24 ianuarie 2022

Festivalul Naţional de Literatură pentru copii „Ion Creangă”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi, organizează, în perioada 1-5 martie 2021, cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură pentru copii „Ion Creangă”, eveniment care se desfăşoară concomitent cu seria de manifestări „Zilele Creangă”, organizate de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Chişinău, Republica Moldova (directoare: Eugenia Bejan).

Cu prilejul aniversării lui Ion Creangă (1 martie 1837 – 31 decembrie 1889), ca în fiecare an, vor avea loc mai multe activităţi culturale şi educative dedicate povestitorului, la Iaşi şi în celelalte localităţi din program, însă, din cauza restricţiilor actuale, ele se vor desfăşura, în parte, online.

Festivalul Naţional de Literatură pentru copii „Ion Creangă” şi-a propus, de la prima ediţie, relansarea, din perspective noi, atractive, a interesului copiilor şi adolescenţilor faţă de opera marelui clasic.

Festivalul va debuta pe 1 martie 2021, cu depuneri de jerbe şi buchete de flori la bustul povestitorului aflat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Chişinău şi la bustul din Parcul Copou, Iaşi, programate pentru ora 10:00. De la 15:00, va avea loc Colocviul „Ion Creangă al meu”: Buşteni – Chişinău (via Zoom), program online organizat împreună cu Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” Chişinău.

– În ziua de 2 martie 2021, la Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca), Iaşi, publicul este invitat la ediţia a XXVIII-a a proiectului anual „Mărţişoare la Bojdeucă”, în cadrul căruia va avea loc vernisajul expoziţiei de sezon „Mărţişoare de călătorie” (ora 10:00). După-amiaza, de la 14:30, se va desfăşura Simpozionul „Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră”: Iaşi – Chişinău (via Zoom), organizat în colaborare cu Institutul de Filologie Română „B.P. Hasdeu” Chişinău, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

– În data de 3 martie 2021, de la ora 11:00, Complexul cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca) şi Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă” Orhei vor transmite live pe Facebook un spectacol literar-muzical dedicat povestitorului: „Vocea copilăriei eterne”: Iaşi – Orhei (via Zoom).

– Pe 4 martie 2021, de la 11:00, pe platforma online Zoom se va desfăşura activitatea „Ion Creangă – basmul care nu se termină niciodată”: Iaşi – Bălţi, în organizarea Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă” Bălţi şi a Complexului cultural-muzeal „Ion Creangă” (Bojdeuca).

– În ultima zi a festivalului, 5 martie, de la ora 14:00, va avea loc „Parada povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, ediţia a VI-a: Câmpulung Moldovenesc – Chişinău (via Zoom).

La aceste activităţi vor participa personalităţi din Iaşi, Chişinău, Orhei, Bălţi şi Târgu Neamţ, scriitori, jurnalişti, bibliotecari, cadre didactice, elevi. Coordonatorul proiectului este Valentin Talpalaru, muzeograf MNLR Iaşi.

Programul complet al festivalului poate fi regăsit pe site-ul: www.muzeulliteraturiiiasi.ro.