Publicat: 2 Mai, 2016 - 19:00
Share

Teatrul Clasic 'Ioan Slavici' Arad și Consiliul Local al municipiului Arad organizează în perioada 7-15 mai 2016 cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Teatru Nou.

Din selecția de anul acesta realizată de criticul de teatru Claudiu Groza fac parte spectacole nominalizate la Premiile UNITER, precum 'The Sunset Limited' de Cormac McCarthy, regia Andrei și Andreea Grosu, producție a Teatrului UNTEATRU (nominalizat la categoria Cel mai bun spectacol) și 'Pisica verde' de Elise Wilk, regia Bobi Pricop, producție a Teatrului 'Luceafărul' Iași (nominalizat pentru cea mai bună regie).

Prezentând o imagine fidelă a tendințelor teatrale românești actuale, selecția FITN4 cuprinde și spectacole cu teme sociale sau care vorbesc despre perioada comunistă. Astfel, 'Antisocial' — un spectacol de Bogdan Georgescu, producție a Teatrului Național 'Radu Stanca' din Sibiu este creat pe baza unui fapt social real care a provocat un imens scandal mediatic, și aduce în atenție un subiect incomod: permanenta transformare și reinventare a învățământului românesc și dezvoltarea unui sistem educațional viu.

Tot despre o realitate vorbește și abordarea regizorală a Anei Mărgineanu pe textul scris de Peca Ștefan în 'Anul dispărut. 1989'. Răscolirea în amintirile memoriei colective în căutarea semnificației anului 1989 — anul căderii comunismului — și repercusiunile acestor frânturi de poveste trăită sau povestită asupra vieții noastre astăzi sunt temele centrale ale acestui spectacol. Cu insistență, asta încearcă să 'scoată' la lumină de la public și actrița titulară Ilinca Manolache, nominalizată la Gală Premiilor UNITER pentru Cea mai bună actriță în rol secundar.

Teatrul Clasic 'Ioan Slavici' Arad va prezenta spectacolul 'Vârful aisbergului' de Antonio Tabares în regia lui Theodor-Cristian Popescu, în premieră, în prima zi de Festival.

De asemenea, vor fi prezente și două trupe de teatru din Italia și Ungaria, cu spectacolele Operastracci și respectiv Dancing Graffiti.

Despre festival și poziționarea acestuia în peisajul teatral românesc, Bogdan Costea, directorul Teatrului Clasic 'Ioan Slavici' Arad, organizatorul Festivalului, precizează:

'Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad se află la a patra ediție și o spunem cu certitudine că a devenit un brand local cu puternice ecouri în lumea teatrală din România și din Europa. An de an, selecționerul festivalului, criticul de teatru Claudiu Groza, dedică o secțiune specială producțiilor unui regizor sau unei teme anume, cum este cazul acestei ediții de festival. Astfel, în anii precedenți, secțiunea 'Focus' s-a concentrat pe spectacole ce poartă semnătura regizorală a lui Radu Afrim sau Cristian Juncu.

În acest an, secțiunea eveniment a festivalului pune lupa pe o problematică actuală din lumea adolescenților și cuprinde nu mai puțin de patru titluri. Focus TeenAGER, căci despre acesta este vorba, grupează spectacole incitante, vii prin subiect și abordare. Festivalul arădean de teatru nou este un bun prilej de cunoaștere și de recunoaștere a artei teatrale contemporane de aici sau de pretutindeni.'

O ediție care îi are în prim plan pe tineri și unele dintre cele mai apreciate producții teatrale ale momentului vor face deliciul spectatorilor Festivalului Internațional de Teatru Nou Arad din acest an.