15 august 2022

Festivitate de absolvire pentru studenţii şi elevii militari din Forţele Navale Române

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” organizează joi, 28 iulie, ora 10.00, în Piaţa Ovidiu din Constanţa, o festivitate comună de înaintare în primul grad de ofiţer şi maistru militar pentru absolvenţii Promoţiei 2022, denumită onorific „Încoronarea de la Alba Iulia – 100”.

În acest an, Academia Navală marchează „150 de ani de învăţământ românesc de marină”. La instituţia de învăţământ superior, care pregăteşte atât ofiţeri pentru Forţele Navale Române, cât şi personal pentru industria maritimă, au promovat studiile universitare de licenţă 251 de studenţi. Dintre aceştia, 83 sunt absolvenţi ai Secţiei Militare, 77 pentru Ministerul Apărării Naţionale şi 6 pentru Ministerul Afacerilor Interne, iar 168 de absolvenţi sunt de la Secţia Civilă. De asemenea, au finalizat studiile universitare de licenţă şi 8 studenţi de la specializarea Arhitectură Navală, care au urmat cursurile la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi reprezintă prima promoţie de ofiţeri absolvenţi ai acestui program de studiu, după reluarea colaborării, în anul 2018, între cele două instituţii de învăţământ superior.

De la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale, 76 de absolvenţi vor primi gradul de maistru militar clasa a V-a, iar 11 absolvenţi vor primi gradul de agent de poliţie. Cei 87 de absolvenţi vor fi încadraţi în unităţi din Forţele Navale, respectiv în structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

Festivitatea de absolvire este organizată în colaborare cu Primăria Municipiului Constanţa şi se va desfăşura în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait. De asemenea, alături de proaspeţii absolvenţi vor fi şi reprezentanţi ai Statului Major al Apărării, echipa de comandă a Statului Major al Forţelor Navale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din Forţele Navale, reprezentanţi ai autorităţilor locale, părinţi, rude şi prieteni.

****

Încoronarea la 15 octombrie 1922 a Regelui Ferdinand I şi Reginei Maria este momentul în care s-a desăvârşit înfăptuirea României Mari, precum şi ziua în care atenţia întregii comunităţi internaţionale a fost îndreptată spre ţara noastră. Impunătoarea ceremonie s-a desfăşurat la Alba Iulia, un oraş de provincie, însă cu o puternică simbolistică în istoria românilor, acolo având loc şi Unirea înfăptuită de Mihai Viteazul în anul 1600, dar şi proclamarea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România la 1 Decembrie 1918. Se împlinea, astfel, una dintre profeţiile marelui politician Nicolae Filipescu care îi spunea regelui, încă din 1915: „Sire, să te încoronezi la Alba Iulia ca rege al tuturor românilor sau să mori pe câmpia de la Turda ca Mihai Viteazul”.

Biroul informare şi relaţii publice