20 septembrie 2021

Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”

concert stage on rock festival, music instruments silhouettes, colorful background with copy space

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Vă invităm la o sărbătoare a muzicii, a bucuriei şi a speranţei”

Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Braşov, Cluj-Napoca şi Bucureşti.

O ediţie specială multiculturală. Consacrat ca unul dintre primele trei repere ale scenei lirice naţionale, festivalul este o reverenţă adusă sopranei Virginia Zeani, diva „Assoluta”, care s-a bucurat de adoraţia publicului, alături de cele mai strălucitoare dintre stelele operei mondiale. Oglindind acest model de excelenţă, festivalul şi-a asumat rolul de promotor al standardelor excepţionale, devenind o cunoscută platformă de dialog pentru personalităţi culturale ale lumii. Într-o ediţie specială, menită să asigure continuitatea într-o perioadă de restricţii, celebrăm anul acesta valorile europene şi diversitatea oraşului Târgu Mureş.

„Muzica înălţătoare, vindecătoare, este principala promisiune a acestei ediţii a festivalului”. „Este un privilegiu să putem purta, mai ales acum, un mesaj de speranţă, evocând încă o dată strălucirea anilor de aur ai operei şi excepţionalele ei legende. Este, de asemenea, o bucurie să ne putem continua misiunea de ambasador al excelenţei şi al aspiraţiei către înalta performanţă. Festivalul rămâne consecvent menirii sale de promova modele şi repere statornice şi de a susţine inspiraţia şi motivaţia atât de necesare noilor generaţii de talente. Vă invităm, deci, la o sărbătoare a muzicii, a bucuriei şi a speranţei. Am imaginat un drum fermecător, pe care îi invităm să ni se alăture pe toţi cei sensibili şi tineri în suflet, care vor să se bucure de o călătorie minunată către interior. Vom merge departe, tot mai departe. Până într-un loc în care toţi vom deveni unul”.

Peter Kolcsar
Director Artistic al Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”

Mozart: „Un univers acustic plin de graţie, menit să unească sunete, culturi şi lumi”. Pianistul Zsolt Garai, alături de muzicieni de prim rang ai Operei din Braşov sau Cluj-Napoca, sunt invitaţi, alături de un public iubitor de muzică, într-un univers acustic plin de graţie, menit să unească sunete, culturi şi lumi, într-un nou spaţiu, al esenţelor. Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani dedică unul dintre spectacolele sale Zilei Naţionale a Republicii Ungare, eveniment care va fi organizat în spaţiul solemn al Bisericii Reformate din Cetate. pe 20 august. Un concert excepţional de orgă va fi urmat de preţioasa Misă a lui Mozart, partitură a cărei graţie sporeşte sub bagheta dirijorului Traian Ichim. Desemnat cel mai bun dirijor român la Gala Operelor din 2015, Traian Ichim este doctor în studiul artelor şi culturologie, titlu obţinut la Institutul Patrimoniului Cultural din cadrul Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova. Este, de asemenea, lector universitar doctor al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov.

Donizetti: o poveste de dragoste. „Elixirul dragostei”, partitura fermecătoare a lui Gaetano Donizetti, o lucrare deopotrivă comică şi sentimentală, vorbeşte, pe un ton mereu contemporan, despre puritatea sentimentelor şi despre parcursul lor sinuos printre umbre, de la gelozie şi naivitate, la magie, iluzii, bani şi orgolii. Programat în eleganta sală a Palatului Culturii din Târgu Mureş, spectacolul se bucură de participarea extraordinară a unui tenor cu „voinţă de fier şi abilităţi muzicale excepţionale”, Ştefan von Korch, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din România, aplaudat pe scene din Zurich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. La rândul ei ovaţionată la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsar poartă mai departe, într-o explozie de umor şi bucurie, o poveste de iubire amuzantă, delicată, dar suficient de puternică încât să dăinuie până anul viitor. Spectacolul încheie festivalul duminică, 22 august.

„Opera din Braşov vine la Târgu Mureş cu mare bucurie, cu atât mai mult cu cât Doamna Virginia Zeani face parte din seria marilor artişti care au colaborat cu instituţia noastră, alături de alte nume mari, de la Nicolae Herlea şi Ludovic Spiess, la Nelly Miricioiu sau Felicia Filip. De-a lungul celor 65 de ani ai istoriei sale, destinul Operei din Braşov s-a îngemănat cu cel al unor personalităţi artistice marcante, solişti vocali şi de balet, dirijori, regizori, scenografi şi coregrafi aplaudaţi peste tot în lume. Virginia Zeani este un dar preţios oferit de România patrimoniului cultural internaţional şi este un privilegiu să-i putem duce departe mesajul, reamintindu-le oamenilor de frumuseţe şi valoare. Îi invităm şi noi pe toţi iubitorii muzicii să ne fie alături într-un moment de sărbătoare”

Mihai Irimia,
Director artistic al Operei din Braşov

Echipa festivalului pregăteşte ediţia din 2022 a concursului „L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition”. Virginia Zeani a câştigat dragostea şi admiraţia lumii, devenind un garant al înaltelor valori şi aspiraţii şi un ambasador al spiritului şi al culturii româneşti în lume. Urmărind acest ideal, festivalul care îi poartă numele a devenit un important loc de întâlnire pentru elita scenei lirice mondiale – artişti, agenţi de casting, directori ai marilor teatre europene. Vreme de trei ediţii, concursul de canto s-a impus, la nivel internaţional, ca o prestigioasă oportunitate de afirmare pentru cei mai talentaţi şi mai pregătiţi dintre tinerii artişti lirici ai lumii, evaluaţi, în fiecare an, de un juriu excepţional, format din reputaţi profesionişti ai teatrelor lirice, de la Covent Garden la Opera Naţională din Paris.

