Publicat: 25 Aprilie, 2016 - 17:58
Share

Primaria Municipiului Bucuresti, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, organizeaza in perioada 5-8 mai, a doua editie a Festivalului International al Luminii - Spotlight. Timp de patru zile instalatii interactive si spectacolele de lumini vor schimba peisajul urban al Capitalei si vor pune intr-o lumina complet noua locurile deja cunoscute ale orasului. 

Vor participa artisti din Romania, Germania, Australia, Franta, Olanda si Israel. 

Evenimentul debuteaza joi, 5 mai, incepand cu ora 20:30 cu un show dinamic si captivant in Piata George Enescu sustinut de britanicii de la Lords of Lights. Un show incendiar Zoli Toth Project va completa atmosfera. 

Cele 16 instalatiile dar si spectacolele de video mapping vor putea fi descoperite pe traseul dintre Biblioteca Centrala Universitara si Piata Natiunile Unite. 

Fantastic Planet (AU) este o instalatie sub forma unui gigant gonflabil si luminos, cu o inaltime de 12 metri. Inspirata dupa coproductia franco-ceha din 1973, „Planeta fantastica”, regizata de René Lalouxm, lucrarea isi transpune vizitatorii intr-un univers suprarealist, in care pamantenii sunt nevoiti sa imparta lumea cu o rasa de humanozi uriasi.
Localizare: Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”
Autor: Amanda Parer

Festivalul International al Luminii de la Berlin preyinta Light Carpet IRIS (NL) 

Nascuta ca proiect universitar, aceasta instalatie lunga de 60 de metri iti provoaca simturile. Paseste intr-o lume in care culorile se schimba de la o secunda la alta, iar modelele proiectate pe sol redefinesc total spatiul in care te afli.
Autor: Intelligent Lighting Institute of the TU Eindhoven
Localizare: pe trotuar, central, in fata MNAR

Drawn in light (NL)
Este un miraj urban cu o latime de 13 metri. Proiectia mobila este formata din sapte elemente grafice minimale care interactioneaza in ritmuri proprii. Pe masura ce ansamblul isi dezvaluie toate detaliile, atentia trecatorilor este provocata sa observe noi perspective. Priveste cat mai mult instalatia, pentru a experimenta efectul relaxant al unei stari de spirit cu adevarat speciale. 
Autor: Ralf Westerhof
Localizare: Memorialul Renasterii, Piata Revolutiei

Festivalul International al Luminii de la Berlin prezinta The Penguin Army (DE)
Pinguinii multicolori iau orasul cu asalt si distreaza toti trecatorii. Dintre toti pinguinii, Fynn si Dana sunt cei mai comunicativi. Descopera-i si urmareste cu atentie ce au sa-ti transmita!
Autor: Chillout Lichtdesign
Localizare: Parcul Kretulescu, langa Monumentul lui Corneliu Coposu
Foto: Enrico Verworner

M-Structure (RO) 
Inspirati de ideea existentei multiplelor dimensiuni, Mindscape Studio a creat o instalatie prin care sugereaza un nou tip de existenta in spatiu si timp. Anul acesta se comemoreaza 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi. Instalatia este un omagiu adus marelui artist si face referire la lucrarea sa, “Coloana Infinitului”.
Autor: Mindscape Studio 
Localizare: Piata Revolutiei, langa Monumentul lui Iuliu Maniu 

Celestial Outcome (RO) 
Cum altfel ai putea redescoperi maretia si complexitatea universului, altfel decat urmarind un planetariu miscator? Pe perdeaua de proiectie translucida vei putea admira cerul si astrele, in totalitatea lor. Miscarea corpurilor ceresti si constelatiile zodiacului nu vor mai avea niciun secret. 
Autor: 360 Revolution 
Localizare: Calea Victoriei 41, in fata Magazinului Muzica

Video mapping Novotel (RO) 
Cum ar fi ca fatada Hotelului Novotel sa se transforme intr-o iluzie optica? Lasa-te cucerit de elemente grafice simple si repetitive, care iti schimba perceptia asupra geometriei reale a edificiului. Cu ajutorul a doua midi controllere, participantii isi pot exprima creativitatea in timp real, producand si modificand imaginile vizuale proiectate pe fatada cladirii. Pot modifica culorile, formele, pot crea efecte audio si pot da miscare diverselor elemente. 
Autor: Les Ateliers Nomad 
Localizare: Calea Victoriei, Hotel Novotel

Light Striker (RO) 
Ciocanul de balci intra in secolul XXI cu stil si cu proportii supradimensionate. Bucurestenii sunt invitati sa-si demonstreze forta, lovind tamburul conectat la Palatul Telefoanelor. Celebra Cladire de pe Calea Victoriei isi lumineaza ferestrele multicolor, iar etajele ei reprezinta scala de masura a loviturii. Mai multa forta, mai multe etaje cu ferestre luminate!
Autor: Les Ateliers Nomad 
Localizare: Calea Victoriei, Palatul telefoanelor

Festivalul International al Luminii de la Berlin prezinta Angels of Freedom (ISR)
Cinci ingeri luminosi si colorati au coborat in centrul Bucurestiului. Fiecare dintre ei arata diferit si te provoaca sa-ti gasesti favoritul. Aripile ingerilor isi schimba culoarea, iar trecatorii sunt invitati sa devina parte a spectacolului, sa isi faca selfie-uri cu instalatia si sa se transpuna in ipostaza de fiinta fantastica.
Foto: Nelofee
Autor: OGE Creative Group 
Localizare: Piateta din fata Teatrului Odeon

