7 iulie 2022

Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film „Ecranul şi divanul” – de la Londra, direct la Cinema Victoria, Cluj-Napoca

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ediţia a II-a: moment In memoriam Ion Caramitru şi Ivan Patzaichin, invitaţi internaţionali şi cine-concerte, dialog şi psihanaliză prin film

Pentru al doilea an consecutiv, Cluj-Napoca va găzdui o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film, de data aceasta în format fizic, după ediţia-pilot, care s-a desfăşurat în 2020 online.

Cele zece evenimente sunt programate în perioada 29-31 octombrie 2021, la Cinema Victoria, şi aduc împreună domeniul cinematografiei şi psihanalizei, sub genericul „Despre neuitare”.

Programul din cele trei zile include, în premieră, proiecţii speciale In memoriam Ivan Patzaichin şi Ion Caramitru, filme de lungmetraj pentru copii şi adulţi, scurtmetraje, un cine-concert şi un spectacol-lectură.

Evenimentele vor fi susţinute de discuţii cu terapeuţi şi psihanalişti, alături de cei care vor fi prezenţi în calitate de invitaţi speciali ai ediţiei: Irina-Margareta Nistor (cine-interpret & directorul festivalului), Andrea Sabbadini (psihanalist, fondatorul festivalului cu origini londoneze, participă online), Bogdan Ilieşiu (regizor), Dan Tudor (regizor, intervenţie online), Nicolae Mărgineanu (regizor) şi Ionuţ Lucian Rusu (regizor).

„În a doua ediţie, sperăm live, la Cinema Victoria, vom vorbi şi viziona despre ‘Neuitare’, pentru cei de care ne-am despărţit cu durere, de la Ivan Patzaichin, la Ion Caramitru, trecând printr-un trecut spectaculos al unor actriţe înnobilate de Regina Angliei, ori tratarea cu umor a unei întâmplări într-o orchestră simfonică, amintiri tulburătoare şi interzise de cenzură despre Cutremurul din’77, un clasic mut, preferat de Tudor Caranfil, o poveste de dragoste, un taximetrist şi un Moş Crăciun adevărat, ca să urcăm Sus, spre Stelele de cinema, totul psihanalizat pe un Divan imaginar”, menţionează Irina-Margareta Nistor, director al festivalului.

Cu origini londoneze, festivalul este proiecţia românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra şi a cărui scop este acela de a pătrunde în nivelul profund al psihicului uman, prin cinema, ca o formă de cultură şi exprimare.

Biletele sunt puse în vânzare şi pot fi achiziţionate online, de pe www.cinemavictoria.ro.

Accesul la festival se face respectând normele şi recomandările autorităţilor locale în vigoare. Detalii despre normele de prevenţie: www.ecranulsidivanul.ro sau https://www.facebook.com/FestivalulDePsihanalizaSiFilm.

Preţ bilet filme: 20 de lei

Preţ bilet cine-concerte: 25 de lei

DESPRE INVITAŢI

Irina-Margareta Nistor (cine-interpret)
Irina-Margareta Nistor, cunoscută drept critic de film, producător de emisiuni TV şi radio, profesor de română, traducător, selecţioner şi director artistic la numeroase festivaluri, a adus în România, în 2012, Festivalul de Psihanaliză şi Film „Ecranul şi Divanul”. Pasiunea pentru cinema i-a adus şi titlul de „vocea filmelor” din anii ’80, odată cu subtitrarea şi dublarea a peste 6000 de filme.

Andrea Sabbadini (psihanalist)
Psihanalist britanic, Dr. Andrea Sabbadini este directorul European Psychoanalytic Film Festival, organizat din anul 2001 la Londra, Marea Britanie. Sabbadini este membru al Societăţii Britanice de Psihanaliză şi redactor de film la Jurnalul Internaţional de Psihanaliză / International Journal of Psychoanalysis. Printre cărţile sale se numără Even Paranoids Have Enemies (1998), The Couch and the Silver Screen (2003), Projected Shadows (2007), Moving Images: Psychoanalytic Reflections on Film (2014).

Nicolae Mărgineanu (regizor)
În anul 1969 a absolvit cursurile Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, specializându-se pe imagine film, iar un an mai târziu a început să lucreze ca operator operator de film. În anul 1978 a debutat ca regizor cu filmul Mai presus de orice, urmat de Un om în loden (1979), Ştefan Luchian (1981), Întoarcerea din iad (1983), Pădureanca (1986), Flăcări pe comori (1987). În timpul revoluţiei din 1989, regizorul filma a Un bulgăre de humă, după care a continuat cu Undeva în Est (1991) şi Priveşte înainte cu mânie (1992), Binecuvântată fii, închisoare (2002), Cardinalul (2019). Stilul său este cunoscut pentru seriozitatea abordării scenelor, construcţie dramatică solidă şi atenţia acordată partiturii actoriceşti. De-a lungul timpului acesta a regizat atât film de ficţiune, cât şi film documentar şi utilitar.

Bogdan Ilieşiu (regizor)
Bogdan Ilieşiu s-a născut pe data de 5 iulie 1984 la Cluj-Napoca. Acesta este absolvent al Universităţii „Babes Bolyai” din Cluj, acolo unde a studiat Administrarea Afacerilor în cadrul studiilor de master. De asemenea, a obţinut şi diploma de producător de la Institutul de Film Hollywood, din Statele Unite ale Americii. În anul 2013 acesta a înfiinţat casa de producţie Febra Film, care a produs scurtmetraje precum Turnul din Pisa, Farul şi Dragă Moş Crăciun. Bogdan Ilieşiu va fi prezent la Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film în cadrul serilor speciale dedicate scurtmetrajelor.

