Publicat: 25 Iulie, 2015 - 13:31
Share

Duminică 30 august, la Sala Studio, sub acoperișul Teatrului Național din București — principal organizator, Festivalul Internațional de Teatru NETA 2015 va prezenta spectacolul Teatrului Atelier Sfumato din Sofia, Bulgaria, 'Medeea — mama mea', apreciat la premiile naționale Icarus 2013 a fi 'Cel mai bun spectacol al stagiunii', iar la cea de-a 4-a ediție a Festivalului NETA distins cu premiul pentru 'un nou limbaj teatral'.

'Medeea — mama mea' este un spectacol-rană, în care sase povestiri documentare ne lovesc fără milă si ne invadează, tulburându-ne linistea si gândirea ratională,  scria Svetlana Pancheva în Duma newspaper.

Chiar dacă Ivan Dobcev, autor (Stefan Ivanov, coautor)  o subintitulează 'Improvizatie naivă după un mit',  piesa adusă în scenă la 'Sfumato' de renumitul tandem artistic Margarita Mladenova — Ivan Dobcev oferă o oră și jumătate de teatru elaborat, marcat de un tragism contemporan frapant.  ' Acesta este primul nostru spectacol cu o deschidere directă către sală. Până acum, noi am creat lumi în care i-am dus pe spectatori să călătorească'. De această dată, plecând de la o trasfuzie, protagonistul spectacolului călătorește în lumi imaginare, în căutarea adevăratei sale mame.

Dramatic joc al abandonului si al vânzării de copii, 'Medeea — mama mea' este un semnal de alarmă privind pericolele lumii contemporane, pierderea valorii sacre a maternitătii, dezumanizarea post-umanului si reducerea vietii la stadiul de supravietuire. 'Bebelusi vânduti, copii abandonati, avortați, maltratați, căutarea rădăcinilor, mitul Medeei, balena Goliat, Harmanli si Joker din Batman, toate acestea în bum-bum-ul acesta care pulsează teribil', consemna  Kremena Dimitrova.

Artiști novatori, profesori universitari de prestigiu, recunoscuți în Bulgăria și în toată lumea pentru Teatrul Atelier Sfumato,  creat de ei în 1989 ca un laborator de teatru destinat subiectelor pe termen lung, adevărate 'expediții' artistico-stiintifice,  desfășurate în parteneriat cu o gamă largă de experți, directorii Mărgărita Mladenova si Ivan Dobcev conduc de atunci, cu mult succes, acest proiect al lor.  Poetic denumit 'Sfumato' (termen ce evocă tehnica de pictură în aer), acest teatru-atelier a devenit,  începând din 1994, Teatru de Stat, prin statutul său urmărind strategii de inovare și cultivând o expresie teatrală unică. La 'Sfumato', captat într-o manieră artistică deosebit de sensibilă, imperceptibilul prinde concretețe, devine vizibil.

Veniți să vedeți un spectacol despre cei alungati,  care îsi caută rădăcinile la Sfumato.

 'Medeea — mama mea' îsi împlineste scopul de a crea reactii perceptibile în public,  așa cum remarca și Sabina Vassilieva în Sega Newspaper.

Spectacolele festivalului vor beneficia de supratitrare în limbile română si engleză !