10 august 2022

Festivalul tomatelor şi al biodiversităţii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Data: Sâmbătă, 6 august 2022
Interval orar: între orele 10-14
Locaţie: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de ţară

Muzeul ASTRA, instituţie ale cărei acţiuni sunt posibile prin finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu, organizează evenimentul Festivalul tomatelor şi al biodiversităţii. Iniţiativa va avea loc la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber şi este realizată în colaborare cu cu grupul Seminţe cu suflet:. Festivalul tomatelor şi al biodiversităţii este desfăşurat sub forma unui târg de seminţe dăruite gratuit, alături de legume şi plante care se pot achiziţiona. Denumirea evenimentului este dată de abundenţa de legume şi fructe din această perioadă în grădini şi livezi.

„Grupul Seminţe cu suflet este un spaţiu al prieteniei, destinat asigurării existenţei şi distribuirii gratuite a seminţelor reproductibile şi a plantelor curate şi sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate şi apărarea biodiversitatii, dar şi a plantelor din gradinile noastre, a informaţiilor despre agricultura ecologică sub toate formele şi despre plantele care ne înconjoară. Este un grup de pasionaţi reuniţi în jurul unor valori comune, care susţin dreptul oricărui cultivator, amator sau cu experienţă, de a avea acces la seminţe reproductibile sănătoase. Grupul încurajează aşadar schimbul si dăruirea seminţelor tradiţionale, înmulţirea şi propagarea acestora într-un spatiu convivial, destinat circulării seminţelor curate, fără modificări genetice, nehibridizate, fără tratamente chimice de sinteză. În cadrul evenimentului, participanţii se vor putea informa despre diversele tipuri de plante care se pot cultiva la noi în ţară, în diferite zone din care vor veni şi expozanţii, ascultând sfatul celor care le-au cultivat deja. Vor fi prezenţi expozanţi din majoritatea judeţelor ţării, dar şi din Republica Moldova şi din Ucraina. Vor fi expuse o multitudine de soiuri de tomate şi alte plante din grădinile gospodarilor. Se vor dărui seminţe (legume, flori, plante aromatice şi medicinale) în limita stocului existent. Prin gestul lor voluntar de a salva seminţe şi de a le distribui, membrii grupului Seminţe cu suflet ne îndeamnă şi pe noi să le înmulţim şi să le dăruim mai departe. În acest sens, vom primi sfaturi despre cum să alegem legumele de la care dorim să păstrăm seminţele şi modul de păstrare a acestora. La fel ca dintotdeauna, cei care dăruiesc seminţe, dăruiesc prosperitate şi diversitate: chiar şi membrii grupului fac schimburi între ei; iar prin trudă, din câteva seminţe, se pot cultiva şi înmulţi în timp poate mii de alte plante.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA

Ca parte a evenimentului, în cadrul programul Târgul de ţară: grădină şi peisaj legumicol, se vor desfăşura şi două ateliere gastronomice, în care vor fi folosite din abundenţă legumele din grădinile de zarzavaturi aflate în lunca muzeului. Gospodine din Orlat o să facă o ciorbă de legume şi varză călită. De asemenea, în acelaşi cadru vor fi prezenţi şi 7 producători de produse naturale cu dulceţuri, siropuri, fructe şi sucuri naturale din fructe, pâine de casă şi produse specifice etniei maghiare (paprika, palinka, vinuri ungureşti, mirodenii ungureşti şi sucuri naturale).

Sursa foto Pixabay