7 august 2022

Festivalul „Peştişorul de Aur” a ajuns la ediţia a XXVIII-a

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Festivalul „Peştişorul de Aur” a ajuns la ediţia a XXVIII-a

Primăria Municipiului Tulcea, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea şi Palatul Copiilor Tulcea organizează în perioada 7-12 august, în Tulcea, ediţia a XXVIII-a ediţie a Festivalului-Concurs Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”.

„Am ajuns, iată, la cea de-a XXVIII-a ediţie a acestui festival important pe harta internaţională a evenimentelor de gen! De la prima ediţie, în 1992, o iniţiativă a Ansamblului „Doruleţul”, am izbutit ca de la an la an să fim mai exigenţi atât în selectarea participanţilor, cât şi în cadrul jurizării. Ne străduim – şi sunt motive clare să considerăm că reuşim – să cultivăm gustul publicului pentru autentic şi tradiţie. De asemenea, participanţii la festival (fie aceştia din ţară sau de peste hotare) fac cunoştinţă cu frumuseţile Deltei Dunării. Suntem încredinţaţi că pentru toată lumea – participanţi şi spectatori, deopotrivă – „Peştişorul de Aur” va fi şi în acest an o mare sărbătoare!”, a declarat prof. Ştefan Coman, managerul Ansamblului Artistic „Baladele Deltei”.

De peste hotare vor sosi ansambluri din: Bulgaria, Serbia, Macedonia, Mexic, Africa de Vest, Nepal, Turcia şi Ucraina, iar din România vom avea ansambluri din judeţele: Botoşani, Bihor, Brăila, Cluj, Gorj, Iaşi, Olt, Prahova, Suceava, Satu Mare, Vaslui, Tulcea.

Juriul acestei ediţii va fi format din:

Preşedinte: Prof. dr MARIA TĂNASE MARIN, interpret, producător şi realizator de emisiuni TV, cercetător în muzica de folclor. Pedagog şi şlefuitor de tinere talente, în calitate de profesor la Şcoala Populară de Artă şi Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Facultatea de Pedagogie Muzicală, studii continuate cu un doctorat în etnomuzicologie, cu tema „Muzica folclorică prahoveană în actualitate”. A lucrat aproape zece ani la „Tezaur folcloric”, o adevărată şcoală pentru interpreţi şi deopotrivă realizatori, iar în paralel a avut o emisiune de tradiţii pe TVR2. Din 2003, a realizat succesiv la TVR „Floarea din grădină”, „Dincolo de cântec”, emisiune devenită un brand, şi „Popasuri folclorice”.

Carmen Olaru- jurnalist senior la TVR Iaşi, realizator TV, nume recunoscut în lumea presei de după anii ’90, are o carieră impresionantă, de aproape 30 de ani, în televiziune şi nu numai.

Costică Bălărău – maestru coregraf, unul dintre cei mai cunoscuţi profesionişti ai dansului popular şi recunoscut ca atare nu doar în judeţul Olt şi în ţară, dar şi în plan internaţional. Cu o carieră prestigioasă, are „în picioare” peste 50 de ani de dans popular, dintre care peste 25 de instructor şi apoi maestru coregraf profesionist. A îndrumat paşii a zeci de generaţii, mii de copii, mulţi dintre ei fiind acum dansatori profesionişti sau instructori de dans.

Ioan Simionca- maestru coregraf şi specialist în comunicare, are o activitate prodigioasă în domeniul cultural, domeniu în care a activat mai bine de trei decenii. A făcut parte din Comisia pentru cultură şi media, în Parlamentul României.

Petre Şuşu -maestru coregraf şi manager al Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Judeţean Iaşi. A desfăşurat a ctivităţi de producţie artistică, valorificare şi promovare a folclorului muzical-coregrafic. A realizat montări coregrafice în domeniul folclorului, activităţi educaţionale de dans tradiţional, pregătire coregrafică a dansatorilor, culegere de folclor coregrafic, cercetare de folclor coregrafic. Activităţi educaţionale non-formale pe teme de dans folcloric, realizarea de spectacole, organizarea de activităţi educaţionale

Valentin Rău – maestru coregraf, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoşani, o experienţă vastă în promovarea şi valorificarea folclorului românesc

Ştefan Coman, -maestru coregraf, manager al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, director al Festivalului – Concurs Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”.

Programul Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”, ediţia a XXVIII-a:

Luni , 8 august

– ora 18:00 – Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna”
Parada portului şi dansului popular

Vă aducem la cunoştinţă că în intervalul 18:00 -18:30 pe traseul: str. Isaccei, str.Unirii, str.Babadag, str.Dobrogeanu Gherea, str. Păcii, Piaţa Civică, circulaţia va fi închisă.

– ora 18:30 – Piaţa Civică – Deschiderea Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”, ediţia a XXVIII- a

– ora 19:30 – Scena din Piaţa Civică – Spectacol – Concurs

Marţi, 9 august

– ora 18:00 – Cartier Vest – Patinoar – Spectacol folcloric

Cartier E3 -Terenul de sport- Spectacol folcloric

– ora 19:30 – Piaţa Civică – Spectacol – Concurs

Miercuri, 10 august

– ora 19:30 – Piaţa Civică – Spectacol – Concurs

Joi, 11 august

– ora 19:30 – Piaţa Civică – Festivitatea de premiere şi spectacolul de gală

„Festivalul-Concurs Internaţional de folclor „Peştişorul de Aur” a ajuns în timp o tradiţie şi un standard de calitate al folclorului naţional şi internaţional. În condiţiile actuale, festivalul tulcean „Peştişorul de aur” transmite de la o generaţie la alta moştenirea culturală a grupului sau a naţiunii respective, ideologia ei: o anumită viziune asupra trecutului, prezentului şi a viitorului lumii. Aceasta este un amestec de mituri, de tradiţii, de valori şi de principii care îi conferă individului o identitate etnică sau naţională, îl ajută să se descopere şi să se integreze”, a adăugat managerul Ştefan Coman.

Manager,
Prof. Ştefan Coman

Sursa foto Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”