Publicat: 15 Mai, 2015 - 20:16

În zilele de 20-23 mai 2015, la Chișinău și Iași, va avea loc ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Poezie 'GRIGORE VIERU', organizat în colaborare de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român 'Mihai Eminescu' Chișinău, Primăria Municipiului Chișinău, Primăria Municipiului Iași, Academia de Științe a Republicii Moldova, Institutul de Filologie, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Fundația''Iași — Capitală Culturală Europeană', Asociația Culturală 'Feedback' Iași, Centrul Cultural-Științific 'Grigore Vieru' Chișinău, Secția Națională IBBY în Republica Moldova, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chișinău, Biblioteca Națională pentru Copii 'Ion Creangă', Biblioteca Universității de Stat din Moldova.

ICR Chișinău  susține Festivalul Internațional de Poezie 'Grigore Vieru' — ediția a VII-a 2015, prin acordarea Marelui Premiu 'Grigore Vieru', Premiului pentru Poezie și Premiului pentru Traducere. De asemenea, ICR Chișinău susține prezența în cadrul festivalului a trei scriitori și traducători: Ovidiu Genaru, Ioan Holban și Kopi Kyçyku.

Festivalul va fi deschis la Chișinău, la 20 mai, ora 10.00, cu depunere de flori și un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publica 'Ștefan cel Mare și Sfânt'.

Programul va continua la ora 11,00 cu un eveniment organizat de Biblioteca Națională pentru Copii 'Ion Creangă' în filiala din Teatrul 'Licurici'. Elevi și profesori de la diverse școli și licee din Chișinău se vor întâlni scriitorii invitați la Festival, vor participa la prezentarea volumelor 'Albinuța' (ediția a XV-a), 'Mama' și 'Ceasul' apărute la editura 'Cartier', vor audia un recital muzical-poetic interpretat de laureații Concursului declamatorilor 'Și sufletul e poezie...' și Concursului interpreților de cântece pe versurile lui Grigore Vieru.

La ora 15.00, în Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei se va desfășura o sesiune de comunicări dedicate creației poetului Grigore Vieru, vor fi lansate cărțile 'Omul Duminicii', o ediție îngrijită de Raisa Vieru, și 'Taina care apără poetul' de Valeriu Matei. Actrița Ninela Caranfil, artistă a poporului, va susține un recital de versuri din cele înregistrate pe CD-ul 'Cântare copilăriei/Cântare Limbii Române'.

Prima zi se va încheia la ora 18,00, la Teatrul Național 'Mihai Eminescu', cu Gala Premiilor Festivalului și un spectacol susținut de Nicolae Jelescu, Iurie Sadovnic, Claudia Caia, Ansamblul vocal 'Brigantina', Ansamblul vocal 'Prometeu' și Studioul muzical-coral 'Lia-Ciocârlia' și poeții invitați la Festival.

Joi, 21 mai, la ora 11,00, la Biblioteca Universității de Stat din Moldova se va desfășura colocviul literar-artistic 'Grigore Vieru — dialog în eternitate', la care vor participa studenți și profesori.

La ora 13,00, la Trușeni, în preajma Complexului monumental 'Scriitorii Unirii', va avea loc un medalion literar-artistic 'Grigore Vieru — Poetul Unirii' organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chișinău.

În ziua de 22 mai, la 11,00, în Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iași și sesiunea de conferințe ale scriitorilor invitați la Festival 'Grigore Vieru, poet al spațiului românesc'.

Sâmbătă, 23 mai, la ora 11,00, în Parcul Copou se vor depune flori la bustul poetului Grigore Vieru, grupuri artistice din școlile din Iași vor susține un spectacol și va vi lansat numărul dedicat poetului al 'Revistei de pe gard', realizat de Nichita Danilov și Daniel Corbu.

La ora 17,30, în Aula 'Mihai Eminescu' a Bibliotecii Centrale Universitare Iași, va avea loc vernisajul expoziției 'Grigore Vieru, contemporanul nostru', va fi lansată colecția de audiobook-uri 'Mari Poeți, Mari Opere, Mari Actori' de către editura 'Princeps Multimedia' și un spectacol cu actorii Dorel Vișan, Maria Ploae, Nicolae Jelescu, cantautorii Adrian Naidin și Florin Săsărman.