Publicat: 9 Septembrie, 2017 - 13:14

Muzeul ASTRA și Asociația Culturală 'Arhetipuri: datini, muzică, rost', în parteneriat cu Mișcarea de Rezistență, organizează în perioada 9-10 septembrie 2017, cea de-a XII-a ediție a Festivalului Tarafuri și Fanfare (ediția a VI-a de Sibiu). Peste 50 de muzicanți prezenți la Festivalul Tarafuri și Fanfare vor pune în scenă cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine și balade, cântece lirice, de lume. Prin urmare, și la ediția din acest an va fi reconturată atmosfera târgurilor de odinioară.

,,La Festival vor fi prezenți muzicanți, dar și bucate alese pregătite de socăcițe iscusite din Vinerea și Tonea (județul Alba), cu meșteri populari neîntrecuți la migălit instrumente muzicale, dar și la cântat, cu muzicanți din tată-n fiu. Ce zestre își pregăteau tinerele pentru ziua nunții? Ce ladă de zestre alegea fiecare? Ce obiecte erau nelipsite cândva din lada de zestre? Sunt întrebări la care vor răspunde membrii Comunității din Vinerea-Alba, sâmbătă, 9 septembrie 2017, începând cu orele 12:00, recompunând, la gospodăria de miner aurar din Corna, județul Alba, apoi la gospodăria de oier din Poiana Sibiului, județul Sibiu,momente specifice nunții tradiționale specifice satului din 'Câmpul Pâinii', alături de Grupul de Muzică Tradițională 'Junii' care, la rându-i, va aduce în atenție momente ale nunții din Mărginimea Sibiului.Taraful din Băbiciu va interpreta cântece specifice vechiului Romanați la Complexul arhitectural Stolojani-Târgu Cărbunești, Doina Lavric—Parghel va deschide tolba cu cântece și povești din Țara de Fagi la gospodăria de olar din Marginea, județul Suceava, iar Fanfara din Dârvari, județul Mehedinți, va cânta de joc și de ascultare, ca la nunțile oltenești.', a declarat Lucian Robu, muzeograf Muzeul ASTRA

A doua zi de Festival aduce în atenție o serie de evenimente desfășurate la Târgul de Țară și la Scena de pe lac. Între orele 9:00 — 16:30, la Târgul de Țară vor fi organizate ateliere de gătit interactive, în care bucătarii vor oferi vizitatorilor povești și impresii despre mâncărurile de nuntă, toate 'condimentate' cu muzică tradiționale: 'Nunta tradițională versus nunta din zilele noastre' (Socăcițele de la Vinerea și Tonea, județul Alba). Dialogul muzical tradițional va pune în valoare îndeosebi repertoriul nupțial în prag de dispariție, prin intermediul Fanfarei din Turnișor (județul Sibiu), Tarafului Gorjului, Comunității din Vinerea (județul Alba), Tarafului din Băbiciu (județul Olt), Fanfarei din Dârvari (județul Mehedinți), muzicanților și a dănțăușilor de pe Valea Idicelului (județul Mureș), Grupului de Muzică Tradițională 'Junii' (județul Sibiu), dar și a invitatei speciale: Doina Lavric-Parghel, însoțită de sunetul cobzei sale din Bucovina.

De la orele 17:30, pe scena de pe lac, muzicanții invitați vor susține gala Festivalului Tarafuri și Fanfare.

Un eveniment cultural susținut de Carrefour Sibiu, recomandat de Smart FM.

INFO TEXT & RESPONSABIL EVENIMENT MUZEUL ASTRA: Lucian Robu, muzeograf

Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRA Sibiu