Lucian Ionuţ Rusu (regizor)
Născut pe 11 mai 1988, Lucian Ionuţ Rusu este regizor, scenarist/producător asistent şi specialist în social media. La polul opus al acestor profesii care fac parte din domeniul artistic, regizorul din Cluj-Napoca este şi jurist, absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, pe care a absolvit-o în 2011.
Timp de opt ani a fost scenarist/producător asistent la Look Plus – emisiunea Tonik Show. În tot acest timp a încercat să construiască o relaţie cât mai bună cu filmul, la care vine şi revine de fiecare dată când are ocazia sau timpul, exact aşa cum spune chiar el. Activitatea independentă în zona aceasta creativă i-a adus câteva premii şi distincţii. Printre acestea se numără Premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj SFR Iaşi (2019), Premiul II la Concursul de reclame Nescafe Talents în cadrul TIFF şi Premiul I Concurs reclame Ardealul & IqAds (2016). Spune că fiecare scurtmetraj pe care l-a realizat a fost mai bun ca precedentul, prin urmare Taxi de Niro 2, cel mai nou scurtmetraj, este cel mai bun. Printre filmele regizate de Lucian Ionuţ Rusu se numără Prietenie – Baratsag 2013 şi Taxi de Niro – 2018.

Dan Tudor (regizor, intervenţie online)
Dan Tudor este un regizor, scriitor şi actor de film şi teatru românesc. S-a născut la data de 12 iunie 1967 în Bucureşti, fiind absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Teatrale şi Cinematografie în 1995. În 1991, joacă primul rol în filmul Vânatoarea de lilieci. Recent, acesta este cunoscut pentru munca în filmele The Wrong Day, apărut în 2019, Track One din 2020 şi White, apărut în 2020. Dan Tudor este doctor în Teatru, urmând studii universitare de doctorat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti, în perioada 2008 – 2011. Este, totodată, licenţiat în Artă Teatrală, urmând cursurile Academiei de Teatru şi Film Bucureşti, la secţia Actorie, prof. univ. dr. Mircea Albulescu, în perioada anilor 1991 – 1995.

Programul evenimentelor:

Vineri, 29 octombrie 2021

Ora 15.00 – Filipovenii şi cazacii lui Nekrasov (Ivan Patzaichin şi Vlad Ivanov) – (regia Ana Preda) – Premieră / AG
Psihanalizat de Andreea Chiţu şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Ora 17.30 – Ştefan Luchian – (regia Nicolae Mărgineanu) / AG – Proiecţie specială IN MEMORIAM Ion Caramitru
Invitat: Nicolae Mărgineanu
Psihanalizat de Ilinca Bălaş şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Ora 20.30 – Un divan a Tunis – (regia Manele Labidi) – Premieră / AG
Psihanalizat de Laura Manu (Italia) şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Sâmbătă, 30 octombrie 2021

Ora 15.30 – Cine-concert The Wind – Irina Margareta Nistor & Foley’Ala
Silent screening, sound design & live scoring

Un experiment cvasi-improvizat de (re)construire a coloanei sonore a filmului Vântul (SUA, 1928), regia Victor Sjostrom, cu o introducere de Lillian Gish

Muzica originală: Foley’Ala (Bucureşti)
Alin Zăbrăuţeanu – foley, electronics, live processing
Koszika – voce
Maria Petrescu – oboi
Radu Rădescu – percuţie, concept, texte originale
Irina Margareta Nistor – traducere live
Psihanalizat de Matei Georgescu şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Ora 17.30 – Poveşti de dragoste
Spectacol-lectură multimedia cu muzică live

Elena Ivanca – actriţă (Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca)
Istvan Csata – viola da gamba (Orchestra Filarmonicii „Transilvania” Cluj-Napoca)
Muzică originală: Csaba Boros (Târgu-Mureş)
Concept, percuţii & visuals: Radu Rădescu (Bucureşti)
Psihanalizat de Matei Georgescu şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Ora 20.30 – Tea with the Dames – (regia Roger Michell) – Premieră / AG
Psihanalizat de Dr. Andrea Sabbadini (Londra) şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Duminică, 31 octombrie 2021

Ora 14.00 – UP / Deasupra tuturor – animaţie, dublat – (regia Pete Docter, Bob Peterson) / AG – Proiecţie de film pentru copii
Psihanalizat de Oana Paveliuc şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Ora 16.00 – Scurtmetraje

Taxi De Niro 2 – (regia Ionuţ Lucian Rusu)
Dragă Moş Crăciun – (regia Bogdan Ilieşiu)
Casa cu un om – (regia Dan Tudor) / Premieră

Invitaţi: Ionuţ Lucian Rusu, Bogdan Ilieşiu, Dan Tudor (online)
Psihanalizate Dr. Bogdan Cuc şi cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor

Ora 18.00 – Mai presus de orice – (regia Nicolae Mărgineanu, Dan Piţa) – Premieră / AG
Invitaţi: Nicolae Mărgineanu, Irina-Margareta Nistor
Psihanalizat de Rita Teodoru cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Ora 20.30 – Concertul – (regia Radu Mihăileanu) / AG
Psihanalizat de Cătălin Ştirbu şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Organizat de: Asociaţia ARTIS

Cu sprijinul: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca

Susţinut de: Visit Cluj-Napoca

Parteneri: Cinema Victoria, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti Iaşi, Institutul Francez