16 octombrie 2021

Festivalul Internaţional de Film Pelicam împlineşte anul acesta 10 ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Festivalul Internaţional de Film Pelicam împlineşte anul acesta 10 ani. Tot de atâţia ani, Pelicam este singurul festival de film documentar despre mediu şi oameni din România.

Ediţia aniversară din 2021 este dedicată apărătorilor mediului şi poveştilor lor.

Între 15 şi 24 octombrie are loc Pelicam ediţia 2021 într-un format hibrid, cu filme difuzate gratuit online în toată România şi o serie de proiecţii şi evenimente offline la Bucureşti.

Pentru anul acesta am pregătit 17 filme organizate în mai multe categorii

– 10 documentare în premieră naţională pentru competitiile Trofeul Pelicam şi Fresh Perspectives.

– Fiind o ediţie aniversară, secţiunea Out of competition va include şi Pelicam Classics, câteva dintre cele mai iubite filme proiectate în anii trecuţi.

Fiecare film din cadrul festivalului va putea fi văzut online, la ora programată.

Majoritatea proiecţiilor vor fi însoţite la final de discuţii sau dezbateri. Programul integral al proiecţiilor, atelierelor şi al evenimentelor conexe va fi disponibil în curand pe site-ul pelicam.ro

Cine apără ziua de mâine

Ne dorim ca filmele din selecţia 2021 să inspire şi să revolte, dar, mai ales, să pornească discuţii orientate spre soluţii.
Tema acestei ediţii reflectă realitatea ultimilor ani şi aduce în atenţia publicului ceea ce organizaţiile internaţionale de drept de mediu încearcă să ne spună de mult. Oamenii mor luptând pentru dreptul de a avea ape, păduri şi ecosisteme sănătoase. Conform celui mai recent raport Global Witness, în 2019 au fost raportate 212 decese, oameni apărându-şi pământurile şi mediul. Doi dintre ei erau pădurari în România. Aşa ca ediţia de anul acesta este despre ei, despre oamenii aflaţi în prima linie în lupta pentru planetă. Despre cei care se ridică şi strigă la portavoce în faţa nedreptăţilor sau care se aşează în linişte cu o pancartă în faţa unui parlament. Despre cei care construiesc munţi în inima unei capitale europene şi cei care-şi apără apele de plasele braconierilor în Cambodgia. Despre cooperative, comunităţi şi iniţiative cetăţeneşti care dau puterea înapoi oamenilor, despre descentralizare, despre autonomie alimentară şi energetică pe toate continentele. Despre whistleblowers şi troublemakers. Despre oamenii care se luptă cu sistemul sau cu marile corporaţii pentru justiţie climatică.

Despre David şi Goliath.

Un festival mai verde ca oricând

Ne străduim ca festival să ne lăsăm amprenta asupra convingerilor oamenilor, nu şi asupra mediului înconjurător. Pentru ediţia 2021 am eliminat emisiile de carbon pe care festivalul le producea aducând invitaţi şi membri ai juriului din străinătate, urmând ca întâlnirile cu aceştia să fie online. Formatul hibrid al festivalului ne permite să reducem cantitatea de deşeuri care era produsă în anii trecuţi la evenimentele pe care le organizam la Tulcea. Am eliminat complet plasticul, am redus numărul de cataloage şi afişe în format fizic şi ne propunem să refolosim cat mai multe din materialele şi resursele din anii trecuţi.

* Lista filmelor aflate în competiţie pentru Trofeul Pelicam

– The white cube (Olanda 2020)

– Current sea (Cambogia, 2020)

– Once upon a time în Venezuela (Venezuela 2020)

– Lords of Water (Franta 2019)

– The troublemaker (UK, 2020)

* Lista filmelor aflate în competiţie pentru Fresh Perspectives

– Food for change (Franta 2019)

– Home of snails (Spania, 2020)

– The people vs Agent Orange (SUA, Franta, 2020)

– Bread, an everyday miracle (Austria, Germania 2020)

– We the power (Olanda, Germania, Belgia, Spania, UK, USA, 2021)

Eveniment organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, Cluj-Napoca, România Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni este organizat de Asociaţia Les Herbes Folles, cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN).