Publicat: 4 Iulie, 2019 - 13:49
Share
- 12-14 iulie 2019, ediţia inaugurală -

Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film ajunge pentru prima dată la Iaşi. Ediţia inaugurală are loc pe 12-14 iulie, la Ateneul Naţional din Iaşi. Invitatul special al primei ediţii este Andrea Sabbadini, directorul European Psychoanalytic Film Festival (Londra, Marea Britanie).

Programul festivalului include scurtmetraje, lungmetraje, proiecţii dedicate copiilor, un spectacol de teatru şi premiere, care vor fi psihanalizate de invitaţii ediţiei: Andrea Sabbadini, Irina-Margareta Nistor, Zinaida Bolea, Adriana Panaitescu, Magdalina Ioachim şi Antoaneta Zanfirache.

Festivalul începe cu spectacolul de teatru COLIBRI, în regia lui Daniel Popa, care este şi unul dintre personaje, alături de Irina-Margareta Nistor. Trailer spectacol, aici. COLIBRI este o comedie absurdă ce are loc într-un viitor destul de apropiat în care o oglindă nu este o oglindă şi o fereastră nu e o fereastră. Suntem la un tweet distanţă de lumea din COLIBRI - un viitor apropiat în care ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i pasă.

Spectacolul va avea loc vineri, 12 iulie, de la ora 19.30, în Sala Mare "Radu Beligan" a Ateneului din Iaşi. Actorul Daniel Popa va fi şi invitatul proiecţiei filmului Să nu ucizi, în care a avut un rol şi va povesti pentru public despre experienţă şi despre realitatea din jurul scenariului. Preţul biletului este de 15 lei şi poate fi achiziţionat de la casieria Ateneului Naţional din Iaşi sau online.

Preţ bilet filme: 10 lei
Bilete pe www.ateneuiasi.ro

"Psihanaliză şi filme! Visul meu de a ajunge la Iaşi, de la Londra şi Bucureşti, cu festivalul, este limpede interpretabil freudian! Vă aştept, şi dacă veniţi, o să vi se adeverească şi visele dumneavoastră într-un weekend de vacanţă psy, cu ecranul şi divanul!" - Irina Margareta-Nistor, directorul festivalului.

"Discutăm de vreo doi ani cu Irina-Maragreta Nistor să aducem festivalul şi la Iaşi, pentru că am observat că am avea public pentru aşa ceva, după dialogurile şi întâlnirile de la Festivalul SFR, după Les Films de Cannes a Iasi sau după Festivalul Filmului Francez. S-a format un anumit gust al publicului pentru discuţiile de după vizionări, pentru întâlnirea cu specialiştii filmului sau cu actorii şi regizorii acestuia. Prima ediţie este cu totul specială şi ne va demonstra dacă am avut dreptate." - Andrei Giurgia, coordonator festival, ediţia de Iaşi.

DE CE PSIHANALIZĂ ŞI FILM?

Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film este în fapt, proiecţia românească a European Psychoanalytic Film Festival, care are loc la Londra, o dată la doi ani. Evenimentul de la Londra a fost prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci. Creat în 2012 de criticul de film Irina-Margareta Nistor la Bucureşti, în 2019 ajunge şi la Iaşi.

Psihanaliza se bazează pe teoria conform căreia experienţele de naştere, relaţii timpurii cu părinţii, sexualitatea, dragostea, pierderea şi moartea instalează în mintea noastră tipare sau modele de relaţionare. Într-o măsură mai mare sau mai mică, oricine este prins în relaţiile cu ceilalţi de tip arhaic, dar adânc instalate în mintea noastră. Prin psihanaliză ne putem trăi viaţa mai liber şi mai creativ.

La rândul său, cinema-ul, ca formă de cultură şi de exprimare ar trebui, într-o măsură mai mare sau mică, să răspundă nevoii de entertainment, celei de a urmări poveşti şi de a povesti, de a interacţiona cu alte culturi. Cinema-ul este un limbaj universal şi poate să acceseze un nivel profund al psihicului uman, să stimuleze nevoia de cunoaştere de sine şi să faciliteze răspunsul la întrebări importante.

Programul festivalului

Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film, Iaşi, 12-14 iulie 2019, ediţia I

Vineri, 12 iulie 2019

Ora 19:30 - Spectacol de teatru: COLIBRI, de Garret Jon Groenveld, regia: Daniel Popa
Distribuţia: Irina-Margareta Nistor, Daniel Popa

Ora 21.00 - Să nu ucizi - (regia: Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Şarga) - AP 12
Psihanalizat de Andrea Sabbadini şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Sâmbătă, 13 iulie 2019

Ora 14:00 - Ugly Dolls - Ugly Dolls: Păpuşi în bucluc - PREMIERĂ - (regia: Kelly Asbury) - Proiecţie de film pentru copii - AG
Psihanalizat de Zinaida Bolea şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Ora 17:00 - Scurtmetraje
Fără apărare - (regia: Andu Miron)
Crooked - (regia: Tudor Botezatu)
Cutezătorii - (regia: Tudor Botezatu)
Psihanalizate de Andrea Sabbadini şi cine-interpretate de Irina-Margareta Nistor

Ora 20:00 - Notti magiche - Nopţi magice - PREMIERĂ - (regia: Paolo Virzi)
Psihanalizat de Adriana Panaitescu şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Duminică, 14 iulie 2019
Ora 14:00 - Pokemon Detectiv Pikachu - 3D - PREMIERĂ - (regia: Rob Letterman) - Proiecţie de film pentru copii - AG
Psihanalizat de Magdalina Ioachim şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Ora 19:00 - SAF - PREMIERĂ - (regia: Ali Vatansever)
Psihanalizat de Antoaneta Zanfirache şi cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor

Organizatori: Asociaţia ARTIS

Susţinut de: Ateneul Naţional din Iaşi

Parteneri: Pleiada Boutique Hotel, IASI AIRPORT, ATI MOTORS HOLDING FORD IAŞI, Glazurai, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti, Cinema Ateneu, Palas Iaşi.