17 august 2022

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti lansează apelul de înscrieri pentru ediţia din 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti lansează apelul de înscrieri pentru ediţia din 2022, adresat atât producţiilor româneşti, cât şi celor internaţionale

Pentru prima dată în istoria BIEFF, evenimentul anual dedicat filmului experimental şi artelor vizuale lansează un apel de înscrieri adresat creatorilor din întreaga lume. Dacă până acum filmele erau selecţionate în programul festivalului în urma unor cercetări curatoriale, începând de anul acesta, artiştii vizuali şi cineaştii de pretutindeni îşi pot înscrie cele mai recente proiecte în Competiţia Oficială a festivalului, prin intermediul platformei FilmFreeway. Nu se vor percepe taxe de înscriere pentru producţiile autohtone.

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti va avea loc în perioada 27 septembrie – 2 octombrie, iar data limită pentru înscrieri este 15 iunie 2022.

Evenimentul anual dedicat filmului experimental şi artelor vizuale îşi propune să promoveze creaţiile inovatoare şi artiştii cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri. Printre fondatorii festivalului creat în 2010 se numără Adina Pintilie, cineasta premiată cu Ursul de Aur la Berlinală.

Programul festivalului include două secţiuni competiţionale dedicate scurtmetrajelor (Competiţia Internaţională şi Competiţia Naţională), programe speciale de scurtmetraj şi lungmetraj, expoziţii şi instalaţii, dar şi discuţii şi dezbateri pe teme relevante pentru societatea contemporană.

În urma înscrierilor, filmele selecţionate pentru Competiţia Naţională vor fi luate în considerare pentru Premiul pentru cel mai bun film românesc, câştigat în 2021 de scurtmetrajul Eram somnambul când am văzut toate acele culori (r. Bogdan Balla), iar cele selecţionate în Competiţia Internaţională vor concura pentru următoarele distincţii:

Marele Premiu BIEFF 2022

Premiul pentru cea mai bună regie

Premiul pentru cel mai bun concept vizual

Menţiunea Specială a Juriului (opţional)

Pentru a fi considerare eligibile, filmele experimentale înscrise prin intermediul platformei FilmFreeway trebuie să fie realizate/lansate după data de 1 septembrie 2021. De asemenea, durata filmelor nu trebuie să depăşească 40 de minute. Criteriile de eligibilitate nu includ reguli referitoare la abordarea cinematografică sau la subiectele explorate de filmele înscrise, dar prioritate în procesul de selecţie vor avea filmele şi lucrările audio-vizuale experimentale, cu accent pe inovaţie.

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM.

Sursa foto pixabay