Video mapping Cercul Militar sau Oda Bucuriei (RO) 
Cea mai vizibila atractie de la Spotlight 2015 este pregatita sa adune zeci de mii de trecatori si anul acesta. Proiectia foloseste o animatie 3D complexa si foloseste fiecare element arhitectonic al cladirii pentru a da viata acesteia, prin culori schimbatoare si joc de forme. Unul dintre cele mai importante repere ale orasului este personalizat si reinterpretat in cel mai atractiv mod posibil.
Autor: Mindscape Studio 
Localizare: Calea Victoriei, Cercul Militar 

Cutiile Aram (RO) 
In proiectul CUTIILE ARAM, imaginea fotografica este potentata si transformata prin folosirea unei tehnici de iluminare selectiva. Arcadele cladirii Rosenthal de pe Calea Victoriei ascund o surpriza. Descopera cele cinci lightboxes iluminate selectiv, cu imagini alb-negru ce reprezinta cate o silueta umana. Surprinzator, umbra fiecareia dintre siluete este animata cu ajutorul LED-urilor colorate. Contrastul instalatiei vorbeste despre complexitatea umana, descifrabila uneori prin umbra fiecarui individ, prin proiectia pe care acesta o lasa in urma.
Autori: Dan Basu, Dan Vezentan, Cristian Rotundu, Bogdan Anghel
Localizare: Calea Victoriei 26 (vizavi de Politia Capitalei)

3D Selfie (RO)
Ai deja o pasiune pentru selfie, dar te-ai intrebat care este nivelul urmator? La Spotlight descoperi 3D Selfie, instalatia care iti revolutioneaza contul de social media. Fa-ti un scan 3D si apoi descarca cel mai inovator selfie la care te-ai putea gandi. Ce urmeaza? Download si share!
Autor: iP3D
Localizare: Calea Victoriei 21 

Kaleidoscope Europe (RO)
Instalatia care reprezinta Romania la Amsterdam Light Festival si care a fost inclusa in Luminade Walking Tour este un instrument care ilustreaza conceptul de „unitate in diversitate”. Apropie-te, pune mainile pe un maner, invita trecatorii sa ti se alature si rotiti caleidoscopul impreuna! Sau, daca nu, stai prin preajma si bucura-te de Visul European. 
Autor: Visual skin 
Localizare: Calea Victoriei 19

HoloFace (RO) 
Noi, oamenii, credem ca suntem cele mai puternice fiinte de pe fata Pamantului.
HoloFace vrea sa verifice acest adevar si iti permite sa controlezi chipul unui zeu de lumina. Urias ca dimensiuni si prezenta.
Din aceasta schimbare de perspectiva, omul ar trebui sa constientizeze ca felul in care relationam cu lucrurile mai mici ca noi se reflecta asupra noastra. Asemenea unui fractal.
Artist: AURAL EYE Visions Studio 
Localizare: Calea Victoriei, cladirea BCR

Hikarinoki (FR)
Este un arbore construit din materiale reciclabile de culoare verde, care te molipseste cu buna dispozitie. Instalatia care a debutat in anul 2009 la Festivalul Luminilor din Lyon este iluminata in nuante diverse si transforma total peisajul in care este plasata. Aceasta instalatie prezinta copacul ca pe o legatura intre cer si pamant, un loc de intalnire intre lumi si un simbol al vietii. Arborele luminos atrage toti trecatorii si provoaca reactii prietenoase, fiind un ideal punct de intalnire. 
Autor: Philippe Morvan
Localizare: Calea Victoriei, nr. 14, colt cu Lipscani

LIGHT PERSPECTIVE (RO)
Instalatia The Temple ii va inspira pe trecatori sa priveasca viata din alte perspective. Publicul va descoperi un setup foto intrigant, dar care nu va putea fi descifrat decat daca va accepta sa interactioneze cu instalatia. Adica sa faca o poza. Instalatia va genera un joc de perspective si lumini pentru a crea o zona spectaculoasa, dar de neinteles la prima vedere. Cei care accepta sa intre, vor descoperi ca sunt de fapt fotografiati, intr-un setup de primavara, cu elemente naturale specifice: pomi si plante dar si un soare supradimensionat. Pentru a face experienta cat mai memorabila, fiecare participant va primi o fotografie, numai buna pentru contul de social media.
Autor: The Temple
Localizare: Calea Victoriei colt cu Strada Franceza

Embodymento (RO)
Printr-o interactiune intre dans, arta vizuala si arhitectura, Embodymento creeaza identitati multiple pentru o fatada urbana anonima. Coregrafia si elementele fatadei se intrepatrund cu vizualuri repetitive, iluzii optice, spatii si texturi minimal-abstracte sau figurativ-luxuriante. La limita intre real si imaginar, conexiuni nemaivazute devin vizibile, aproape tangibile.
Autor: Kotki Visuals 
Localizare: Calea Victoriei, nr. 10

Lose Yourself To Music – Silent Strike (RO)
Silent Strike ofera o noua dimensiune muzicii, punand la dispozitia utilizatorilor o serie de melodii create sau modificate special pentru a fi traite, dincolo de volum si timp, in spatiu. Paseste in cercurile ce reprezinta cate un instrument, suprapuse si proiectate pe sol. Vei putea vizualiza acordurile de bass chitara, pian si vioara. 
Autor: Silent Strike – Mind Treat Studios
Localizare:  Piata Universitatii