Publicat: 12 Aprilie, 2015 - 11:27
Share

Tu Nu Citești Poezie ?

Ediția a VI-a

București, 13 — 17 mai 2015

Organizator principal:

Muzeul Național al Literaturii Române, București

Co-organizatori:

Filiala București Poezie — Uniunea Scriitorilor din România

Institutul Cultural Român

Asociația Euro CulturArt

Teatrul Național de Operetă 'Ion Dacian'

Parteneri:  

Muzeul Municipiului București

Teatrul Odeon

Fundația Națională pentru Știință și Artă

Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

Opera Scrisă.ro

Librăria Open Art

Coproducător:

Radio România Cultural

Prezentare

Festivalul Internațional de Poezie București (FIPB) și Târgul Național al Cărții de Poezie (TNCP) sunt produse ale unei inițiative culturale care își propune să reintroducă în spațiul public conceptul de poezie contemporană vizibilă și interactivă.

În 2015, TNCP este la cea de-a șasea ediție în care poezia, cartea de poezie, poeții și revistele de cultură care publică poezie vor fi protagoniști ai unui eveniment inedit în spațiul românesc post-decembrist, un festival unic ce pune la loc de cinste creația poetică, marcă identitară a oricărui spațiu cultural veritabil.

FIPB, în 2015 este la cea de-a treia ediție în care ne propunem să aducem în fața publicului românesc poeți veritabili, vizibili, influenți din spațiul european, care pot oferi o perspectivă de ansamblu asupra fenomenului poetic contemporan și care prin interacțiune cu publicul autohton pot sugera o panoramă corectă, la zi, a fenomenului poetic viu.

Principiul după care selectăm autorii străini invitați la festival este notorietatea în mediile din care fiecare dintre aceștia provin. Astfel, toți autorii străini invitați la FIPB sunt poeți cunoscuți și influenți în cultura lor nativă, au volume traduse în mai multe limbi de circulație, sunt redactori sau colaboratori ai unor reviste sau platforme culturale de impact. Dincolo de prezentarea propriei poezii, încercăm să invităm la FIPB oameni care contribuie activ în momentul de față la restructurarea fenomenului poetic și care pot, în dezbaterile festivalului, să prezinte un tablou cât mai divers și mai autentic al fenomenului poetic european.

FIPB și TNCP, dincolo de miză reintroducerii în spațiul public a ideii de poezie contemporană vizibilă și interactivă, sunt două festivaluri simultane care au apărut din necesitate. Bucureștiul este printre singurele capitale europene care nu au avut un Festival de Poezie de mare amploare până în urmă cu șase ani. FIPB și TNCP au venit să suplinească acest deficit major, care pune poezia că gen literar, dar și poeții, în spații periferice de promovare.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

1. Readucerea poeziei în atenția publicului larg. Pagina de internet a FIPB/ TNCP a fost vizualizată de peste 25000 de vizitatori în timpul desfășurării edițiilor de până acum, generând numeroase discuții între utilizatorii de internet și fiind recomandată de numeroase site-uri și bloguri. Târgul de carte de poezie organizat în timpul festivalului a fost vizitat de peste 4000 de oameni, atrăgând atenția asupra FIPB/ TNCP.

2. Promovarea editurilor și a revistelor culturale care publică poezie. Amplasarea standurilor de carte de poezie din toată țara a făcut din FIPB/ TNCP, dincolo de ideea de Festival, cel mai amplu târg dedicat exclusiv poeziei din România.

3. Producerea unui spectacol poetic de amploare. Organizarea profesionistă a lecturilor publice de poezie (cu autori din țară și din străinătate, din toate generațiile), vizualizările de filme, organizarea unor sesiuni de poetry performance au fost activități ce au beneficiat de aprecierea publicului, atingând standardele occidentale ale promovării poeziei în spațiul public.

Un element important în acest sens a fost și oferirea unui onorariu simbolic fiecărui poet ce a susținut o lectură, arătând în acest fel respectul acordat poeziei și creatorilor ei. S-a realizat în acest fel familiarizarea publicului cu producția poetică contemporană și cu autorii de poezie contemporană.

