravinsky prezentate în premieră „The Flood” (Potopul) şi „Les Noces” (Nunta), concert susţinut de Orchestra Simfonică Radio Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, respectiv Die tote Stadt de Korngold în versiune concertantă, Peer Gynt de Grieg şi Strigoii de Enescu.

Agenda Festivalului Internaţional George Enescu nu este însă dedicată numai numelor consacrate, ci susţine şi tinerii muzicieni care au câştigat Concursul Enescu. Astfel, Yeon-Min Park, câştigătoarea secţiunii de pian a Concursului Enescu 2020/2021 va urca pe scena Sălii Palatului cu Orchestra Radiodifuziunii din Berlin dirijată de Vladimir Jurowski. De asemenea, ea va susţine un recital pentru publicul clujean.

Bilete la Festivalul Enescu

Continuă vânzarea de bilete pentru această ediţie jubiliară a Festivalului. Pregătirile pentru venirea celor peste 3500 de artişti sunt avansate, în ciuda pandemiei. Organizatorii reasigură faptul că Festivalul Enescu va avea loc în perioada 28 august – 26 septembrie şi că toate concertele se vor desfăşura în condiţii de siguranţă sanitară. În cazul excepţional în care un concert nu are loc, cumpărătorii îşi vor putea recupera banii pentru biletele la acel eveniment.

Accesul la Sala Palatului şi la Sala Radio se va face cu îndeplinirea condiţiilor sanitare, adaptate la faptul că numărul de locuri ocupate va fi de 70% din capacitatea sălii: distanţare fizică şi purtarea măştii de protecţie.

Dată fiind cererea foarte mare de bilete, organizatorii au decis ca la Ateneu să fie ocupate 100% din locuri şi, din acest motiv, accesul spectatorilor în sală se va face doar pe baza unui act de identitate şi a prezentării unuia dintre următoarele documente: dovadă oficială care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare)

– test PCR negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea concertului

– dovadă medicală a faptului că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2

– dovadă rezultat negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înainte de începerea concertului.

De asemenea, aceleaşi condiţii se vor aplica şi pentru accesul la concertele de la Sala Auditorium.

Informaţii despre bilete

Puteţi găsi informaţii despre procedura de achiziţionare, precum şi de condiţiile de acces pe site-ul Festivalului, secţiunea Bilete. Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condiţiilor sanitare, iar purtarea măştii va fi obligatorie.

Festivalul Internaţional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august şi 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepţional, susţinut de 3500 de artişti străini şi români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar şi cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artişti, organizatori şi jurnalişti.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.