15 august 2022

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – membru al Reţelei Circostrada

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS), prin Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) şi structurile sale asociate, a devenit membru al Circostrada, reţeaua europeană dedicată circului contemporan şi artelor spectacolului de stradă.

Anunţul oficial a fost făcut de către domnul Stephane Segreto-Aguilar – Head of International Development at ARTCENA and Circostrada Network Coordinator, în 30 iunie, în timpul sesiunii la care a participat online în cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu, în prezenţa domnului Constantin Chiriac, preşedintele FITS şi directorul general al TNRS.

„Este o onoare pentru Teatrul şi Festivalul nostru să se alăture celor 127 de membri ai Circostrada şi să împărtăşească cu ei cunoştinţele, experienţa şi valorile noastre comune. Noua calitate de membri ai reţelei va reprezenta o oportunitate excelentă de a dezvolta aceste sectoare şi în ţara noastră şi de a încuraja factorii de decizie politică să includă circul şi artele de stradă în strategiile lor pe termen mediu şi lung, oferind şansa artiştilor noştri şi tinerei generaţii de a-şi continua sau de a începe o carieră în România” – Constantin Chiriac.

Propunerea ca TNRS, prin Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, să devină membru al acestei reţele s-a bazat pe importantele parteneriate dezvoltate în ultimii anii, afilierea la alte structuri internaţionale, accesul la finanţări europene, precum şi coproducţiile cu parteneri locali, regionali, naţionali şi internaţionali.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” va contribui la calendarul de evenimente al Circostrada prin găzduirea diferitelor activităţi ale reţelei (inclusiv o viitoare reuniune anuală a Circostrada), prin invitarea unor organizaţii membre la Bursa de Spectacole de la Sibiu, prin includerea mai multor artişti din ţările est-europene în programul următoarelor ediţii ale FITS, dar şi prin acceptarea unor eventuale oferte de parteneriat în dezvoltarea de noi proiecte de cooperare.

Circostrada a fost creată în 2003, cu misiunea principală de a promova dezvoltarea şi recunoaşterea acestor domenii la nivel internaţional şi a devenit de-a lungul anilor un punct de ancorare important pentru membrii săi şi un interlocutor cheie în dialogul cu factorii de decizie politică culturală din întregul continent european.

Reţeaua este reprezentată de o comunitate europeană de profesionişti, inspirată de valori şi aspiraţii comune, care se întâlneşte de mai multe ori pe an în cadrul evenimentelor organizate de membri. De asemenea, Circostrada oferă şi o platformă de resurse digitale (publicaţii tematice, informaţii şi baze de date) despre circul contemporan şi artele outdoor, disponibile gratuit în limbile engleză şi franceză.

Cu o experienţă vastă şi beneficiind de expertiza membrilor săi, priorităţile actuale ale Circostrada sunt cele ale sectorului artelor spectacolului în aer liber, aflate într-o continuă evoluţie.

Sesiunea desfăşurată în cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu în data de 30 iunie a avut tema „empowering the outdoor performing arts through a strong network”.

Au mai avut intervenţii online, pe acest subiect, dar şi pe tema importanţei „networking”-ului, reprezentanţii unor organizaţii partenere, cu care TNRS a colaborat pentru invitarea la ediţia din acest an a FITS a unor prestigioase companii outdoor din Franţa (Cie Dyptik) şi Germania (Theater Anu): doamna Tanja Ruiter (HH Producties) şi doamna Ute Classen (Ute Classen Agency), dar şi reprezentantul Delegaţiei Wallonie-Bruxelles din Bucureşti, domnul David Royaux, care a susţinut financiar, împreună cu WBTD din Bruxelles, importantul sezon belgian francofon.

Doamna Irene Segura (International Relations and Talent Development Manager XTRAX şi fost membru în Board-ul Circostrada) a participat fizic la panel-ul de ieri, pentru a susţine FITS şi a negocia participarea unor companii britanice la ediţia aniversară FITS 2023.