18 septembrie 2021

Festivalul Sabantoi- 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Uniunea Democrată Tătară a organizat cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, a 5-a ediţie a festivalului istoric vechi renăscut de UDT.

Deschiderea oficială a festivalului Sabantoi 2021 s-a bucurat de mesajul deosebit din partea domnului Demeter Andras Istvan, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii, care a contribuit la împărtăşirea valorilor culturale ale etniei tătare la nivel internaţional ca model de armonie şi convieţuire şi a dăruit un BUN VENIT special, onorând etniile tătară, maghiară, română şi cultura internaţională.

Obiectivele proiectului care îmbrăţişează cultura turcico-tătară printr-o serie de activităţi interactive a avut tendinţa de a crea un nou stimul intercultural capabil să promoveze dialogul intercultural, bogăţia cunoaşterii şi convieţuirii interetnice, în căutarea unui teren de confruntare a posibilităţilor şi contradicţiilor, un loc în care arta, cultura, sportul tradiţional, mâncarea tradiţională au devenit un instrument de comunicare, proximitate şi înţelegere între oameni, dincolo de apartenenţa lor geografică, religioasă, culturală dar şi dincolo de inserarea lor într-un mediu „protejat” interetnic cultural.

Publicul s-a putut bucura de prestaţiile artiştilor internaţionali din Uzbekistan, Kazahstan, Moldova-Găgăuzia, Tatarstan, Italia, Turcia, ansamblul tradiţional din Palestina, de jocurile interactive şi sporturile tradiţionale înscrise în patrimoniul UNESCO (Mangala, Toguzkumalak, Kuresi), de demonstraţiile de lupte medievale reprezentate de Fundaţia Turan din Ungaria, iniţiere şi concurs cu arcul tradiţional realizat de grupul Nokors precum şi de deliciile mâncărurilor tradiţionale, de expoziţia multiculturală, atelierele creative şi mestesugăreşti câştigând premii simbolice menite să creeze o poveste de istorie pentru fiecare.

Sportul tradiţional Kureş a culminat ca un ambasador în lume şi a fost onorat de mesajul oficial special pentru „Cupa Mondială” organizată de UDT, din partea Ministrului Tineretului şi Sportului, domnul Eduard Novak transmis de domnul Demeter Andras Istvan. Este o mare onoare să primim mesajul de susţinere, apreciere şi împărtăşire a valorilor culturale ale sporturilor tradiţionale etnice tătare din partea primului ministru medaliat paralimpic din istoria sportului mondial, nimeni altul decât Ministrul Tineretului şi Sportului din România.

UDT a găzduit în data de 10 septembrie 2021 în judeţul Constanţa, primul Congres Mondial cu scopul de a uni mai multe stiluri de Kureş- „First World Bellash Congress” la iniţiativa domnului Preşedinte Naim Belgin. Cu participarea delegaţiilor oficiale reprezentative din peste 36 de ţări s-a constituit şi aprobat Carta şi Regulile pentru Bellash World Association (BWA), iar România a fost votată în unanimitate membru în Comitetul Executiv BWA, un moment istoric şi deosebit pentru viitorul sportului Kureş în România. Preşedintele acesui organism mondial a fost ales domnul Komil Yusupov.

S-au desfăşurat 3 competiţii sportive de mare anvergură, care au dat sportului Kureş oportunitatea de a reuni la nivel internaţional sportivi din peste 36 ţări: „Grand Prix” în cadrul Cupei Mondiale de Kurash în onoarea Preşedintelui R. Uzbekistan, ” Cupa Mondială de Qazaq Kuresi” şi Cupă Mondială de Belt-Wrestling Koresh.

SABANTOI 2021, Festivalul Internaţional al Culturilor Etnice Tradiţionale, a adus o contribuţie valoroasă în promovarea şi cunoaşterea culturii etniei turcice-tătare şi a diversităţii culturale ca o valoare pozitivă spre o educaţie interculturală la nivel mondial.