Publicat: 20 Septembrie, 2017 - 09:38
Share

La mijlocul lunii septembrie, Satul Hârja, comuna Oituz a răsunat a chef şi voie bună. A XIII –a ediţie a Festivalului Plăcintelor a reunit meşteri mari într-ale plăcintelor, făcute după reţete cu o vechime demnă de cartea recordurilor, organizatorii acestui festival fiind ANTREC Bacău,  Primăria Oituz, Asociaţia "Copii în sânul familiei" şi "Asociaţia Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja”.
Peste 20 de participanţi au concurat cu aproape 100 de feluri de plăcinte. Au participat cei mai iscusiţi meşteri bucătari într-ale plăcintelor bucovinene de la poale-n brâu până la plăcinte cu brânză dulce şi sărată, aburinde în arome, plăcinte cu varză sau plăcinte cu cartofi coapte pe lespede. 
Cea de-a XIII a ediţie a Festivalului Plăcintelor a marcat şi ziua câmpenească a comunei Hârja şi s-a desfăşurat la Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice din cadrul Asociaţiei ”Sf. Voievod Ştefan cel Mare“ din Hârja, din comuna băcăuană Oituz.
Invitatul de seamă al festivalului a fost  Michael Atkinson, fost ambasador al Marii Britanii la București între 1989 și 1992, un mare iubitor de tradiții românești.
„Sunt bucuroasă că la această a XIII-a ediție a Festivalului Plăcintelor organizat în data de 16 septembrie,  în cadrul Așezământului „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja, ni s-au alăturat colegii și prietenii din marea familie ANTREC (Alba, Bacău,Braşov, Covasna, Iași, Ilfov, Neamț, Vrancea). A fost un bun prilej pentru ca oamenii să afle unii de la alții lucruri interesante și informații din turismul rural, să-și fixeze colaborări și planuri pentru viitor, toate acestea într-un cadru festiv, tradițional. Toți cei prezenți, pe lângă faptul că au degustat plăcinte delicioase, au putut interacționa cu frumusețile acestor locuri, cu pensiunile rurale din Valea Oituzului”, a declarat Betty Grigoraș, președinte ANTREC Bacău, organizatoarea Festivalului Plăcintelor de la Hârja.
Un alt oaspete de seamă al festivalului a fost Maria Stoian, președinte fondator ANTREC România.
„Zona Văii Oituzului este o zonă extrem de pitorească cu un cadru natural minunat care combină cele trei componente pe care ANTREC-ul le promovează: turismul rural, ecologic și cultural. Iată cum, în cadrul Festivalului Plăcintelor, nu este promovată doar gastronomia locală ci și obiceiurile și porturile tradiționale acestei zone istorice, ori toate acestea vor face din Valea Oituzului o destinație turistică din ce în ce mai cunoscută și apreciată. Felicitări, Betty Grigoraș, pentru exemplara organizare a celei de-a XIII-e ediții a Festivalului Plăcintelor!”, a declarat doamna Maria Stoian.
Voia bună şi muzica au fost asigurate de artişti şi ansambluri precum: Ansamblul Școlii din Oituz, Ansamblul de dansuri a comunei Poduri, Ansamblul Mocănaşul, interpreţii Larisa Lupu, Barote Andrada, Boacă Florina, Ansamblul comunei Asău, Ansamblul Agoria şi Fanfara 10 prăjini.
Debutând în municipiul Bacău şi continuând în localităţi precum Comăneşti, Târgu-Ocna, Oituz, începând cu anul 2011, Festivalul Plăcintelor – concurs de plăcinte după rețete originale, s-a desfășurat pe teritoriul satului Hârja. Festivalul Plăcintelor a devenit un eveniment deosebit în viaţa oamenilor locului, de aceea organizatorii au decis permanentizarea acestei activităţi în calendarul manifestărilor locale. Comuna Oituz este situată în zona Depresiunii Caşin cu prelungirile Munților Nemirei și Vrancei, pe Valea Oituzului, ceea ce crează un cadru natural pitoresc și atractiv din punct de vedere turistic.