4. Dezbaterea aspectelor problematice actuale ale poeziei. Organizarea de colocvii și de mese rotunde internaționale au incitat numeroase opinii atât din partea invitaților cât și din partea publicului, lucru care s-a dovedit de foarte bun augur, întregind în felul acesta seria actorilor importanți din domeniul poeziei: Poeți, Editori, Jurnaliști, Traducători, Critici literari, Profesori universitari.

5. Readucerea în atenția mass-media a importanței actului poetic. Realizarea a 12 reportaje video, publicarea a peste 200 de anunțuri pe internet legate de evenimentele din cadrul celor patru ediții anterioare, 8 parteneriate media solide ce au asigurat o bună vizibilitate radio, pe internet și în presă (atingând astfel un public indirect de peste 24000 de oameni) considerăm că au contribuit cu succes la aducerea în atenția publică a FIPB/ TNCP. Totodată cele peste 30 de bannere, (1/ 3m) cu sigla festivalului și cu poeme selectate din importanți autori români care nu mai sunt în viață, diseminate în tot centrul Bucureștiului au avut impactul mediatic scontat atrăgând câteva sute de iubitori de poezie.

6. Prezentarea unei secțiuni cât mai diverse și mai generoase din poezia contemporană europeană. La primele patru ediții TNCP au participat peste 170 de poeți români contemporani, numărul trecând de 200 odată cu cea de-a cincea ediție din 2014.

La prima ediție FIPB, din 2013 au participat Ales Debeljak (Slovenia), Sinisa Socacnin (Serbia), Martin Felder (Elveția), Lidija Dimkovska (Slovenia), Ivan Dimitrov (Bulgaria), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova). În 2014, lista a fost extinsă, onorându-ne cu participarea Yolanda Castano (Spania), Ana Brnardic Oproiu (Croația), Denes Krusovszky (Ungaria), Peter Racz (Ungaria), Adam Borzic (Cehia), Marko Pogacar (Croația), Andrea Inglese (Italia), Jana Putrle Srdic (Slovenia), Dumitru Crudu (Rep. Moldova), Alexandru Vakulovski (Rep. Moldova), Hose Pablo (Rep. Moldova). La această ediție am invitat, pe lângă poeți, reprezentanți ai unora dintre cele mai prestigioase case de poezie din Europa: Caroline Boide Brenaud (Maison de la Poesie — Paris, Franța), Andre Marquet (Musee Rimbaud — Charleville-Mezieres, Franța), Carlos Wert (Residencia de Estudiantes — Madrid, Spania), Graham Henderson, Simona Nastac, Laurie Barriol (Rimbaud and Verlaine Foundation — Londra, Anglia), Giuseppe Albano (Keats-Shelley House — Roma, Italia), Ruta Elijosaityte (Druskininkai Poetic Fall poetry festival — Lituania), Laura Garcia-Lorca de los Rios (Fundacion Federico Garcia Lorca — Madrid, Spania), alături de un set de poeți de renume internațional: Annelisa Alleva (Italia), David Constantine (Anglia), Jane Duran (Cuba), Jean-Michel Espitallier (Franța), Laura Garcia-Lorca de los Rios (Spania), Jaroslaw Klejnocki (Polonia), Petar Matovic (Serbia), Aleksander Nawrocki (Polonia), Richard Dalla Rossa (Franța), Fiona Sampson (Anglia), Sandra Santana (Spania), Aleksy Wrobel (Polonia).

Nume, autori, texte care, suntem siguri, nu vor înșela așteptările celor cu adevărat interesați de poezie.

Prin organizarea acestui amplu eveniment cultural dedicat poeziei organizatorii și partenerii lor arată deschiderea către fenomenul literar viu și angajarea sa în crearea unui precedent la înălțimea evenimentelor de același fel din Uniunea Europeană.

Este timpul să punem miza pe Poezie: FIPB/ TNCP

Tu Nu Citești Poezie ?