„Ediţia de anul acesta este una specială, de continuitate, menită să reafirme valorile care ne-au confirmat rolul de promotor al înaltelor standarde în educaţie şi cultură. Am devenit un important reper pe harta evenimentelor culturale la nivel regional şi naţional şi ne asumăm cu responsabilitate acest statut. Având în vedere specificul unei competiţii lirice, un parcurs extrem de riguros de pregătire şi, totodată, un proces deosebit de sensibil la impredictibilitate, concursul L’Assoluta Virginia Zeani Royal Voice Competition va rămâne anul acesta cu porţile închise. Folosim cu înţelepciune acest timp, pentru a proiecta cu mai multă creativitate ediţia de anul viitor”.

Peter Kolcsar
Director Artistic al Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”

„Dezvoltăm cel mai important proiect dedicat muzicii culte al Judeţului Mureş, respectând profilul său special, care-i asigură deschiderea multiculturală şi anvergura internaţională. Organizarea acestui festival este, înainte de toate, un exerciţiu de dialog între parteneri şi profesionişti de prim rang ai lumii şi un model de comunicare între entităţi publice şi private, interesate deopotrivă de formularea strategiilor pe termen lung pentru dezvoltarea comunităţilor şi a oraşelor. Rezultatele acestei colaborări, permanent activată de entuziasmul unei echipe pasionate, sunt remarcabile. După trei ani în care a reunit în Transilvania elita scenei lirice internaţionale, contextul ne impune un moment de bilanţ, pe care îl vom folosi în perspectiva unei noi etape de dezvoltare”.

Marian Jurgiu,
Directorul Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”

Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani” – patru ani de excelenţă la Târgu Mureş, Cluj-Napoca şi Reghin. A fost L’Assoluta într-o vreme în care Maria Callas era „La Divina”, iar Renata Tebaldi îşi savura titlul de înger („L’Angelo”) al muzicii culte italiene. Festivalul Regal de Operă este un omagiu adus Virginiei Zeani, al cărei parcurs artistic relevă un sublim model de viaţă şi de conduită scenică. Vorbeşte despre valorile care au guvernat destinul unei tinere care, la vârsta de 13 ani, a pornit să-şi înfrunte viaţa dintr-un sat transilvan, ajungând diva adorată a marilor teatre ale lumii. Pentru 30 de ani „prima donna assoluta” a marilor scene internaţionale şi pentru tot atâta timp profesor emerit de muzică al Universităţii Indiana din Statele Unite, Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale la nivel mondial şi unul dintre cele mai puternice simboluri naţionale ale României.

Nelly Miricioiu şi Zoltan Nagy, printre ambasadorii festivalului. De-a lungul celor trei ediţii de până acum, profesionişti de prim rang ai lumii au venit la Târgu Mureş pentru a saluta această imensă performanţă. Soprana Nelly Miricioiu, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre marii prieteni ai festivalului şi unul dintre cei mai importanţi ambasadori ai acestuia. Am fost consiliaţi, la fiecare ediţie, de baritonul Zoltan Nagy, un artist excepţional care şi-a început cariera internaţională la Vienna State Opera, pentru a primi apoi ovaţii pe toate scenele lumii, inclusiv în teatre ca Shaanxi Grand Opera House din China, State Theatre of Nuremberg sau mari scene din Dublin, Palermo sau Cremona. Ne bucurăm, de asemenea, de colaborarea cu Emese Soos, director al Departamentului de Administraţie Artistică din Budapesta, un profesionist care a primit recunoaştere internaţională pentru viziunea sa excepţională în managementul cultural.

Oaspeţi de la Opera din Paris sau Covent Garden. Oraşul Târgu Mureş a găzduit oaspeţi importanţi, directori ai unor mari instituţii culturale europene, cei mai talentaţi tineri artişti din întreaga lume sau jurnalişti de la publicaţii internaţionale de prestigiu. Printre aceştia, Peter Mario Katona – de mai bine de 20 de ani director de casting la The Royal Opera House Covent Garden -, sau Larisa Gergieva – director artistic al mai multor instituţii culturale din Finlanda, Rusia, Ucraina şi Republica Osetia de Nord-Alania. Ne-a fost alături consilierul artistic al Operei Naţionale Norvegiene, Pal Christian Moe, un profesionist cu o vastă experienţă de administrator artistic, director de casting pentru numeroase teatre de operă ale lumii, printre care Opera Naţională din Paris, din Chicago sau cea din Munchen. Ne bucurăm de prietenia lui Vladimir Lungu, colaborator al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, profesor la Conservatorul de Stat „Dokuz Eylul” din Izmir şi colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir. Printre atât de mulţi alţii!

L’Assoluta Virginia Zeani. Cel mai preţios şi mai strălucitor mesager al acestui festival a fost, în tot acest timp, Dna Virginia Zeani, a cărei delicateţe, dublată de o smerită modestie, continuă să fascineze şi să inspire generaţii noi de artişti şi de public. În vârstă de 95 de ani, Virginia Zeani locuieşte în prezent în Forida, Statele Unite ale Americii.

„Mă bucur să ştiu că festivalul reuneşte, de fiecare dată, un public frumos şi generos, necontenit avid de reverie şi valoare. Vă mulţumesc şi sunt onorată că îmi sunteţi alături, chiar şi în acest mod mediat, în fiecare an. Vă sunt şi eu cu gândul aproape, în muzică, prietenie şi iubire”
Virginia Zeani (2019)

Festivalul Regal de Operă „Virginia Zeani”
https://virginiazeanifestival.com

Organizat de Asociaţia „Together on Top”, în parteneriat cu TVR, Sabion, Asociaţia Culturală „Hai în sat”, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş şi Primăria din Târgu Mureş